top of page
Harun Güven

İspanya Master Başvuru Süreci

Kendine has kültürü, sonuna kadar yaşanılası şehirleri ve kanı kaynayan güzel insanları ile İspanya’da yüksek lisans yapma ve bunun getirdiği İspanya’da yaşama fikri ne kadar da güzel bir fikirdir, değil mi? Üstelik bütün dünyada en geçerli dillerden biri olan ve öğrenebildiğiniz takdirde konuştuğunuzda kendi kendinize aşık olacağınız İspanyolca’yı da öğrenebilme imkanı varken… Evet, İspanya’da yüksek lisans yapmanın avantajları çok. Bir de enerjik kampüs hayatını katarsak ve hocalarınızın sizinle daha başvuru yapar yapmaz ilgilendiğini varsayarsak bu ülkede yüksek lisan yapmak epey keyifli geçeceğine benziyor.


Tabii bu işin bir diğer tarafı daha var. Örneğin, senelik program ücretleri... İspanya’da yüksek lisans için dönem ücreti, diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslanacak olursa pahalı olarak nitelendirilebilir. Yaklaşık 4000 €’ya kadar varan dönem ücretleri, bir de neredeyse burs ihtimalinizin olmayışını düşünürsek kişinin bütçesini sarsacak cinsten. Üstüne üstlük iş bulmanız, yerel dili bilmeyişinizden ve ülkenin ekonomik durumunun pek iç açıcı olmamasından dolayı çok zor. Yani ekonomik durumunuzu destekleyecek bir gelirinizin olması için dil işini olabildiğince çabuk halletmeniz ve biraz şanslı olmanız gerekiyor.


Karşılaşabileceğiniz zorluklardan bir diğeri ise İspanyanın eyaletlere ayrılmış bir ülke olmasından kaynaklı olacak. Şöyle ki; Madrid dışındaki şehirlerden birinden okuma imkanı bulursanız, ilgili şehrin eyaletinin diline maruz kalma durumunuz olacaktır. Örnek vermek gerekirse; Katalonya’da kazandığınız bir okuldaki öğrenci işleri sizinle Katalanca iletişime geçmeyi deneyebilir, ya da Coruna’da ev bakarken ev sahibi Galiçyaca evini tanıtabilir size. Bölüm araştırırken ve başvuru aşamasında üniversite internet sitelerinin yerel dilde olması da cabası. Hatta başvurma imkanınız olduğu bazı bölümler var ki %20 falan yerel dil bilmenizi istiyor.


Tüm bunlara rağmen yukarıda belirttiğim gibi bu durumları size güzelce açıklayacak, size kolaylık sağlayacak hocalarınız da olacak. İspanya’da büyük üniversiteler hariç (Barcelona veya Madrid’deki üniversiteler) diğer başvurduğunuz üniversitelerde siz mesaj attığında seve seve yardımcı olacak görevlilerle karşılaşacaksınız. Öyle ki, başvuru şartlarına uygun olmasanız bile bu hocalar şartları sizin lehinize çevirecek yardımda dahi bulunabiliyorlar. Yüksek lisans okuyanlar bilir; öğrenim sürecinizdeki en önemli faktör hocadır, İspanya’da da bu durum sizin öğrenim hayatınızı olumlu bir şekilde etkileyecektir diye yorumlayabiliriz. Ayrıca şunu belirtmekte de yararlı var; İspanya’da 1 senelik yüksek lisans programları da mevcut. Kimi için dezavantaj olan bu durum, hemen derece alıp kalifiye bir insan olmak adına bakıldığında olumlu da gözükebilir.


Program Arama Süreci


Gelelim başvuru sürecinize… Öncelikle yüksek lisans program arama aşamasında, malesef İspanya eğitim bakanlığının bize sunduğu bir master program arama portalı mevcut olmadığından, aramalarımızı ya mastersportal üzerinden ya da wikipedia sitesi üzerinden ispanyadaki üniversiteleri tarayıp, teker teker üniversitelerin web sitelerine girerek kendimize uygun bölüm aramak durumunda kalacağız. İlk etapta master programları için bedava araştırma yapabileceğiniz mastersportal linkini verelim:


Bu portalda arama kriterlerinizi solda verilen ölçütlerden düzenleyerek yapabilirsiniz. İstediğiniz ücret, bölüm ne varsa aramanızı özelleştirerek, kendinize uygun bölümleri aradan ayıklayabilirsiniz. Mastersportal, görebileceğiniz en iyi bedava yüksek lisans programı arama olmasına karşın, tüm üniversiteleri sizin karşınıza çıkarmayabilir. Siz en iyisi Wikipedia’dan İspanya’daki tüm üniversiteleri listeleyerek arama yapın. Bu, hem üniversitenin ortamını görmeniz için, hem de eğitim kalitesi hakkında size fikir vermesi açısından faydalı olacaktır. Web sitelerin “Masters in English” sekmesinden veya üniversitenin kendi portalından, bölümün ne zaman açılacağını, ne gibi gereksinimler istediğini ve ücretinin ne kadar olduğuna bakabilirsiniz. Şunu belirtelim; İspanya’daki çoğu üniversite için başvuru zamanı Mart ayında başlıyor. Üniversitelerin başvuruları da yaz dönemi için kabul ediliyor. Kabul edilip edilmediğinizi yılın haziran ayında öğrenebilirsiniz. Eğer bölüme uygunsanız, zaten hocanız veya görevli sizinle bir şekilde iletişime geçiyor. Tabii bu bahsettiğimiz üniversiteler, büyük üniversiteler dışındaki üniversiteler.


Kabul Edilme Süreci


Şundan bahsetmekte yarar var; eğer İspanya’da yüksek lisans okumaya niyetliyseniz ve bütçenizde buna el veriyorsa , diploma notunuz ne olursa olsun, kabul edilme şansınız çok yüksek. İspanya’da üniversitelerin neredeyse tamamı IELTS 5.5 üstüne razılar. Eğer Universitat Autònoma de Barcelona veya Universidad Carlos III de Madrid gibi üniversitelere başvurmayacaksanız, diploma notunuz da çok kriter değil. Bu süreçte önemli olan, kendinizi motivasyon mektubunda iyi anlatmanız ve Cv’nizde gösterdiğiniz deneyimlerinizin başvuruda bulunduğunuz program ile paralel olması. Fakat niyetiniz Barcelona’ya gitmek ise not ortalamanızın en az 2,5 olması gerekiyor. Tabii güzel bir CV ve motivasyon mektubu ile beraber.


Başvuru Süreci


Motivasyon mektubunuzu dikkatlice yazdınız, İspanya’da ne kadar okumak istediğinizi belittiniz, hocalarınızdan tavsiye mektubu aldınız, pasaportu tarattınız, yani normal başvuru yaparken kullanacağınız bütün dokümanlar hazır diyelim. Peki İspanya’da yüksek lisansa nasıl başvuracaksınız? İspanya’da bu söylediğimiz dokümanlar haricinde sizi zorlayabilecek iki tane ek unsur var. Onları belirtmeden önce şunu söyleyelim, Üniversitelerin internet sitelerindeki portallar, bağlı olduğu eyaletin dilinde olabilir. Bunları İngilizceye çevirerek ve bütün maddeleri dikkatli şekilde okuyarak başvurunuzu tamamlamalısınız. Şimdi gelelim karşılaşabileceğiniz sorunlara… Diplomanız ne kadar İngilizce olsa da, ilk başvuru aşamasında olmasa bile sonraki kayıt süreçlerinde diplomanızı İspanyolca’ya çevirmek durumunda kalabilirsiniz. Üniversiteler aksini belirtmediği sürece siz yine de İngilizce’den devam edin. Eğer öğrenci işleri size bu konuda uyarı veriyorsa diplomanızı internet üzerinden, üstelikte İspanyol Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı tercümanlara yaptırmak durumundasınız. İlgili tercümeyi de birazdan bahsedeceğimiz MECD portalına yükleyeceksiniz. İsterseniz size 2016 güncel çevirmen listesini şöyle bir linkle paylaşalım:


Diğer içeriklerimizde de belirttik, bunda da belirtelim: belgelerinizin Avrupa birliği içinde uygunluğunu sağlayan apostil işlemlerinizi de halletmiş olun. Mümkünse apostilli hallerini üniversite portallerinde paylaşın.


MECD portalı


MECD (Ministerio de Educación) yani Türkçe meali ile düşünürsek derslerinizden aldığınız notları karşılaştırarak size İspanya sınırları içinde İspanyol üniversitelerinin kabul ettiği bir not ortalaması karşılığı için hazırlanmış bir sistemdir. Siz, üniversitelerin istediği belgeleri üniversite portalına yükledikten sonra, eğer başvurunuz olumlu değerlendirilme durumuna gelirse, üniversitede bölümünüz ile alakalı bir yetkili, sizden bu portala girip MECD notunuzu yüklemenizi isteyecek. Zaten MECD portalında oluşturacağınız kimlik ve girdiğiniz değerler, İspanya hükümeti tarafından direk olarak üniversiteniz ile paylaşılacak. Siz de MECD raporunun çıktısını ve diploma notunuzun İspanyol versiyonunu bir yere kaydetmelisiniz.


İsterseniz MECD portalını biraz inceleyelim. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu sitenin maalesef İngilizce versiyonu yok. Dolayısıyla ilgili işlemleri, sayfayı İngilizceye çevirerek yapmanız gerekiyor. İlgili portalın linkini de şöyle paylaşalım:


Şifreyi belirlediniz, kimliği oluşturdunuz. Şimdi sıra, solda da göreceğiniz üzere ilgili 10 maddeyi doldurmaya geldi. Diğer sekmeler çok anlaşılır olduğu için onlardan bahsetmeyeceğim. Sizin için zorluk çıkarabilecek sekmeler 4. ve 5. Sekmeler olacaktır. 4. Sekmedeki “Escala” kısmında ülkemizdeki not sisteminin neye dayalı olduğu soracaklar. Bu kısma “DD(1,0)(1a)-AA(4,0)(7a)” ibaresini koymanız gerek. Aşağıdaki kutucuklara da açıklamaları yaptıktan sonra 5. Sekmeye geçerek bütün derslerinizi kredileri ile beraber notlarını sisteme giriş yapmanız gerekli. Sistem, bu girişlerinizden sonra “En escala Espanola” nızı belirleyecek. Diğer sekmelerdeki bilgilerinizi de doldurduktan sonra son sekme olan Finish/Print sekmesinden artık belgenizin dosya halini indirebilirsiniz. Bu halini de artık üniversiteniz ile paylaşabilirsiniz.


MECD dokümanınızla ilgili dikkat etmeniz iki nokta daha var. Birincisi, 9. sekmeye, size belirtilmiş onaylı çevirmenlerden elde edeceğiniz diplomanızın İspanyolca çevrisini yüklemeniz gerekiyor. Bununla beraber aynı sekmede sizden istenilen belgeleri de yüklemeyi unutmayın. Bir diğer belirtilmesi gereken konu ise; her oluşturduğunuz profil ancak 1 üniversite başvurusu için olmasıdır. Eğer farklı üniversitelere başvurmak istiyorsanız, ana ekrandan yeni bir başvuru tanımlayarak yeniden sizden istenilen verileri doldurmanız gerekmekte. Çok zor değil, biraz işin içine girince bütün olayı çözeceksiniz. Şimdiden kolay gelsin.


Şimdi biraz da İspanya’daki üniversite seçeneklerinizi inceleyelim.


Universitat Autònoma de Barcelona

Katalunya’nın en iyi, İspanya’nın ise en iyi üniversitelerinden biri olan Universitat Autònoma de Barcelona, büyülü kampüsü ve kaliteli eğitimi ile İspanya’da başvurmanız gereken okulların başında geliyor. Üniversite’de eğitim, araştırdığımıza göre biraz zorlayıcı, öğrenci işleri de sürekli Katalanca konuştuğu için öğrencilere biraz sıkıntı verebiliyor. Bunun yanı sıra, Üniversite yıllık öğrenim ücretleri kredi başına ortalama 40 € civarında. Tüm bu olumsuzluklara rağmen üniversite, çok fazla yüksek lisans programı sunuyor ve buradan mezun olduğunuzda bu üniversite, Cv’nize altın harflerle işlenecek. Üniversite başvuruları için üniversite sitesine girip başvuru doldurmanız gerekiyor. Bölümlere tıkladığınızda bölüm ile ilgili bilgi ve başvuru sayfası karşınıza çıkacaktır. Buyrun siz de bakın:

Universitat Autònoma de Barcelona’dan “accaptance letter” aldığınızda, yani diğer bir deyişle kabul aldığınızda sizden teminat için 250 €, 500 €’luk bir bedel isteyecektir. Bu şekilde yüksek lisanstaki yerinizi kilitleyip okumayı garanti altına alacaksınız. Başvuru sonuçları her yılın nisan başı gibi açıklanıyor. Şimdiden bol şans!


Universidad Carlos III de Madrid

Başkent Madrid’de bulunan Carlos III üniversitesi, ezeli rakibi Barcelona üniversitesi kadar olmasa da İspanya’nın en iyi üniversitelerinden biridir. Yıllık ücreti 5000 €’ya kadar eğitim programı bulabileceğiniz Madrid’de, yüksek lisans başvurusu yönergeleri sitede çok açık belirtiliyor. Başvurunuzu internet sitesinden yaptıktan sonra üniversite, sizi burs için de rahatsız edecek. Siz de burs başvurusu yaparak, kabul almayı bekleyeceksiniz. Yüksek lisans başvurusu ücretli olup 2017 itibariyle fiyatı 27,5 €’dur. Üniversitenin başvuru başlangıç tarihi ocak ayında başlayıp mart ayına kadar sürmektedir.


Universitat de Girona

Barcelona’nın kuzeyinde, Katalunya eyaletinde bulunan küçük ama sevimli kent Girona’da bulunan bu üniversite, yüksek lisans öğrencilerine resmen aç. Fazla başvuru olmamasından dolayı öğrenci işleri de, hocalarınız da size başvuru sürecinde çok yardımcı olacak. Üstelik 1 senelik yüksek lisans programlarını bu üniversitede bulabilirsiniz. 32 €’luk başvuru ücreti ile beraber, programların senelik ücreti 4000 €’ya kadar varıyor. Eğer bu üniversiteden kabul alırsanız mutlaka burslara da başvurun. Fazla uluslararası öğrenci almadığından kabul edilme şansınız var. Başvurularınızı üniversite portalından yapabilirsiniz. Portal linkini ve programları merak edenleri şöyle alalım:


Universitat Rovira I Virgili

Universite kalitesi olarak ortalamanın altında gösterebileceğimiz Universitat Rovira I Virgili de Katalunya bölgesinde. Seçebileceğiniz birçok programa sahip olan bu üniversitenin internet sitesi ve başvuru aşamaları İspanya içinde tanık olduklarımızdan en iyisi diyebiliriz. Hem öğrenci işleri ve hocaların ilgisi de bu üniversiteye olan başvuru isteğimizi arttırıyor. Üniversitenin yüksek lisans başvuruları mart ayında başlayıp hazirana kadar sürüyor. Yıllık 3000 €’ya kadar programlar bulabileceğiniz üniversitede burs bulma imkanınız biraz zor. Üniversite, 2017 yılında başvuru ücretini 30.21 € olarak belirlemişti. Tarragona şehrinde bulunan bu üniversiteyi de yüksek lisans programı için ne olur ne olmaz kategorisinde bulundurabilirsiniz.


Universidade da Coruña

Coruna bölgesindeki üniversitenin kalitesi tartışılabilir. Hatta size İngilizce hiç mesaj göndermeyip, Galiçyaca veya İspanyolca iletişime de geçebilir. Fakat bütün bunlara rağmen şehrin getirdiği atmosferle üniversite size kendini de çekebilir. Üstelik başvuru kriterleri oldukça düşük. Başvurduğunuz takdirde kabul alma ihtimaliniz çok yüksek yani. Fakat başvuru aşamasında dikkat etmeniz durumlar var. Örneğin; Coruna üniversitesine internet üzerinden başvurunuzu yaptıktan sonra dokümanlarınızın kopyasını sitede belirtilen posta adresine yollamanız gerekiyor. Sitenin dili İngilizceye bir türlü çevrilemediğinden muhtemelen sorunlar da yaşayacaksınız. Coruna üniversitesi de, denemeye değer bir başvuru olabilir. Siz de üniversiteyi iyice bir araştırdıktan sonra isterseniz başvurunuzu yapabilirsiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page