top of page

Kanada Express Entry - Başlangıç 

Herkese merhaba!

Kanada Express Entry Başlangıç yazımızda öncelikle size Express Entry programını tanıtalım.

Kanada, yüzölçümü ve imkanlar açısından oldukça zengin bir ülke olduğundan ve şu an dünyanın en refah ülkeleri sıralamasında ilk üçe girdiğinden, her sene oldukça hatrı sayılır bir miktarda göçmen kabul ediyor. Fakat, belki eski dönemlerde akrabası giden olmuşsa bilirler, bu göçmenlik süreci çok uzun sürebiliyor. Bazen başvuran kişi cevap almak için 4 seneye kadar bekleyebiliyor.

Kanada ise, özellikle IT (Bilgi Teknolojileri) alanında olmak üzere, mesleki anlamda kabiliyetli ve tecrübeli kişilere çok ihtiyaç duyduğundan bu süreci kısaltmak için bir yöntem çıkardı. Bu yöntem sayesinde başvuruyu yaptıktan ve davet aldıktan sonra, gerekli belgeleri gönderdiğiniz andan itibaren 6 ay içerisinde Permanent Residency (Kalıcı Oturma İzni) belgeniz hazır oluyor. Biz bu yöntemden yazılarımızda Express Entry diye bahsedeceğiz. Şimdi bu programın gerekliliklerinden ve koşullarından bahsedelim.

Express Entry programı ile Kanada Göçmenlik başvurusu yapabilmek için nitelikli bir çalışan olmanız gerekiyor. Kendi alanınızda iş tecrübenizden tutun, yaşınıza, dil bilginize kadar tüm nitelikleriniz sınanıyor ve size totalde bir puan veriliyor. Bu puan üzerinden göçmenlik talebiniz değerlendiriliyor. Değerlendirme kriterlerine geçmeden önce henüz göçmenlik konusuna yeni giriş yapan arkadaşlar için şunu belirtelim, Kanada hükümetinin sitesinde sizin başvurmak için yeterli olup olmadığınızı sınamak için bir form bulunuyor. Başvurunuza başlamadan önce yeterliliğinizi kontrol etmek isterseniz buradan başlamalısınız. Bu formun sonucunda eğer başvurmak için yeterli bulunursanız, sonunda size verilen referans numarasını bir kenara not alın. Eğer 2 ay içinde gerçek başvurunuzu yaparsanız bu referans numarası ile işleminize başlayacaksınız.

Başvuru yapmayı düşünen adaylar genelde, bu yola girerken, gerekli belgelerden ve başvuru koşullarından tam olarak haberdar olmuyor. Bu sebeple, yukarıda linki verilen formu doldurup referansı aldıktan sonra 2 ay içinde başvuru belgeleri toplanamaz ve referans numaranızın süresi dolarsa, endişe etmeye hiç gerek yok, ne zaman isterseniz tekrar giriş yapıp formu doldurup yeni referansınızı alabilirsiniz.

Değerlendirme Kriterleri

Şimdi asıl önemli konuya gelelim. Kanada Express Entry için bir çok farklı kriterle değerlendirildiğinizden bahsetmiştik. Kabul edilmek için her konuda mükemmel olmanız gerekmiyor elbette, örneğin iş tecrübeniz az olabilir fakat diliniz çok ileri seviye olabilir, veya yaşınız ideal aralıkta olmayabilir fakat eğitim düzeyiniz çok yüksektir. Bu kriterlerin her biri, size belli aralıklarla puan getirir. Ne kadar çok puan toplarsanız kabul edilme şansınız o kadar artar. Bu puanlama sistemine CRS (Comprehensive Ranking System) deniyor.

CRS sisteminin bazı minimum talepleri var. Örneğin İngilizce seviyeniz, oldukça iyi olmalı. Kanada hükümetinin kabul ettiği sınav IELTS-General Training. Sınavla ilgili detayları IELTS sayfamızda bulabilirsiniz. Bu sınavın dört bölümünden de en az 7 almış olmanız gerekli. Eğer Fransızca bilginiz varsa, bu da size ekstra puan getirecektir.

Bir diğer CRS kriteri ise yaş. Yaş aralıklarına göre aldığınız puan değişiyor. Maksimum puanı alabileceğiniz yaş aralığı ise 20- 29 yaş arası. 18 yaş altındaki veya 45 yaş üstündeki adaylar ise bu bölümden hiç puan alamıyor.

Gelelim iş tecrübesine. Eğer Kanada ülkesi içerisinde herhangi bir iş tecrübeniz olduysa, bunun size oldukça yüksek bir puan getirisi olacaktır. Kanada dışında bir iş tecrübeniz varsa bu tecrübeden de puan alacaksınız, 3 seneden fazla ise maksimum puan alabilirsiniz.

Eğitim de Kanada için oldukça önemli bir konu. Söylemeye gerek yok tabi, bu kriterde en yüksek puanı doktora yapmış adaylar alıyor, sonrasını yüksek lisans ve lisans takip ediyor.

Bu temel kriterlere ek olarak, size puan sağlayacak başka kriterler de mevcut. Kanada içinde ikamet eden aile ferdinizin olması (Oturma izni veya vatandaşlığı olan) bu kriterlerin ilki. Bir diğeri ise Kanada içinde iş teklifinizin olması veya Kanada içinde eğitim görmüş olmanız. Aslında Kanada ülkesine ilişkin bir geçmişiniz varsa bu size çok fayda sağlayacaktır.

Son olarak PN nomination isimli bir sistem var. Biliyorsunuz Kanada farklı eyaletlerden oluşuyor. Eğer bu eyaletlerden biri sizi aday olarak göstermişse, bu size 600 puan getirdiğinden, kabul edilmemeniz imkansız hale geliyor. Fakat bu aday gösterme işi de çok kolay yapılmıyor, bu konuyla ilgili her eyaletin farklı kuralları, istekleri ve beklentileri var. Gitmek istediğiniz eyaletin resmi sayfalarında bu kuralları bulabilirsiniz.

Son olarak belirtilmesi gereken durum, Kanada'ya eşli olarak mı yalnız olarak mı gittiğiniz konusu. Eğer partnerinizle beraber göçmenlik başvurusu yapacaksanız, partneriniz de aynı kriterlerle değerlendirilecek. Size de eşli başvuru puanları yansıtılacak. Yalnız dikkat, eğer partnerli olarak başvuru yapar ve kabul alırsanız, Kanada'ya partnerinizle beraber göç etmelisiniz. Ayrılık, ilişki durumunda değişiklik gibi durumlarda başvurunun yeniden yapılması gerekiyor.

CRS sisteminin aralıklarını ve detaylarını burada bulabilir ve kendi puanınızı daha başvurunuzu yapmadan hesaplayabilirsiniz.

Sorularınızı veya görüşlerinizi griyaka.info@gmail.com mailine yazabilirsiniz.

Mesajınızı aldık, size en kısa zamanda dönüş yapacağız. Teşekkürler!

Kanada Express Entry Göçmenlik Sistemi için toplamanız gereken belgeleri sıralamaya başlamadan, bir iki cümleyle süreci özetleyelim. Başlangıç yazımızda genel bilgiyi ve seçim kriterlerini anlatmıştık.  Bu yazımızda ise, başvuru sürecindeki bir kişinin hangi aşamada hangi belgeleri toplaması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Gerekli Belgeler yazımızda Kanada Express Entry işlemi için hangi dokümanları toplamamız gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi ise bu belgelerin bize en zorlu gelenlerinden birini açıklamaya çalışacağız : Educational Credential Assessment, yani ECA. Eğitim denkliği belgesi olarak daha net anlayabileceğimiz bu belgeyi ne yazık ki Türkiye'den edinemiyoruz. Bu sebeple başvuru sürecimizin daha ilk adımında, seçtiğimiz yabancı şirketin sitesine girip ne yapmamız gerektiğini anlamamız gerekiyor. Ayrıca konuyla ilgili Türkçe kaynak da oldukça az.

Kanada Express Entry ile göçmenlik başvurusu yapıyorsanız, her şeyden önce IELTS sınavına girmeniz ve sonucunuzu elinize almanız gerek. Zira başvurunun ön adımı olarak doldurulan formda sorulan sorulardan biri, sizin ve varsa partnerinizin IELTS skorları. Bu yazımızda, sıfırdan başlayanlar için IELTS sınavı nedir, başvuru nasıl yapılır ve sınavınız nasıl puanlanır sorularını cevaplamaya çalışacağız.

Please reload

bottom of page