top of page

Avrupa'da Master - Başvuru ve Belge Toplama

Belge Toplama Süreci

Yüksek lisans yapacağınız ülkeye karar verdiniz veya daha ne olup ne biteceğini bilmediğinizden dolayı henüz karar vermediniz – ki bence şu aşamada en sağlıklı karar bu olur - , o zaman işin en sabır isteyen aşamasına geldiniz demektir. Belge Toplama aşaması, artık elinizi taşın altına sokma safhasıdır, yani emek göstereceğiniz, gerekirse birilerine minnet duyacağınız veya sıkıntılı sınavlara girmeniz gereken bir süreçtir. Peki, bu süreçte bizi neler bekliyor, hangi belgeleri, nasıl düzenlememiz gerekiyor? Gelin biraz da bunlardan bahsedelim.

İlk önce, gideceğiniz ülkelerin istediği spesifik belgelerin dışında, hemen hemen her üniversitenin, yüksek lisans başvurusunda istediği belgeleri inceleyelim. İstenilen belgeleri, yüksek ve düşük çözünürlüklerle renkli fotokopilerinin elinizde;  pdf  ve jpeg formatında bilgisayar ortamında bulundurmayı unutmayalım. Çoğu başvuruyu, üniversitelerin internet siteleri üzerinden yapacaksınız, bu yüzden bilgisayarınızda belgelerinizin taratılmış halini bulundurmak durumundasınız.

İngilizce programlara başvuruyorsanız –ki büyük ihtimal İngilizce programlara başvuracaksınız- belgelerinizin hepsini İngilizce hazır hale getirin. Belgelerinizde, çevirilerinize ve gramer yapısına azami önem verin.

Pasaport

Olmazsa olmazımız pasaportumuzun, taratılmış halinden ve renkli kopyasından bol bol edinelim. Pasaportta taratılması gereken kısım, resmimizin ve pasaport numaramızın bulunduğu sayfa olacaktır. Pasaport numaranızı da ezberlemenizde fayda var zira çoğu üniversitede bu numara üniversitenin yüksek lisans sisteminde kullanıcı adınız olarak geçecek. Pasaportunuz geçerlilik tarihi de dikkat edilecek hususlardan biri. Eğer geçerlilik tarihi yakın bir tarihse, yeni bir pasaport çıkartıp 10 yıllık geçerlilik süresi edinin, zaten çok fazla bir para farkı da yoktur. Böylece kafanız rahat olsun, bütün bu süreçler içinde bir de bu konuyla uğraşmazsınız.

CV (Curriculum Vitae)

İş görüşmelerinde elimizden düşürmediğimiz Cv’miz, yine peşimizi bırakmayacak. Olsun, bu sefer kendimizden daha emin olalım, Cv’mizde doğru bilgiler verelim, başvuracağımız bölümle alakalı deneyimlerimizi yazmayı mutlaka unutmayalım, detaylarını mümkün olduğunca açalım. Eğer İngilizce programlara başvuruyorsanız Cv’mizin doğru bir gramer yapısı ile hazırlandığından emin olalım. Cv için normal pdf dosyasının yanı sıra okulların istediği europass cv formatı da yanınızda bulundurmalısınız. Eurpass cv’si oluşturmak için sizi şu linke alalım.

Linkte karşınıza çıkan soruları, özgeçmişinizi, iş deneyimlerinizi ve dil bilgilerinizi doldurduktan sonra sağ altta bulunan indirme butonundan Cv’nizin çıktısını alabilirsiniz. Europass cv, hem görünümü hem de içerdiği net bilgileri ile başka mecralarda da kullanabileceğiniz bir format. Yanınızda ve bilgisayarınızda mutlaka bulundurun.

Diploma

Diplomanız; bildiğiniz gibi hangi üniversiteden, hangi bölümden ve ne zaman mezun olduğunuza dair bilgiler taşıyan, öğrenim hayatınızın en önemli belgesi. Dua edin de üniversitenizin diploma formatı İngilizce olsun. Aksi takdirde yeminli tercümanlı ve noterli bir İngilizce çevirisine ihtiyacınız olacak. Eğer İngilizce ise yukarıda belirtilen işlemlere gerek yok. Fakat yine de bu süreçte değerli varlığınız diplomanız biraz yıpranacak. Şöyle ki, başvurduğunuz üniversitenin ülkesi Lahey Antlaşmasına bağlı bir ülke ise –ki neredeyse bütün ülkeler bu antlaşmaya bağlı- , diplomanıza Apostil Mührü vurdurmanız gerekiyor. Apostil Mührü, bürokratik bir belgenin yurtdışı sınırlarında da geçerliliği gösteren bir mühür. Ama merak etmeyin, bunun için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Kaymakamlıktan ilgili birime gittiğinde rica etmeniz yeterli. Görevli memura hangi ülkeler için geçerli olacağını söylemeyi unutmayınız. Apostil mührü vurulmuş diplomanızı hem elinizde hem de bilgisayar ortamında saklayınız, zira bu süreçte size çok lazım olacak. Daha sonra başvurduğunuz ülkeye göre de diplomanızın çevirisini istiyor olacaklar. (Mesela İtalya)

Supplement veya Transkript

Supplement veya transkriptiniz, öğrenim hayatı boyunca hangi dersleri hangi notlarla verdiğinizi ve en önemlisi not ortalamasını gösteren belgedir. Supplement belgesi, üniversitenizin not belirleme kriterleri belirtildiğinden ve İngilizce olduğundan, yurtdışı üniversitelerince daha çok kabul görülmektedir. Kaldığınız dersleri göstermek yerine sadece alınan derslerin notlarını göstermesi açısından supplement sizin için daha iyi bir öğrenci görünümü de verecektir.  Supplement diplomanızla beraber mezun olduğunuzda size verilen belgedir ve size tavsiyemiz; okullar sizden not ortalamasına dair belge istediğinde bu belgeyi göstermeye gayret edin. Bazı okullar, olur ki sizden transkript isterse, bunu da okulunuzdan bir dilekçe vasıtasıyla isteyebilirsiniz. Transkriptinizin de İngilizce olmasına dikkat etmelisiniz. Yukarıda diploma için istenen Apostil mührünü bu belgeler için de vurdurun ve bilgisayarınızda taratılmış halde muhafaza edin.

Recommendation Letter ( Tavsiye mektubu)

İşte bu kısım başkalarına muhtaç olduğunuz kısım…  Bu mektup, yakın olduğunuz ya da tez aldığınız herhangi bir hocadan aldığınız tavsiye mektubudur. Bu mektubun özellikle başvurduğunuz bölümle doğrudan alakası olması gerekmektedir. Malumunuz, Türkiye’deki hocalar bu mektubu yazmakta biraz isteksiz olabilir, sizi çok bekletebilir ya da mektup içeriğinde sizi “hiç” tavsiye etmeyebilir. Onun için tavsiyemiz, bu mektubu sizin hazırlamanız ve hocaya imza ve mührü bırakarak olayı bir emrivakiye, bir oldubittiye getirmenizdir. Yazacağınız bu mektupta üniversite ve bölüm adı belirtmekten kaçının zira başvuracağınız her bölüm için hocanızı rahatsız etmek istemeyebilirsiniz. Yine tavsiyemiz şudur ki bu mektubu tez aldığınız hocanızdan temin etmeniz sizin için faydalıdır. Çünkü bu mektupta hocanız (veya hocanızın ağzı ile siz) çalışma azminizi, ne kadar hevesli olduğunuzu belirtecektir. Tavsiye mektubunuz için ilgili örnekleri mutlaka internet üzerinden araştırınız ve inceleyiniz. ( Google Search kısmına “Sample Letter of Recommedation Letter for Master” yazın, bolca örneğini göreceksiniz. ) Gerçek kopyasını ve internet üzerinde taratılmış halini yanınızda bulundurunuz. Mektubun dilinin İngilizce olacağını ve düzgünce hazırlanması gerektiğini de unutmayınız.

Motivation Letter (Motivasyon Mektubu)

Motivasyon mektubu, direk sizin ağzınızdan yazılmış bir mektup olup başvuracağınız bölümü ve  üniversiteyi ne kadar çok istediğinizi gösterdiğiniz mektuptur. Başvuru incelenme süresince önemli bir yer tuttuğundan bu mektubu da özenli bir şekilde hazırlamanız şiddetle tavsiye edilir. Bu mektupta sizi diğer adaylardan farklı kılacak anekdotlara parmak basmaya özen gösterin. Mektup dili İngilizce olacağından, gramer ve yazım hatalarına yüksek önem verin, dikkat edin.

Motivation Letter hazırlamada internet üzerinden örnekleri inceleyin, bolca farklı mektuplar okuyun. Biz de size nasıl hazırlanması gerektiği hakkında birkaç ipucu verelim:

  • İlk paragrafta, üniversitenin adını da zikrederek başvuracağınız bölümü istediğinizi, özellikle ilgili üniversitede okumanın size ne kadar yarar sağlayacağını belirttikten sonra kendinizi tanıtmak için izin isteyin.

  • Gelişme paragrafının başlangıcında, okumak istediğiniz bölümün hayatınızdaki temel isteklerle ilgili olduğunu belirtin. Daha sonra üniversite de ders seçimlerinde veya notlarınızla bu bölüme ne kadar ilgili olduğunuzu vurgulayın. Tanımlamalar yapın; bu konu ile ilgili tecrübeli olduğunuzu da yazın. Eğer üniversite sonrası deneyiminiz varsa bunu da belirtin ve bu konuyu da başvurmak istediğiniz master programı ile ilişkilendirin.

  • Gelişme paragrafının sonunda kendi kişisel yorumlarınızı ekleyin ve neden bu başvuruyu yaptığınıza dair duygusal ve somut örnekler verin.

  • Son paragrafta üniversite ile ilgili ilginizi belirten cümleler yazın. Hayatınızın sonraki safhaları için önemli bir dönüm noktası olabileceğini vurgulayın. En sonunda bu fırsatı ele geçirmeyi ne kadar hayal ettiğinizi mektubunuzda belirtin.

  • Mektubun en altına sola yatık bir şekilde adınızı, telefon numaranızı (universal kod ile) ve mailinizi yazmayı unutmayın.

Yazdığınız bu motivasyon mektubuna,  yapacağınız küçük değişikler ile başka üniversitelerde başka bölümlere başvurabilirsiniz. Tabii başvuracağınız bölümün, yazdığınız mektubu karşılaması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Motivasyon mektubunuzun, çıktısı ve taratılmış halini muhafaza etmeyi unutmayın.

IELTS veya TOEFL Sınav Sonuç Belgeniz

Şahsi fikrim gereği en önemli belgeniz bu! Hangi üniversiteden mezun olursanız olun, hangi not ortalamasını elde etmiş olun, üniversitelerin kabul sürecinde IELTS veya TOEFL sınavlarından iyi bir sonuç elde etmişseniz,  ve eğer belgelerinizi yi de hazırlamışsanız yüksek lisansa kabul edilme ihtimaliniz çok yüksek. Yani, bu iki sınavın herhangi birinden B2 Level almak sizin önceliğiniz olmalı. Tabii Eğer Almanya veya Hollanda da okumak istiyorsanız sınav notunu yüksek tutmanızda fayda var. B2 Level demek IELTS General’dan toplam skorunuzun 5,5 olması demek. TOEFL’da bu puan 45- 60 arasına tekabül ediyor. Tekrar etmekte fayda var; bu puan İspanya ve İtalya’da yüksek lisans için yeterli fakat diğer ülkeler için yeterli olmayabilir.

Peki, IELTS veya TOEFL sınavlarının akademik modülüne girmeye gerek var mı? Bu sorunun cevabı net değil fakat İtalya ve İspanya’daki bütün okullar general modülünü kabul ediyorlar. Eğer Finlandiya veya Hollanda’da yüksek lisans yapmayı planlıyorsanız akademik modülü daha çok tercih ettiklerini göreceksiniz. Almanya için ise bu durum üniversiteden üniversiteye değişiyor. Fakat Almanya’daki çoğu okulun da IELTS vey TOEFL General modülünü kabul ettiğini söyleyebiliriz. Eğer İngilizcenize güveniyorsanız veya tercih ettiğiniz okul akademik istiyorsa iki sınava da girmelisiniz. Eğer ben İtalya veya İspanya’ya başvuracağım diyenlerdenseniz, general modül sizin için yeterli olacaktır.

IELTS sınavı içeriği ile ilgili merak ettiklerinizi IELTS sayfamızdan okuyabilirsiniz.

IELTS sınav sonuç belgeniz, sınava girmeden önce belirttiğiniz adrese postalanacaktır. Orijinal sınav belgenizi elde ettikten sonra, belgeyi bilgisayar ortamına aktarmayı unutmayın. Her başvuruda sizden istenen bir belge olacağı için azami öneme sahiptir.

Master Başvuru Süreçleri
bottom of page