top of page
Harun Güven

Amsterdam Ulaşım Rehberi

Amsterdam şehrine ve Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım


Amsterdam’a gidişiniz için Türkiye içinde çeşitli lokasyonlardan seçenekleriniz mevcut. Sık aralıklarla İstanbul’dan, İzmir’den, Antalya’dan ve Dalaman’dan direk Amsterdam’a gidebileceğiniz gibi, yurdun diğer köşelerinden aktarmalı uçuş seçenekleriyle yine Amsterdam’a gidebilirsiniz. Amsterdam’a ineceğiniz havaalanının adı Amsterdam Airport Schiphol diye geçiyor. Avrupa’nın dördüncü büyük havaalanı olarak bilinen Schiphol Airport’dan şehir merkezi hem yakın hem de ulaşım bakımından çok rahat. Tren biletleri ise bineceğiniz sınıfa göre değişiyor. Şöyle ki; 1. Sınıf bilet fiyatı 2017 itibariyle 7,1 €, 2. sınıf bilet ise 4,20 €. (Kesinlikle ikinci sınıfı tercih edin, 15 dakika için atraksiyona girmeye gerek yok) Biletlerinizi almak için aracı kurum ile falan uğraşmayın, ekstra ücret talep edebilirler. Dolayısıyla bu işlem için en uygun yol büyük salondaki sarı makinalar. Bu makinalar bozuk para ve kredi kartı kabul ediyorlar, hüsrana uğramamak için kağıt para sıkıştırmaya çalışmayalım lütfen. Siz de benim gibi şehirdeki ilk gününüzü kafanızda “Fazla mı verdim acaba?” gibi düşünceler ile zehir etmek istemiyorsanız, bilet alma videosunu iyi izleyin, rahatlayın: https://www.youtube.com/watch?v=G-5U-gpRbtI


Bu arada küçük bir anekdot ekleyelim; Schiphol Havaalanı’ndan başka bir yere gitmek istiyorsanız, güvenlik üst arama bölümünde çok zorlanacaksınız. Avrupa’nın belki de güvenliğe en önem veren havaalanı olabilir, yanınızda sıvı ile girmemek ve metal eşya sokmamak konusunda çok dikkatli davranmanız gerekiyor.


Eğer havaalanından merkeze ulaşımı otobüs ile gerçekleştirmek istiyorsanız -ki eğer kalacağınız otel, tren istasyonuna uzak ise mantıklı bir tercih olabilir- Platform B9’dan kalkan kırmızı Amsterdam Airport Express’i yakalayın. Otobüs, Museumplein, Rijkmuseum, Leidseplein ve Elandsgracht duraklarına yarım saat içinde varıyor. Her on dakikada kalkan bu otobüsün ulaşımı için biletlerinizi şoförden 5 €’ya temin edebilirsiniz. Gitmek istediğiniz yer Amsterdam Sloterdijk tren istasyonunun yakınında da olabilir. Bunun için binmeniz gereken otobüs BUS 69 adıyla anılıyor. Platform B14’den kalkan bu otobüs için ödeyeceğiniz miktar 2,90€.


Geliri iyi olan arkadaşlarımıza da bilgi verelim biraz. Mesela ailecek geldiniz ve ben direk otelin önünde inmek istiyorum diyorsunuz. O zaman güzel konforlu Shuttle’ları size önerebiliriz. Kişi başı 17 €’dan başlayan fiyatları kredi kartınızla ödeyebilirsiniz. Rezervasyon için buyurun: http://www.schipholhotelshuttle.nl/


Tabi taksi seçenekleriniz de unutmayalım. Taksi ile şehir merkezine yarım saatte konforlu bir şekilde varabilirsiniz. Ücreti de maalesef konforu kadar var: yaklaşık 50 €… Taksi seçeneklerinizde korsan taksilerden, öyle yanınıza gelip de “Binecen mi abi” yi İngilizce söyleyenlerden kaçının, başınız ağrımasın. Şimdi taksiciler için başka bir alternatif daha sunalım. Yolculuğunuzu “Abel Taxi” adındaki bir uygulamayla da yapabilirsiniz. Uygulamayı yükledikten sonra aracı başka insanlarla paylaşarak istediğiniz yere gidebilirsiniz. Böylece taksiyle ödeyeceğiniz fiyatın yarısına istediğiniz yere gidebilirsiniz.


Şehir İçi Ulaşım

Şimdi gelelim şehir içi ulaşıma… Başka hiçbir şehirde bu araçla başlamayacağımızdan emin olun. Bu şehirde ulaşım deyince akla gelen ilk şey bisiklet. Dünya’da bu kadar bisikletle bütünleşmiş bir kente inanın rastlayamayacaksınız. Yani dedikleri kadar var. Öyle ki, şehirlerarası otobanların yanına bile bisiklet yolunu ihmal etmemişler. Üstelik bu yollarda gitmek isteyeceğiniz yerlerin yön tabelaları da açıkça belirtilmiş bir şekilde bulunuyor. Siz siz olun, bu tabelaları görmezden gelip de Google maps’e bakarak yön bulmaya çalışmayın. Yoksa kendinizi bizim gibi Allah’ın dağında pompalı tüfekle ördek avlayan adamların arasında bulursunuz. Hem de tüfek size doğrultulmuş bir şekilde… Hiç şaşırmayın, yaşandı bunlar.


Bisiklet kiralamak için geniş bir seçeneğiniz var. Bizim tercihimiz garın karşısında bulunan “Hotelscooters” adlı bisiklet kiralama şirketiydi. Bunun dışında “Mike’s Bike Rental” veya “Yellowbikes” adlı şirketler de var ama önünüzde reklamla gezmeyin derim ben. Bisiklet kiralamanın günlüğü 8 €. Tabii bisikleti, aynı gün içerisinde akşam saat 6’da, orada olacak şekilde bulundurmanız gerekiyor. Ama eğer eşiniz ile beraberseniz size değişik bir önerim olacak. Tandem bisiklet adı verilen iki pedallı iki lastikli bisikleti kiralamanızı size şiddetle önerebilirim. Böylece uçsuz bucaksız kırlara, içinizden “Gönülçelen” şarkısını mırıldanarak pedal çevirebilirsiniz. Tabii tatlı bir “Sen hiç sürmüyorsun!” kavgası da peşinden gelebilir. Tandem bisikletin kirası 25 € civarı. Güzel anılar sizi bekliyor:)

Gelelim şehir içi metro, tramvay ve otobüs ulaşım biçimlerine… Bu tür ulaşımlar için kullanacağınız sıklığa göre çeşitli seçenekleriniz mevcut. Turist olduğunuzu ve şehir merkezine odaklı gezi yapacağınızı farz edersek, daha çoğunlukla tramvayı kullanacağınızı düşünüyoruz. Şehri daha çok yürüyerek gezmenizi tavsiye etmekle birlikte eğer ayaklarınıza kara sular inerse kullanacağınız vasıtalar için kart edinmeniz gerekiyor. Eğer 1 saat sınırsız metro, tramvay veya otobüs yolculuk düşünüyorsanız, GVB 1 hour adlı bileti 2,90 € karşılığında metro veya tramvay sürücüsünden temin edebilirsiniz. Bir turist olarak en uygun seçeneğiniz günlük sınırsız Unlimited GVB Day/Multi Day biletleri olabilir. 1 günden 7 güne kadar 7,50 €- 34 € bandında satılan biletleri aldığında istediğiniz kadar giriş-çıkış yapabilirsiniz. Tabii bu biletler havaalanına ulaşımda işinize yaramayacaktır. Çocuklarınız var ise çocuk biletleri günlük 2,50 €’ya tekabül ediyor, bunu da bildirelim. Bu biletlerin ancak 24 ve 48 saatlik olanlarını konduktör veya şoförlerden alabilirsiniz. Diğer bilet seçeneklerini satın almanız için GVB satış noktalarına gitmeniz gerekmektedir. Hadi sizin için fiyat skalasını da aşağıda belirtelim:


24 hours (1 day) €7.50

48 hours (2 days) €12.50

72 hours (3 days) €17

96 hours (4 days) €22

120 hours (5 days) €27

144 hours (6 days) €31

168 hours (7 days) €34


Yolculuğunuz eğer 1 haftadan fazla ise ve bol bol seyahat edeceğinizi düşünüyorsanız, OV-chip card seçeneğiniz de mevcut. Bu çipli kartı alırken 7,50 € depozito veriyorsunuz. Bu depozitoyu verdikten sonra kartı artık 5 yıl kullanabilirsiniz. Kartı makinelerden, istasyonlardan veya süpermarketlerden temin edebilirsiniz. İki çeşit OV- chip card mevcut. Biri üstünde resimli yani Hollanda vatandaşlarının kullandığı personal card -ki bu sizi ilgilendirmeyecek- , diğeri anonymous OV- chip kart. İstemeniz gereken kart biçimi anonymous OV- chip kart olması gerekiyor. OV- chip card, gittiğiniz mesafeye göre fiyatlandırma yapan, Londra’daki Oyster Card’ın Hollanda versiyonu gibi düşünebileceğiniz kart çeşididir. Km başına 0,154 € gibi bir ücreti var. Yani karşılaştırma yaparsak; 1 saatlik aldığınız GVB karta 2,90 € verdiğinizi düşünürsek, aynı yapılabilecek mesafe için 2,43 € ödeyeceğiniz anlamına gelir. Tabii başta söylediğimiz gibi depozitoyu unutmayın. Az gezecekseniz bu karta hiç bulaşmayın. Kartta kalan miktarı geri alma imkanınız da var ama inanılmaz bir bürokrasi söz konusu bu durumda. Formlar doldur, 30 €’ya tamamla falan, uğraş dur yani. Gerek yok.


Kartçılar için bir seçenek olarak da I Amsterdam kartı. Bu kart ile temin edildiği saat kadar istediğiniz şehir içi ulaşımını kullanabileceğiniz gibi, şehrin en önemli atraksiyonlarından olan Van Gogh Museum, Stadelijk Museum ve Kanal Turu gibi etkinliklere bedava giriş sağlayabiliyorsunuz.Bu kart, bol atraksiyonlu, ordan oraya koşmalı bir gezi günü için ideal olabilir. En ucuzu olan 24 saatlik kart seçeneği 57 €. Kart hata verene kadar, kartın içerdiği bütün etkinliklere giderek sonuna kadar harcayın:) Bilgi için internet sitesi:


Festivallere katılmak için ya da şehrin uzak diyarlarına gitmeye de ihtiyaç duyabilirsiniz. O zaman Amsterdam metrosuna ihtiyacınız olacak. Amsterdam metrosu, 50, 51, 52, 53 no.lu hatlarıyla hizmetinizde. Bineceğiniz hattın renklerinden emin olarak yolculuğunuzu yapın. İhtiyacınız olur diye metro haritasını da aşağıya bırakıyorum.




Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page