top of page
Kübra Tüne Güven

Marakeş Yapılacak Şeyler

1. Söylemeye ne hacet: Jemaa el-Fnaa meydanını fethedin. Marakeş şehrinin otantik atmosferini adeta bir özet gibi bir araya toplayan meydanda aradığınız her şeyi, hatta aramadıklarınızı bile bulacaksınız. Sahiplerinin ellerinde dolaşan, hatta bazen kaçıp atlaya zıplaya yürüyen maymunlar, kobra yılanları, kıpkızıl bir meydan, kirli ve dar ara sokaklar, kalabalık, dövmeciler, müzisyenler… Bu cümleyi ne kadar uzatırsak uzatalım saymakla bitiremeyiz. Siz de madem bu değişik şehri görmeye geldiniz, Jemaa el-Fnaa meydanının bütün nimetlerinden faydalanmadan dönmeyin. 2. İslam mimarisini derinden inceleyin. Marakeş şehri çoğunluk olarak müslümanlardan oluşuyor. Bu yüzden öncelikle belirtelim, sabah ezanıyla uyanacaksınız. Eğer Türkiye’de ezan sesinin yüksek olduğunu düşünüyorsanız bir de burayı görmelisiniz. Zira ilk duyduğumuzda savaş çıktı sandık. Her yerde, her mahallede yer alan camilerde yüksek bir sesle okunan ezan bizdeki gibi melodik değil, daha çok bağırma gibi. Bununla birlikte, Marakeş şehrine gelmişkenmutlaka ünlü camilerini ziyaret etmelisiniz. İslam mimarisinin en güzel örneklerini, Koutoubia, Kasbah camii gibi camilerde bulabilir veya medreseleri ve müzelerinde seramik ve çini sanatının eşsiz örneklerini yakalayabilirsiniz.

3. Kendinize bir çöl macerası seçin ve günübirlik dahi olsa çöl yaşantısını tecrübe edin. Marakeş’e yakın mesafede, tur şirketleriyle pazarlık yaparak rahatça satın alabileceğiniz bir sürü çöl seyahat paketi var. Bunların hepsi beklentinizi karşılayacak turlar olmayabilir. Biz de bu yüzden, Marakeş şehrinden çöl turu yapmak isteyen gezginler için ufak bir rehber sunalım. Tur paketinizi seçerken ilk düşünceniz zaman olmalı, zira günübirlik gidilebilecek yerler sınırlı. Bu sebeple, eğer bu gezinin önceliklerinden biri sizin için çöl tecrübesi ise, bu tura en az 3 gün 3 gece ayırmanız gerekiyor. Tur şirketleri onlarca olabilir fakat önerdikleri şeyler genelde aynı olacaktır. Eğer bu tura katılmaya karar verdiyseniz, online rezervasyon yapmayın. Yüz yüze satın aldığınız turlarda, internette alabileceğinizden çok daha uygun fiyatlara tur satın alabilirsiniz, pazarlık faktörünü unutmayın. Genelde günübirlik turlar, Palmeraie isminde, Marakeş şehir merkezinden kısa mesafede yer alan bir kaya çölünde yapılır. Burada bütün gün deve sürebilir, yöresel kıyafetler giyerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Gece kalmalı ve biraz daha gerçek bir çöl tecrübesine ayıracak vaktiniz varsa en muhtemel seçenekleriniz Zagora ve Merzouga çölleri olacaktır. Zagora şehre 6.5 saat uzaklıkta olduğundan genelde 2 günlük turlarda burası tercih ediliyor. Merzouga ise Sahra çölünün Fas ülkesinde kalan bir parçası, şehirden 10 saat sürüyor ve Zagora gibi bir kaya çölü değil. Dolayısıyla eğer kum tepeleri arasında yürümek ve tam anlamıyla bir çöl tecrübesi yaşamak istiyorsanız, 3 günlük bir Merzouga turu yapabilirsiniz. 4. Bol bol pazar gezin. Marakeş, yöresel Pazar gezmek için harika bir yer. Jemaa el-Fna meydanından rahatlıkla yürüyebileceğiniz, Baharat, kıyafet, deri çanta ve aksesuarlar, oryantalist desenli dokuma halılar gibi yüzlerce yöresel ürünün sergilendiği bu pazarlar, en çok alışveriş meraklısı gezginleri mutlu edecek. Pazarlarla ilgili aklınızda tutmanız gereken en önemli nokta su: Pazar gezerken küçük bir “Eminönü” temsilinde olduğunuzu unutmayın. Pazarlık ederek beğendiğiniz ürünleri yarı fiyatına kadar indirebilirsiniz, belki daha bile fazla. Asla ilk söylenen fiyatı kabul etmeyin. Bu pazarlardan kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel hediyelik önerileri için Marakeş Alışveriş Rehberi yazımıza göz atmayı unutmayın.

5. En az bir kez şehrin meşhur restoranlarından birinde yemek yiyin. Bu restoranların bilinmesinin ve meşhur olmasının sebebi yalnızca lezzetli yemekleri değil, aynı zamanda atmosferi ve manzarası olacaktır. Örneğin şehir merkezinde yer alan ve en bilinen şehir restoranlarından biri olan Nomad restoranda yer bulabiliyorsanız gitmenizi öneririz. Detaylı bilgi isterseniz Marakeş Yeme-İçme yazımıza bakabilirsiniz.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page