top of page
Harun Güven

Almanya Master Başvuru Süreci

Aklınızda yüksek lisans için Almanya varsa, bu şu anlama geliyor; siz kaliteli bir eğitim alıp, kariyerinizde büyük adımlar atmak istiyorsunuz. Haksız da sayılmazsınız. Almanya gerçekten de eğitim kalitesi ve disiplini bakımından diğer ülkelerden farkını gösteriyor. Fonetik olarak büyük ihtimalle hoşlanmayacak olsanız da, Almanca’yı öğrenecek olmanız da, hayatınızın ileriki bölümlerinde işinize çok yarayacak. Özellikle Almanya’da yaşama ihtimaliniz veya memleketteki prestijli firmalarda iş bulmanız, Almanya’da yüksek lisans yapmanız ile beraber kolaylaşacak. Üniversite arayışlarınız da, başvurularınız da kolaylaştırılmış yönergelerle sizi pek fazla zorlamayacak. Almanya, diğer Avrupa ülkelerine nazaran bu konuda sizi en fazla rahatlatan ülke olacak. DAAD portalı, Almanya’da okumak için araştırmalar yapan uluslararası öğrenciler için gayet anlaşılabilir bir portal. Diğer ülkeler için okul araştırma aşamasında benzerini bulmayacağınız bu portalda, sol tarafta bulunan kriter sekmelerden kendinize uygun olan bölüm ve dil seçeneklerini işaretlediğinizde size uygun olabilecek bölümleri hemen karşınıza getiriliyor. Siz de teker teker bu üniversitelerin istediği dil seviyelerine, gereksinimlere ve program fiyatlarına bakarak üniversitelere başvurularda bulunabiliyorsunuz. İlgili portalın linkini de şöyle aşağıda verelim:


Yüksek Lisans Ücretleri


Öncelikle Almanya’da yüksek lisans ücretleri -özel üniversiteler dışında- Avrupa ile kıyaslayacak olursak inanılmaz düşük. Bir dönemlik program ücretleri yaklaşık 200 - 300 € arasında olmak üzere bu fiyata 200 € civarında öğrenci giderleri sigortası gibi bir ücret ekleniyor. Bu fiyat skalası da balkan ülkeleri hariç Avrupa’da Almanya’yı en uygun fiyatlı öğrenim konusunda zirveye yerleştiriyor diyebiliriz. Her üniversitenin ‘Costs’ kısmında yaklaşık olarak yaşamanız için de fiyat tahmini yapıyorlar. Başvurularınızda bu tahminleri göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz. Yine üniversite web sayfalarında belirtilen burs imkanlarına da bakabilirsiniz. Her üniversitenin özel olarak uluslararası verdiği bursları da kontrol edebilirsiniz. Tabii bunun için iyi bir ortalama ve finansal olarak acizliğinizi güzel bir şekilde ispatlamanız gerekiyor.


Dil Kriteri


Gelelim İngilizce ve diğer dillerle olan ilişkinizin başvuruda size ne katacağına. İlk önce belirtelim, eğer Almanca biliyorsanız ve bu bilginizi Goethe Institut’da gireceğiniz sınavla tescil ettirebiliyorsanız, siz ne talihli bir insansınız. Başlangıç seviyesinde olsanız bile (A2 seviye)Almanca dil bilginiz, Almanya’da başvuracağınız bölüm yelpazenizi baya bir genişletecek. Fakat uluslarası bir aday olarak yine de İngilizce bilginizin iyi olması lazım. Diğer çoğu Avrupa ülkesi B2 seviye İngilizceyi kabul ederken (IELTS 5.5 üstü, TOEFL 580 üstü) Almanya’da bu seviyeyi kabul eden üniversite sayısı az. Yani Almanya’da yüksek öğrenim görmek için İngilizce notunuzu IELTS 6.0 olarak cepte tutmanız gerekiyor diyebiliriz. Oranlama yapacak olursak eğer Almanya’daki üniversitelerin %50’si IELTS 6.5’u, %35’i IELTS 6.0’ı ve %15’i IELTS 5.5 ve üzerini kabul ediyor. Tabii başvurularda bulunurken bölümün yalnız İngilizce mi, yoksa Almanca ile beraber İngilizce mi istediğinizden emin olmalısınız. Bu kriterleri dikkate almazsanız başvuru aşamasında elenebilirsiniz.



Diploma Notu Kriteri


Diploma notunuz da kabul edilme kriterlerinden biri. Not ortalamanızın 2.5 ve üzerinde olması sizin için avantaj sağlayacaktır. Fakat çok az üniversite not ortalamasını şart koşuyor. Yani eğer not ortalamanız 2.5’dan düşükse bile şansınızı denemelisiniz. Üniversiteler Almanya not sistemine göre de kriter koyabilir. Aşağıdaki tablodan kendi diploma notunuzu Almanya not sistemine dönüştürüp kriterlere uygun olup olmadığınızı da kontrol edebilirsiniz.


Üniversite sonrası iş deneyimleriniz olduysa, başvuru yaptığınız bölümle ilgisini mutlaka ‘Motivation Letter’ kısmında belirtin. Sizin için çok büyük avantajlar sağlayabilir. Özellikle çalıştığınız Alman firmaları varsa onları da yazın. Faydası olur mu bilmem ama denemekte yarar var.


Başvuru Aşaması


DDAD portalında, mezun olduğunuz bölümle ilişkili üniversite ve programları not aldınız. Artık başvurayım, olaya gireyim diye düşünüyorsunuz. Şimdi; çoğu üniversite, web sitelerinin portalından başvuru kabul ettiği gibi bazı üniversiteler var ki direk posta ile evraklarınızın fotokopisini hatta asıllarını isteyebilir. Örneğin; RWTH Aachen Üniversitesi portaldan başvurduğunuz halde belgelerinizin fotokopisini istiyor hatta başka bir Alman üniversitesi olan Goethe Frankfurt Üniversitesi ise belgelerinizin asıllarını bile istiyorlar. Bunun için ilk etapta üniversitenin kayıt sürecinin nasıl tamamlandığı ilgili üniversitelerin web sitelerinden öğrenmeniz gerekiyor. Bu bilgi ise üniversitelerin “Application for Admission” sekmesinde bulunuyor. Siz de sitede belirtilen yönergeleri inceleyerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Almanya yüksek lisans sisteminde, bu bahsettiğimiz başvuru işlemi çoğunlukla bir portale yönlendirilerek sonlandırılıyor. Uni-assist adlı bu portalde, dokümanlarınızı online şekilde yükleyerek ilgili başvuruyu yapabiliyorsunuz. Uni-assist portalı, güncel bölümlerin açık olup olmadığı ile ilgili size fikir de verecektir. O zaman sizi ilk bilgilerinizle kimlik oluşturabileceğiniz sayfaya yönlendirelim:

İlk etapta genel bilgilerinizi doldurduktan sonra kimlik oluşturacak, oradan “Application” kısmında “Create New Application” ile istediğiniz üniversitede istediğiniz bölüme başvurabileceksiniz.

Başvuru kısmında sömestr seçimlerine de dikkat etmenizde fayda var. Yaz döneminde başvuruların azalacağına düşünürsek stratejik bir biçimde bu döneme yönelebilirsiniz. Fakat yaz döneminde program çeşitliliği kış dönemindekine göre az denilebilir. Genellikle kış döneminde başvuru fazlalığından bunu fark edeceksiniz. Fiyatlandırma iki dönem arasında fark göstermemekle birlikte en yakın zamana başvurmanızda fayda var.

Şimdi size önerebileceğimiz birkaç üniversiteyi inceleyelim:

RTWH Aachen Üniversitesi


Başvuruları en erken açılan üniversitelerden biri olan Aachen üniversitesi, geçmişi ve eğitim kalitesi ile Avrupa’daki birçok üniversitenin önünde. Başvurularınızı kış sömestr dönemi için Kasım ayında yapabileceğiniz Aachen Üniversitesi’nde sonuçlar çok uzun sonra, tahminen Haziran ayında açıklanıyor. Başvurunuzu Aachen üniversitesinin kendi portalinden gerçekleştirdikten sonra üniversite web sitesinde belirtilen adrese belgelerinizi posta ile yollamalısınız.

Aachen üniversitesinin eğitimi, giden arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla epey bir zor. Zaten seçici komite de yüksek lisans alımlarda ince eleyip sık dokuyor. Eğer önem veriyorsanız, bu üniversite dünyanın en iyi 100 üniversitesinden biri… Başvuru kriteri olarak IELTS 6.0 istediğini düşünürsek, kriter olarak sizi de yormayacaktır diye düşünebiliriz. Siz de eğer kariyerinizi ve eğitim hayatınızı parlatmak istiyorsanız, bu üniversiteye en azından başvuru yapmalısınız.

Goethe University Frankfurt


Yine başarılı üniversitelerden biri olan Frankfurt Goethe Üniversitesi, adaylara özellikle spesifik bölümler sunarak kendini cazip kılıyor. Bu üniversitenin başvurusunu direk uni-assist portalinden gerçekleştirebilirsiniz. Fakat daha sonra sizden belgeleriniz aslını büyük ihtimalle isteyecekler. Sizin de iletişime geçip orta yolu bulmanız gerekecek. Başvuru kısmında sıkıntı yaşayabileceğiniz Frankfurt’da hem eğitim hem de şehir hayatının kalitesi ile memnun kalabilirsiniz. Başvuru kriteri olarak çok zorlanmayacağınız Frankfurt Üniversitesi’nde IELTS 5.5 isteyenler bölümler bile bulabilirsiniz.

TUHH – Hamburg University of Technology


Orta ayarda bir Alman üniversitesi olmasının dışında özellikle Almanya’nın en güzel şehrinde olması sebebiyle tercih edilebilir bir üniversite. Bu üniversitenin özelliği de ilk başvurunun alındığında sizi hemen elemeye sokması. İlk elemenin sonuçlarını da maille 1-2 gün içinde bildiriyorlar. Bu aslında güzel bir şey çünkü bu elemeye geçtiğinizde program için güçlü bir aday olduğunuzu anlıyorsunuz. Üniversite başvurunuzu sitenin içinde bulunan portaldan gerçekleştirebilirsiniz. İlgili üniversitenin IELTS dil isteği 6.5… Bu yüzden bu üniversiteye başvurmak istiyorsanız İngilizcenizin iyi olması gerekmekte.

Technische Universität München


Almanya’nın en iyi üniversitesi sayılan Münih Teknik Üniversitesi'ne, eğer teknik üniversite mezunuysanız başvurmanızda fayda var. Haliyle baya seçici olan bu üniversitede not ortalamasının yanında GMAT gibi sınavlarla da başvurunuzu desteklemelisiniz. IELTS olarak 6.5’dan aşağısını kabul etmeyen bu üniversitede eğitim aşırı iyi. Başvurunuzda mutlaka ilgili bölümle ilgili background sahibi olduğunuzu belirtin. Kim bilir belki burada okumak nasip olur size…




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page