top of page

Avrupa'da Master - Kayıt ve Vize Süreci

Avrupa’da Master yapmak için üniversite başvurularınızı tamamladınız ve bahar aylarında beklediğiniz haberler gelmeye başladı. Artık sizi kabul eden okullardan birini seçip kayıt olmalısınız. Bu süreçten kısaca bahsedelim.

Avrupa’da çoğu ülkede (Almanya, İspanya, Avusturya vs.) kabul aldıktan sonra yapmanız gereken vize başvurusu yapmak ve okula kayıt yaptırmak, fakat bunun istisnaları da var.

Örneğin Fransa’ya başvuru yaptıysanız, başvurunuzu tamamladıktan sonra Campus France tarafından bir mülakata tabi tutulacaksınız.

Veya İtalya’da, okula kabul almanız yetmeyecek, online başvurunuza sonuç geldikten sonra bile (Master için Mayıs ve Haziran aylarında, ama gene de tarih konusunda konsolosluğun eğitim bölümünü arayıp netleşin) sizden konsolosluğa gidip kazandığınız üniversiteye başvuru yapmanızı bekleyecekler. Zaten başvuru yaptım ve kabul edildim diye düşünüyor olabilirsiniz ama İtalya için kabul mektubu ne yazık ki yeterli bir belge değil.

Biz İtalya’da Master yapacağımız için aşağıdaki süreçlerden size gönül rahatlığıyla bahsedebiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, İtalya’da bir üniversiteden kabul aldınız. Şimdi konsolosluğa gidip bu okula resmi konsolosluk başvurusu yapmanız gerekiyor. Giderken götürmeniz gereken belgeler aşağıda, fakat unutmayın, BU BİR VİZE SÜRECİ DEĞİL. Vize sürecimiz ayrı olacak.

NOT: Gerekli belgeler bilgisi, konsolosluk sitesinden alınmıştır.

İtalya konsolosluk başvurusu için gerekli belgeler:

• Basvuru formu;
• ''Modello A'' formu (İngilizce);
• Güzel sanatlar Universitesi veya Konservatuarlar için "modello A bis" formu (İngilizce);
• 2 vesikalık fotoğraf;
• 2 adet Nüfus Cüzdanı fotokopisi;
• 2 adet en az bir seneden fazla geçerli pasaport fotokopisi; (kişisel bilgilerin, fotoğrafın, temdit bilgilerinin ve nüfus bilgilerinin yazılı olduğu sayfalar);
• 2 adet Lise diplomasının fotokopisi;
• Orijinal Üniversite Diplomasının üzerine Kaymakamlıktan Apostil (5 ekim 1961 tarihli Lahey Anlaşması) tasdiği, yeminli tercüman tarafından italyancaya tercüme edilip, tercümeye noter tasdiği ve Kaymakamlıktan tekrar Apostil yapılması gerekmktedir. Şayet öğrenci halen Üniversitenin dördüncü senesinde okuyorsa, diplomanın okul tarafindan verileceği zaman Başkonsolosluğa teslim edilmesi şartıyla Üniversite yetkili makamının imzasini taşıyan Üniversite dördüncü sınıf öğrencisi olduğunu kanıtlayan belge ve "Transkript"leri ibraz etmelidir. Belge valilik Apostil tasdiki ile tasdik edilmelidir (ve 1 fotokopisi.)
• Transkriptler için de yine diploma için izlenen tasdikler gerekmektedir.
Başkonsolosluğumuzun sorumluluk bölgesi dışından alınan diplomaların Denklik belgesi işlemleri yetkili konsolosluk temsilcilikleri tarafından düzenlenmelidir.
• İtalya'daki Üniversite'den kabul yazısı
• Bütün evraklar bir asıl ve bir fotokopi ile iki nüsha olmalıdır.


Kayıt başvurusu için şartlar aşağıda belirtilmiştir: 

a ) En az 15 yıllık eğitim yani 8 yıllık mecburi eğitim ile 4 veya 3 yıllık Lise eğitimi ve 4 sene üniversite. 
  
DIKKAT: eğitim sırasında okunan hazırlık sınıfları istenen 15 yıllık eğitimin kapsamında sayılmamaktadır. 
  
b) eğitim dili italyanca olan lisans programı adayları italyan dilini yeterli düzeyde bildiklerini belgelemek zorundadır. Dil yeterlilik seviyesi aşağıda belirtilen belgelerden biri aracılığı ile belgelenmeli, vize başvurusu ile beraber tarafımıza sunulmalıdır.

• Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı kapsamında B1 seviyesinden daha düşük olmamak kaydıyla, Siena Yabancılar Üniversitesi (CILS) ve Perugia Üniversitesi (CELI) dil seviye sertifikası. Bahsi geçen sertifikaları almak isteyen adaylar, sınav tarihinden çok önce sınav için kayıt yaptırmak zorundadırlar. CILS ve CELI sertifikaları ile ilgili daha detaylı bilgi için Siena Yabancılar Üniversitesi web sitesi (www.unistrasi.it) ve Perugia Üniversitesi web sitesini (www.unistrapg.it) ziyaret edebilirsiniz. Sınavlar yılda iki kez, genellikle Haziran ve Kasım aylarında gerçekleştirilmektedir. CELI sınavları genellikle İtalyan Kültür Merkezinde yapılmakta olup kayıt prosedürü, maliyetler ve sınav tarihleri ile ilgili detaylı bilgi için info.iicistanbul@esteri.it adresine yazabilirsiniz;

• İstanbul İtalyan Kültür Merkezi bünyesindeki italyanca dil kursu B1.2 seviyesinin başarı ile tamamlandığını gösteren belge;

• İstanbul’da bulunan İtalyan Liseleri veya İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı diploması.

 

Görüldüğü gibi İtalya’nın diğer ülkelere göre farklı bir sistemi var. Fransa’da Master başvurularına nasıl Campus France aracılık ediyorsa, İtalya için de bu kurum, İtalya konsolosluğu.

Gerekli belgeleri götürdüğünüzde kaydınız oluşturulacak ve kazandığınız okuldan teyit alınacak, eksik belgeniz varsa konsoloslukta çalışan kişi size getirmeniz gereken ek belgeleri ve dosya numaranızı söylüyor. Bu belgeleri başvuru süresi bitene kadar istediğiniz zaman tamamlayıp konsolosluğa götürebilirsiniz.

Şimdi gelelim vize sürecine.

Vize Süreci

Avrupa’da Master yapacak öğrencinin, gideceği ülke için vize çıkarması gerekiyor. Bu vize, genelde 3 aylık olarak çıkarılan bir öğrenci vizesi oluyor, siz bu vizeyle ülkeye giriş yapıyor ve öğrenci belgenizle emniyete oturma izni için başvuru yapıyorsunuz.

3 aylık bir süre için verileceğinden, bu vize başvurusunu çok erken yapmanız sizin aleyhinize olacaktır. Örneğin Eylül ayında öğretim yılınız başlıyorsa, Ağustos başında başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Öğrenci vizesi için ise gerekli belgeler, bazı ülkeler biraz titizlik yapıp ekstralar çıkarsa da, temel anlamda şöyle:

  • Öğrenci vizesi Başvuru formu (Turistik vize formuyla aynı değildir).

  • Son altı ay içinde çekilmiş Pasaport boyutunda biyometrik fotoğraf.

  • Pasaport, bitiş süresi en az 3 ay sonrası olmalı.

  • Konaklamayı planladığınız yerin kanıtı, hostel rezervasyonu, yurt belgesi vs olabilir.

  • Ulaşım belgeleriniz (uçak, tren biletleri)

  • Maddi yeterliliğinizi kanıtlayan belgeler, hesap dökümleri.

  • Tam kapsamlı sağlık sigortası. (Orada kalacağınız tüm süreyi kapsayacak ve cenaze nakil işlemleri dahil olacak.

  • Adli Sicil kaydı. (İngilizceye çevrilmiş ve apostil basılmış.)

  • Okula kayıt belgeniz.

Bu belgelerle gidip başvurunuzu yaparken, eğer başvurduğunuz ülkenin özel şartları/istekleri varsa size başvuru sırasında söyleyecekler. Ama genel anlamda, yukarıdaki belgeler her ülke için elinizde bulunmalı.

Başvurunuzu tamamladıktan sonra konsolosluğun yoğunluk düzeyine bağlı olarak vizeniz genelde 1-4 hafta içinde hazır olacak. Artık çantanızı hazırlayıp gitme vakti, gittiğiniz yerde oturma iznine başvurmayı sakın unutmayın! Kolay gelsin.

bottom of page