top of page

Kanada Express Entry - IELTS

Kanada Express Entry ile göçmenlik başvurusu yapıyorsanız, her şeyden önce IELTS sınavına girmeniz ve sonucunuzu elinize almanız gerek. Zira başvurunun ön adımı olarak doldurulan formda sorulan sorulardan biri, sizin ve varsa partnerinizin IELTS skorları. Bu yazımızda, sıfırdan başlayanlar için IELTS sınavı nedir, başvuru nasıl yapılır ve sınavınız nasıl puanlanır sorularını cevaplamaya çalışacağız.

IELTS dört bölümden oluşan bir İngilizce sınavıdır, bu dört bölümü Konuşma, Yazma, Dinleme ve Okuma oluşturur. İki çeşit IELTS sınavı uygulanmaktadır, bunlardan biri General Training, diğeri ise Academic. Academic sınav daha çok üniversite başvurularında eğitim amaçlı girilen sınavdır, General Training ise iş ve göçmenlik başvurularında kullanılır. Kanada göçmenlik başvurusunda IELTS-General Training sınavını kullanacağız. Sınavdaki her bir bölüm 9 üzerinden puanlanır, IELTS toplam skorunuz bu dört bölümün ortalamasıdır, fakat Kanada Express Entry başvurusu için, ayrı ayrı her bölümdeki skorunuz önemlidir.

Öncelikli olarak, sınavı gerçekleştiren iki kurumdan birini seçerek sınav başvurunuzu yapmanız gerekir, bu şirketlerden biri British Council, diğeri ise IDP. İkisi arasında herhangi bir fark yok, biz British Council sınavını tercih ettik. Siz de buraya başvuracaksanız, sınav başvurunuzu buradan yapabilirsiniz. Üzgünüz ama 2017 itibariyle sınav ücreti 575 TL'dir. Başvurunuzu istediğiniz zaman yapabilirsiniz, sınavlar totalde her hafta, yalnızca General Training için ayda iki kere düzenlenir.

Şimdi IELTS sınavının içeriğine bakalım. Sınavın dört bölümden oluştuğunu söylemiştik, bu bölümlerde ne tarz bir sınavla karşılaşacağınızı kısaca özetlemeye çalışalım.

1.Reading (Okuma): Büyük ihtimalle en az zorlanacağınız alanlardan bir tanesi, çünkü Türkiye'de yapılan İngilizce sınav tekniklerine oldukça yakın bir içeriği var. Bu bölümde size belli metinler veriliyor, metinler her konuda seçilmiş olabilir, gözünüzü korkutmasın. Daha sonra bu metin içeriğiyle ilgili sorular cevaplamanız bekleniyor. Toplamda 40 soru bulunuyor. Soru tipleri yalnızca test değil yalnız, boşluk doldurma, True-False (Doğru-Yanlış) gibi soru tipleri de mevcut. Bu bölümün kötü tarafı, çok az hata yapma şansınız olması. Diğer bölümlere göre daha kolay çözmeniz beklendiğinden çok az farklarla IELTS skorunuz oldukça düşebiliyor. Örneğin 40 sorudan yalnızca 1 yanlış yapsanız, skorunuz 9 üzerinden 8.5'a düşüyor. Bu bölümde General Training yerinde Academic sınava giriyorsanız, tek farkı konuların daha akademik alanda seçilmesi, fakat Academic sınavın puanlaması daha olumlu. Daha çok yanlış hakkınız oluyor. Biz Kanada için General Training'i tercih ediyoruz, bu sebeple bu bölümde soru kaçırmamaya dikkat etmemiz gerekiyor.

2.Listening (Dinleme) : Academic ve General Training sınavı da puanlaması da aynı olarak çıkıyor bu bölümde karşımıza. Yapılan şu, size sınav yapılan oda içerisinde yüksek sesle birkaç ses kaydı dinletiliyor ve dinlediğiniz diyaloglar üzerinden 40 adet soru cevaplamanız bekleniyor. Bu sorular da biçim olarak farklılık gösterebilir, test, boşluk doldurma gibi çeşitli biçimlerde olabilir. Burada yapmanız gereken dalıp gitmemeniz, bütün dikkatinizi odaklamaya çalışmanızdır, zira sınavda şaşırtmalı sorular çıkabiliyor.

3.Writing (Yazma) : Karşınıza iki sorunun çıkacağı yazılı sınav. Academic ile General Training arasındaki fark yalnızca akademikte grafikli ve akademik konularda sorular çıkarken General Training sınavında daha genel kültür soruları çıkması. Sınava General Training ile girdiyseniz, birinci soruda hayatta karşılaşabileceğiniz bir durumla ilgili kısa bir not yazmanız bekleniyor. Maksimum iki paragraf yazacağınız bu yazı, resmi bir yazı olmuyor ve daha günlük bir üslupla yazılması bekleniyor. İkinci soru ise biraz daha zorlu. Essay yazma geçmişi olanlar varsa bilir, resmi bir dille verilen konu hakkında bir kompozisyon yazmanız bekleniyor, elbette gramer kurallarını ve konu bütünlüğünü yok saymadan.

4.Speaking (Konuşma) : Geldik sınavın bir çok kişi için en zorlu ve gergin bölümüne. Bu bölümde sizi bir odaya alarak karşınıza bir insan oturtuyor ve İngilizce konuşmanızı bekliyorlar:) İşin şakasını bir kenara bırakırsak, öncelikle temel basit sorularla (nerede yaşıyorsun, kaç yaşındasın vs) başlayan görüşme, görevli kişinin ilgi alanınızla ilgili sorular sormasıyla ve kendi kafasından bir konu seçmesiyle devam ediyor. Karşılıklı muhabbet sona erdikten sonra bu kişi, seçtiği bu konuda önce kafanızı toplamanız için notlar almanızı, sonrasında 2 dakika boyunca konuşmanızı bekliyor. Eğer rahat bir insansanız, konuşurken stres yapmıyorsanız zorlanmazsınız. Stresli biriyseniz biraz zor geçebilir :) Bu bölüm diğer 3 bölümle aynı gün yapılmıyor, sınavdan bir hafta önce yerini ve saatini başvurduğunuz kurumun sitesinden öğrenebilirsiniz.

Mesajınızı aldık, size en kısa zamanda dönüş yapacağız. Teşekkürler!

Kanada'ya göçmenlik başvurusunda bulunacak adaylar için, henüz başlangıç aşamasında nasıl bir yol izleyeceğini öngörmek biraz zor olabiliyor. Bu sebeple, sıfırdan başlayalım ve Kanada Express Entry Başlangıç yazımızda öncelikle size Express Entry programını tanıtalım.

Kanada Express Entry Göçmenlik Sistemi için toplamanız gereken belgeleri sıralamaya başlamadan, bir iki cümleyle süreci özetleyelim.Başlangıç yazımızda genel bilgiyi ve seçim kriterlerini anlatmıştık.  Bu yazımızda ise, başvuru sürecindeki bir kişinin hangi aşamada hangi belgeleri toplaması gerektiğinden bahsedeceğiz. 

Gerekli Belgeler yazımızda Kanada Express Entry işlemi için hangi dokümanları toplamamız gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi ise bu belgelerin bize en zorlu gelenlerinden birini açıklamaya çalışacağız : Educational Credential Assessment, yani ECA. Eğitim denkliği belgesi olarak daha net anlayabileceğimiz bu belgeyi ne yazık ki Türkiye'den edinemiyoruz. Bu sebeple başvuru sürecimizin daha ilk adımında, seçtiğimiz yabancı şirketin sitesine girip ne yapmamız gerektiğini anlamamız gerekiyor. Ayrıca konuyla ilgili Türkçe kaynak da oldukça az. 

Please reload

bottom of page