top of page
Kübra Tüne Güven

Belfast Ulaşım Rehberi

Belfast Ulaşım Rehberi yazımızı üç temel bölümde oluşturacağız. Bunlardan ilki Belfast şehrine nasıl gidilir, ikincisi Havalimanından şehir merkezine nasıl ulaşılır ve son olarak şehir içi ulaşım nasıl sağlanır. Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast şehrine nasıl gideceğimizle başlayalım.


Belfast Şehrine Ulaşım


Türkiye’den Belfast şehrine ne yazık ki direk uçuş yok. Eğer uçakla gitmek isterseniz bunun en kolay yolu Türkiye’den Londra’ya uçak bileti almak (Kış mevsimi çok ucuz biletler bulabilirsiniz, biz bir kişi gidiş dönüş 250 TL’ye Pegasus ile gittik. Yaz mevsimi fiyatlar oldukça artar.) ve Londra’daki havalimanlarından herhangi birisinden Belfast’a bilet almak. Ryanair firmasından çok uygun fiyata Londra-Belfast arası uçak bileti bulmanız mümkün, tabi dikkat edin, bagajınız varsa Ryanair bileti alırken belirtmeniz ve ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

Belfast’ta iki adet havalimanı var, bunlardan birisi Belfast City Airport, diğeri ise Belfast International Airport. Her ikisine de Londra’dan bilet var, biz Belfast International Airport’a iniş yaptık.

Belfast’a tek ulaşım yolu Londra değil elbette. Tek aktarmalı olarak geçiş yapabileceğiniz büyük Avrupa şehirleri var. Bir diğer seçenek ise Dublin üzerinden gitmek. Dublin’e direk uçuşla gittikten sonra otobüsle 2 saat 10 dk da Belfast’a çok uygun fiyata geçebilirsiniz. (Biz gidiş dönüş Dublin-Belfast biletini 18 sterline aldık.) Fakat bu konunun en büyük riski, Belfast Birleşik Krallık şehri olduğundan burayı gezerken UK vizesine ihtiyacınız var. Dublin ise bu grubun dışında kalıyor ve ayrı bir vize talep ediyor. Direk olarak UK vizenizle Dublin’e girebilmeniz için öncesinde Birleşik Krallık’a giriş yapmış ve en az 1-2 gün kalmış olmanız gerekiyor. Konu hakkında detaylı bilgiyi İrlanda Vizesi yazımızda bulabilirsiniz.

Yani bizim önerimize göre şehre gitmenin en kolay yolu, Birleşik Krallık vizenizi alıp, Londra aktarmalı olarak Belfast’a ulaşmanız.


Havalimanlarından Şehir Merkezine Ulaşım


Belfast Ulaşım Rehberi yazısında kuşkusuz gezginler için en önemli maddelerden biri şehre vardıktan sonra merkeze gidebilmek. Şehrin iki havalimanından merkeze ulaşım bilgileri için buyrun:

Belfast International Airport

Belfast International Airport’tan Belfast şehir merkezine ulaşmanın toplu taşıma anlamında bakıyorsanız tek bir yolu var. Bizdeki Havaş/Havataş mantığındaki Airport Express otobüsü. Tam ismiyle Airport Express 300 ismindeki bu otobüs, sizi Templepatrick ve Royal Avenue duraklarından geçirerek şehrin merkezindeki Belfast Europa Buscentre istasyonuna getirecek. Yalnız Belfast küçük bir şehir diye ucuza bulacağınızı sandıysanız sizi üzeceğiz, bilet tek gidiş 7.5, gidiş dönüş alırsanız 10.5 sterlin. Dönüş biletinizi bir ay içerisinde istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Güncel fiyat bilgileri için siteyi kontrol edebilirsiniz:

http://www.belfastairport.com/to-from

Belfast City Airport

Belfast City Airport’tan Belfast şehir merkezine ulaşmanın iki farklı yolu var. Tren ile ulaşmak isterseniz Sydenham durağından City Hall’a yani şehir merkezine ulaşmanız gerekiyor. Havalimanından Sydenham durağına servisler kalkıyor. Servisle durağa ulaşıp trenle şehir merkezine geçebilirsiniz. Tren ücreti 2 sterlin gibi düşük bir ücret.

Servis ve tren ile uğraşmayıp direk otobüs ile gitmek isterseniz Airport Express 600 isimli otobüsü kullanarak, şehir merkezindeki Belfast Europa Buscentre istasyonuna varabilirsiniz. Bu otobüsün ücreti de 2.5 sterlin gibi ucuz bir rakam.

Tren veya otobüs bileti bakmak ve plan yapmak isterseniz aşağıdaki sayfada bulunan linkleri takip edebilirsiniz:

http://www.belfastcityairport.com/To-From-the-Airport


Belfast Şehir İçi Ulaşım




Belfast Ulaşım Rehberi yazımıza şehir içi ulaşım ile devam edelim. Belfast, gezilecek yerler yazımızda da bahsettiğimiz üzere tamamı yürüyerek gezilebilecek bir şehir. Dolayısıyla eğer vaktiniz çok kısıtlı değilse şehir içinde toplu taşıma kullanmanıza hiç gerek kalmayacaktır. Ama yürümeyi sevmeyenler veya vakti az olanlar için, şehir içinde Translink denilen ulaşım sistemini kullanabilirsiniz. Otobüsler sık kullanılan hatlara 10-15 dk’da bir kalkıyor, daha az kullanılan hatlar içinse yarım saatte bir. Tüm otobüs hatları hakkında bilgi almak, hatta biletinizi satın almak için Visit Belfast Welcome Center merkezini ziyaret etmelisiniz. City Hall binasının tam karşısında yer alan bu merkezde, gitmek istediğiniz yere en ucuz toplu taşıma seçeneklerini ve zaman tablosunu bulmanız mümkün, zaten otobüs durağı da merkezin çıkışında.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page