top of page
Kübra Tüne Güven

Barselona Yapılacak Şeyler

1. Adını mutlaka duydunuz, şimdi Barselona'nın en meşhur caddesinde turlama zamanı: La Rambla! Eski zamanlarda İstanbul’da yaşayanlar Taksim ve İstiklal Caddesi’nin eski halini hatırlarlar, La Rambla bana biraz o halini hatırlatıyor. Zaten Avrupa içerisinde İstanbul çağrışımını en çok yapan şehir fikrimce Barselona. La Rambla’nın yan sokakları restoranlar, barlar ve tarihi yapılarla dolu. Bu caddede sıkılma şansınız yok diyebilirim. Cadde üzerindeki restoranların fiyatları oldukça tuzlu, dolayısıyla güzel bir yemek yemek istiyorsanız önce ara sokaklardaki mekanları inceleyin derim. Ayrıca cadde üzerinde 3-4 Euro altına bulamayacağınız magnet ve anahtarlıkları başka yerlerde 0,5 Euro’ya rahatlıkla bulacaksınız, o yüzden hediyelik almak için acele etmeyin.


2. Listemizin ikinci maddesi için fazla yürümenize gerek kalmayacak, La Rambla caddesinden çok uzaklaşmadan Gothic Quarter'ı ziyaret edin. Barselona'yı keşfetmek istiyorsanız kesinlikle gitmeniz gereken yerler var. Yukarıda belirttiğim La Rambla bunlardan biri elbette. La Rambla’ya çok kısa mesafedeki Gothic Quarter denen bölgeyi kesinlikle tavsiye ediyorum. Sokak sanatçılarından harika eserler dinleyebilir ve şehrin tarihi yüzünü orada bulabilirsiniz. Ayrıca bu bölgede gezerken Barselona Katedralinin nefes kesici manzaralarının fotoğraflarını çekebilir ve kendinizi başka bir dönemde yaşıyor gibi hissedebilirsiniz.




3. Gezebileceğiniz en büyük ve kapsamlı açık hava müzelerinden biri sizi bekliyor: Poble Espanyol. İçeride eyaletlerle yönetilen İspanya’nın her eyaletine ait küçük evler ve dükkanlar, atölyeler ve restoranlar var. Gidecekseniz epey vakit ayırmalısınız, oldukça geniş bir alan ve biz tüm dükkanlara girip çıkarak gezerken ve bol bol fotoğraf çekinirken çok zevk aldık. Girişi pahalı, kişi başı 14 Euro (Güncel fiyatlar için buraya bakınız) fakat ben bir kuruşuna dahi acımadım.




4. Elbette muhteşem bir sahil kendi olan Barselona'ya gelip yalnızca müze bölgelerini gezmeyeceksiniz. Şehirde bir başka muhteşem yer Barceloneta, şehrin sahil kesimini oluşturuyor. Eğer yazın seyahat ediyorsanız burada harika bir plaj bulabilirsiniz, ama bizim gibi serin havalarda seyahat edenler için de, sahil kasabası görünümündeki küçük eski evler, salaş lokantalar ve barlar sizi mutlu edecektir. Sahili boydan boya yürüyebilir, güzel bir yemek yiyebilir ve romantik bir liman olan Port Vell kenarında dolaşabilirsiniz. Port Vell çevresinde her taraf restoran, ama biraz pahalılar, bizden söylemesi.


5. Barselona'nın büyük meydanlarında kalabalığa karışın. Birinci maddemizde La Rambla caddesinden bahsetmiştik, bu caddenin en başında, şehrin her tarafına ulaşımın kolayca sağlandığı kesişim noktası Plaça De Catalunya (Katalan Meydanı)'yı göreceksiniz. Burası yalnızca ulaşım açısından kritik bir nokta değil, aynı zamanda şehrin alışveriş merkezi ve en meşhur meydanı. Mutlaka zaman ayırın ve dükkanların arasında turlayıp kalabalıktan şikayet edin.

Plaça D’Espanya bir başka güzel meydan. Yerel modern sanat müzesine (görünce kesinlikle etkileneceğiniz görkemli yapı, merdivenlerin bir kısmı yürüyen merdiven, gözünüzü korkutmayın ve en tepeye kadar çıkın) ve Poble Espanyol açık hava müzesine bu meydandan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Oldukça merkezi ve kalabalık bir meydan olup genelde spor etkinlikleri ve sosyal aktiviteler burada düzenleniyor.

6. Gaudi ve mimari anlayışından bahsetmezsek elbette Barselona'ya büyük haksızlık etmiş olacağız. Şehrin bilindiği gibi modern bir mimarisi var, Antoni Gaudi isimli mimarın yönetiminde 1900 başlarında bir sürü modern eser bırakılmış. Park Güell, Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Batllo gibi şehrin sembolü haline gelmiş bir sürü mimari eseri eminiz ki gezeceksiniz. Fakat bu yapılar devlet müzesi olarak değil, kişiye bağlı kurumların müzeleri olarak geçtiği için içlerine girmesi oldukça pahalı. Yine de eğer şehri tam olarak keşfetmek istiyorsanız vazgeçilmez maddelerimizden biri Gaudi'nin en bilinen eserlerini gezmek olacak.


Park Güell aralarında en ucuz olan, giriş rehbersiz alırsanız 8 Euro. (Güncel fiyatlar için buraya bakınız.) Fakat orada da uzun saatler sıra bekleyebilirsiniz çünkü belli aralıklarla grup halinde alıyorlar. Detaylarını Barselona Gezilecek Yerler yazısında bulabilirsiniz.



7. Dünyanın en meşhur gurme şehirlerinden birindesiniz, hemen kendinizi bir "Tapas" restoranına atın. Barselona İspanya'da tapas (bizdeki meze kültürüne oldukça yakın bir kültür, detaylar için buraya bakınız) yiyebileceğiniz tek şehir değil elbette. Ama belki de en doğru seçim. Çok fazla turist aldığından olsa gerek, Barselona şehrinde İspanya'nın en meşhur aşçılarının elinden en meşhur restoranlarında yemek yiyeceksiniz. Bir akşamınızı mutlaka buna ayırın ve gidip birer sürahi sangria eşliğinde çeşit çeşit yiyeceklerin tadına bakın.


8. Futbol hayranları için elbette akla gelen ilk şehirlerden birine geldiniz. Benim hiç ilgimi çekmiyor olabilir, ama biliyoruz ki bir çok futbol hayranının Avrupa'da en çok görmek istediği yerlerden biri Camp Nou sahası. Peki madem bu kadar önemli, gelmişken sahayı ziyaret edin, hatta takım oyuncularından imzalı formalardan kendinize hediyelikler alın ve eve döndüğünüzde arkadaşlarınıza hava atın:)


9. Barselona'da bir an bile sıkılmaya fırsat bulamayacaksınız, "Gezilecek Yerler" listelerinizde ilginizi çekenleri gördükten sonra şehrin başka binbir yüzünü kendiniz keşfedin. Yalnızca mimari yapıları ve turist atraksiyonlarını gezmeyin, bu şehirde çok daha fazlası var. Gece hayatından tutun, yaz tatiliniz için muhteşem sahillere, kalabalık meydanlara ve sokak sanatına kadar Barselona, bir turiste onlarca farklı seçenek sunuyor. Ayrıca şehirden İbiza sahillerine bir feribot yolculuğu uzaklığında olduğunuzu hatırlatmak isteriz :)


NOT: Listemizi sonlandırırken, Barselona'yı ziyaret edecek gezginlerle bir olumsuz eleştirimizi paylaşalım. Barselona gezimiz sırasında, şehrin gezilecek yerler listelerinde yeri eksilmeyen Tibidabo’ya gidelim kararı aldık. Burada güzel bir katedral ve anlatıldığına göre “muhteşem” bir lunapark bulunuyormuş. Ben de lunapark kelimesini duyunca çıldıran bir insan olarak gitmek için tutturdum tabi. Bir kere şöyle başlayayım, Tibidabo’ya çıkan fünikülere varmak için birkaç taşıt kullanacaksınız. Vardığınızda ise 7.5-8 Euro füniküler ücreti sizi bekliyor, çünkü toplu taşıma kartları füniküler hatlarında geçmiyor. Amusement Park girişini sorduğumuzda ise, giriş biletinin kişi başı 28 Euro olduğunu ve girişi yaptıktan sonra tüm eğlence araçlarına sınırsız binebildiğimizi söyledi. Üstelik bu ücreti ödeyince füniküler bileti de bedava olmuyor, sadece biraz indirim yapıp 4.5 Euro’ya düşüyor. Elbette aklı olan girmez değil mi? Tabi ki girdik :) 65 Euro parayı ödedikten sonra fünikülere binerek yukarı çıktık. Manzara fena değil çünkü Barselona’nın en yüksek noktasındasınız. Fakat lunapark tam bir rezalet. Çok geniş bir alana yayılmış parkın içinde aslında elle tutulur 3-5 tane atraksiyon var. Onlarda da saatlerce sıra bekliyorsunuz ve 50 saniyede bitiyor. İspanya gezimizin en büyük hayal kırıklığı bu park oldu. Çocuğunuz yoksa kesinlikle gitmeye değmez, varsa da hafta içini tercih edin, Pazar günü adım atacak yer bulamıyorsunuz. Planınızı yaparken bu değerlendirmeyi de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyor ve iyi gezmeler diliyoruz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page