top of page

Kanada Express Entry - Gerekli Belgeler

Merhaba!

 

Kanada Express Entry Göçmenlik Sistemi için toplamanız gereken belgeleri sıralamaya başlamadan, bir iki cümleyle süreci özetleyelim.

Başlangıç yazımızda genel bilgiyi ve seçim kriterlerini anlatmıştık.  Bu yazımızda ise, başvuru sürecindeki bir kişinin hangi aşamada hangi belgeleri toplaması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Başvuru yapmaya başlayan aday olarak, öncelikle IELTS sınavına girmelisiniz. Detayını IELTS sayfamızda bulacağınız bu sınavın sonucu olmadan, Express Entry için uygun olup olmadığınızı gösteren formu dolduramazsınız.  IELTS sınavına girdiniz, sonuçlarınız elinizde ve 4 bölümün her birinden 7 ve üstü not almayı başardınız. Şimdi sıra, biraz önce bahsettiğimiz ön formu doldurmada, forma buradan ulaşabilir ve Express Entry başvurusu yapmak için uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Uygunsanız, formun sonunda verilen referansı kaybetmeyiniz.

Kabul Almadan Önce Gerekli Belgeler

Formu doldurdunuz ve başvuru yapmaya uygun bir aday olduğunuzu öğrendiniz, harika! Şimdi sıra, bu formun sonunda size verilen referans numarasıyla başvurunuzu yapmaya geldi. Gerekli linkleri burada bulabileceğiniz Express Entry profilinizi doldurmaya başlayabilirsiniz.

Kanada hükümeti, sizin hakkınızda her şeyi öğrenmek adına, bu Express Entry profilinizi oluştururken form üstüne form doldurtacak. Aile üyelerinden iş tecrübelerinize, eğitiminizden yabancı dil sonuçlarınıza kadar tüm gerekli datayı bu aşamada gireceksiniz. Bu profili oluştururken sizden iki adet belge talep edilecek:

1.IELTS sonuç belgesi referans numarası: Detaylarını yukarıda linki verilen IELTS sayfamızda bulacağınız yabancı dil sınavınızın sonuç belgesinde yer alan referans numarası.

2.ECA (Educational Credential Assessment) referans numarası: Eğitim denkliği belgesi. Başta göz korkutucu gelebilir, korkmayın, tüm detaylarını burada bulacaksınız. Anlatılan süreçleri geçirdikten sonra size ulaşan belgede yer alan referans numarası.

Bu belgeleri temin ettiniz, Express Entry profilinizi düzgünce doğru bilgilerle doldurdunuz ve "submit" ettiniz. Tebrikler, artık bir göçmen adayısınız!

Siz bu profili doldururken Kanada Hükümeti sizden Job Bank sistemine de kayıt olmanızı isteyecek. Bu site, Kanada'da iş arayan kişilerin resmi arama motorudur. Niteliklerinizi ve bilgilerinizi doldurup iş fırsatlarını inceleyebilirsiniz.

Bu aşamada, siz artık bir aday havuzuna alınacaksınız. Hesabınıza gelen tüm mesaj ve bildirimler tarafınıza e-posta olarak iletilecek, bu yüzden profilinizde verdiğiniz e-posta adresinizin güncel ve sürekli kontrol edebildiğiniz bir adres olmasına dikkat edin. Şimdiye kadar yaptığınız başvuruya göre belirlenen bir puanınız var artık ve aday havuzunda bu puanla bekliyor durumdasınız.

Kanada hükümeti, ortalama olarak her ay iki kez havuz içerisinden  aday seçimi yapıyor. Örneğin Mart ayı başında 3000 aday alımına karar verildi, havuz içerisinde en yüksek puanlı adaydan başlayarak aşağı doğru 3000 kişi seçiliyor ve bu kişilere invitation (davet) gidiyor. Bu aday seçimleri sırasında, alınan kişilerden en düşük puanlısının kaç puanla seçildiğini buradan kontrol edebilirsiniz.

Kabul Aldıktan Sonra Gerekli Belgeler

Diyelim ki puanınız yeterli oldu ve size davet gönderildi. Bu davetin geldiğini e-posta ile size bildiriyor olacaklar. Artık profilinizde önceden yaptığınız başvurunun üst tarafında Permanent Residency için yeni bir başvuru sahası açık duruyor. Eğer başvurmaya hazır değilseniz, başvurunuz daha sonra değerlendirilsin istiyorsanız bu daveti reddedebilirsiniz. Fakat kabul etmeye karar verirseniz, başvuru detaylarına girip uzun uzun formlar doldurduktan sonra, Gerekli Belgeler kısmına geleceksiniz. Bu kısımda sizden istenecek belgeleri ve detaylarını sizin için listeleyeceğiz.

1. Marriage License

Evliyseniz evlilik cüzdanınızı taratmanız ve yüklemeniz gerekiyor. Evlilik cüzdanının devlet tarafından kabul edilen resmi belge olması şart.

2. Passport

Pasaportunuzun, başta bilgilerinizin yazdığı ana sayfası olmakla birlikte, tüm dolu vize sayfalarını taratmalı ve yüklemelisiniz.

Eğer pasaportunuz yoksa, beyan edeceğiniz kimlik belgesinde aşağıdaki bilgiler olmalı:

  • Adınız ve Soyadınız

  • Doğum tarihiniz

  • Kimlik numaranız

  • Yaşadığınız ve vatandaşı olduğunuz ülke.

  • Fotoğrafınız

  • Eğer mevcutsa, belgenin geçerlilik bitiş zamanı

3. Medical Exam

Kanada hükümeti, sizden detaylı bir sağlık raporu istiyor ve bunu herhangi bir hastanede yaptıramıyorsunuz.  Kanada'nın kabul ettiği belli hastaneler ve doktorlar var, muayenenizi o hastanelerde yaptırmakla yükümlüsünüz. Türkiye için geçerli hastane listesini buradaki listeden Turkey seçerek bulabilirsiniz.

Eğer başvuruyu submit etmeden sağlık kontrolünüzü yaptıramadıysanız randevu aldığınızı ve yapılacağını gösteren bir belge göstermeniz gerekecek. Ama eninde sonunda sonuç belgesi istenecektir, bu yüzden yaptırmanızı öneririz.

 

4.Diploma

Eğitim durumunuzu ne olarak belirttiyseniz, o kurum veya okulun sağladığı bitiş belgesi. Üniversite, yüksek lisans ve doktora için diploma, tabi Türkçe ise İngilizce'ye yeminli Tercüman tarafından çevrilmiş olmalı.

5. Name Change Document

Eğer isim değiştirdiyseniz, bu değişikliği belgeleyen resmi bir doküman yüklemelisiniz. Evlilik sebebiyle değiştiyse Evlilik cüzdanının ilgili sayfası olabilir.

6. Employment Records

İş tecrübeleriniz kısmında belirttiğiniz tüm şirketlerden oralarda çalıştığınızı belirten dokümanlar temin etmeniz gerekiyor. Her bir patron/süpervizörünüzden alacağınız birer referans mektubu, aşağıdaki özelliklerde olmalı:

Şirketin antetli kağıdına basılı olmalı

Sizin ad-soyad bilginizi, şirketin iletişim bilgilerini ve yöneticinizin imzasını içermeli.

Şirket içinde aldığınız tüm görevleri listeliyor olmalı

Çalıştığınız pozisyonu, sorumluluklarınızı, hangi tarih aralığında çalıştığınızı, haftalık çalışma saatinizi ve yıllık maaşınızı belirtmeli.

 

7. Police Certificates (Multiple)

Bildiğimiz şekliyle Adli Sicil Kaydı olup, İngilizce çıkarttırmak pek mümkün olmadığından yeminli tercümana çevirtmelisiniz. Bu arada önemli nokta şu ki, 6 aydan fazla zaman geçirdiğiniz her ülke için bu dokümanı temin etmelisiniz. yani Work and Travel, Erasmus vs gibi bir sebepten yurt dışında 6 aydan uzun süre kaldıysanız oraya ait adli sicil kaydı da çıkarmanız gerekecek ne yazık ki.

 

8. Proof of Means of Financial Support

Kanada'ya Permanent Residency ile gidiyorsanız ve halihazırda bir iş teklifi almadıysanız, yanınızda götüreceğiniz aile bireyi sayısına göre götürmeniz gereken minimum bir tutar var. Tutarları burada bulabilirsiniz. Bu tutarın banka hesabınızda var olduğunu ispat etmeniz gerekiyor. Bu sebeple bankanızdan toplam mevduat tutarınızı, hesaplarınızın açılış tarihini ve sizin ad-soyadınızı belirten bir mektup almanız gerekiyor. Mektup bankanın antetli kağıdına basılı olmalı ve bankanızın iletişim belgeleri kağıtta yer almalı. Bu mektubun yanı sıra, hesap dökümü, kredi kartlarınız, diğer bankalardaki varlık dökümleriniz gibi belgelere de ihtiyacınız olacak.

 

9. Digital photo

Çektireceğiniz biyometrik fotoğrafın özellikleri aşağıdaki gibi olmalı:

Çerçeve boyutu en az 35mm x 45mm olmalı.

Yüz, fotoğrafın merkezinde kalacak şekilde kafanın ve omuzların tamamı görünmeli.

Çeneden alına kadar olan uzunluk 31-36 mm arası olmalı.

Çözünürlük en az 420*540 olmalı.

Fotoğraf boyutu ortalama olarak 240 kb olmalı, 60 kb altında olmamalı.

Mesajınızı aldık, size en kısa zamanda dönüş yapacağız. Teşekkürler!

Kanada'ya göçmenlik başvurusunda bulunacak adaylar için, henüz başlangıç aşamasında nasıl bir yol izleyeceğini öngörmek biraz zor olabiliyor. Bu sebeple, sıfırdan başlayalım ve Kanada Express Entry Başlangıç yazımızda öncelikle size Express Entry programını tanıtalım.

Gerekli Belgeler yazımızda Kanada Express Entry işlemi için hangi dokümanları toplamamız gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi ise bu belgelerin bize en zorlu gelenlerinden birini açıklamaya çalışacağız : Educational Credential Assessment, yani ECA. Eğitim denkliği belgesi olarak daha net anlayabileceğimiz bu belgeyi ne yazık ki Türkiye'den edinemiyoruz. Bu sebeple başvuru sürecimizin daha ilk adımında, seçtiğimiz yabancı şirketin sitesine girip ne yapmamız gerektiğini anlamamız gerekiyor. Ayrıca konuyla ilgili Türkçe kaynak da oldukça az.

Kanada Express Entry ile göçmenlik başvurusu yapıyorsanız, her şeyden önce IELTS sınavına girmeniz ve sonucunuzu elinize almanız gerek. Zira başvurunun ön adımı olarak doldurulan formda sorulan sorulardan biri, sizin ve varsa partnerinizin IELTS skorları. Bu yazımızda, sıfırdan başlayanlar için IELTS sınavı nedir, başvuru nasıl yapılır ve sınavınız nasıl puanlanır sorularını cevaplamaya çalışacağız.

Please reload

bottom of page