top of page
Kübra Tüne Güven

Belfast Yeme-İçme

Kuzey İrlanda’nın en büyük şehri olan Belfast, yeme içme konusunda geleneksel Kuzey İrlanda mutfağının ve İngiltere’nin etkisi altında. Belfast Yeme-İçme listemizde Kuzey İrlanda’nın yöresel yemeklerini sıralamaya çalışalım.


Irish Stew




Dana biftek parçaları veya kuzu etiyle yapılan, havuç, patates, soğan ve baharatlı yahni. Bizim damak tadımıza yakın bir yemek. Genelde tereyağlı ekmekle servis ediliyor.


Champ (Poundies)


Bazı yerlerde Champ, bazı yerlerde Poundies olarak adlandırılan bu yemek aslında bildiğimiz patates püresi, ama içine yeşil soğan da koyuyorlar. Rahatlıkla deneyebilirsiniz.


Dulse


Aslında balıkçıların balık kıtlığında buldukları, yosun gibi deniz yeşilliğinden yapılma tuzlu bir atıştırmalık. Bize çok çekici görünmemekle beraber birçok bar ve süpermarkette bulmanız mümkün.


Bread Farl


Farl dedikleri şey bildiğiniz bazlamaya benziyor. Bunun en meşhur çeşidi patatesli olanı (Potato bread farl). Bir de sodalı olanı var, soda hamuru kabartmak için kullanılıyor, zaten duymuşsunuzdur. Patatesli olanı ısıtarak tüketebilir, sodalıyı ise sıcak iken tereyağ sürerek yiyebilirsiniz. Bu hamur işi, Belfast Yeme-İçme listemizin en meşhur maddelerinden biri ve hediyelik olarak da satın alıp eve götürebileceğiniz bir yiyecek, bilginiz olsun.


Lough Neagh Eel


Yılan balığı tatlı sudan çıkarılıyor, beyaz soğanla servis ediliyor. Kişisel olarak deneyebileceğim bir yemek değil, ama yemek konusunda daha açık görüşlü olan gezginler tadına bakabilir.


Yellowman




Genelde panayır alanlarında ve marketlerde satılan, çiğnenebilir toffe gibi bir şeker. Adı sarı renginden geliyor.


Vegetable roll


Belfast Yeme-İçme listemizin en ilginç maddesi. Adı sebze sarması olan bu yiyecek, kıyma, soğan ve havuç içeriyor Vejeteryanlar aldanmasın.


Steak & Guinness pies


Bar yemeği. Aslında filmlerde oldukça sık görebileceğiniz ama bizde olmayan bir yiyecek, tuzlu turta hamurunun içine kıymalı soğanlı bir et karışımı konularak pişiriliyor ve etli kiş gibi bir yiyecek çıkıyor ortaya.


Ardglass Potted Herring


Sirkeyle marine edilmiş ringa balığının yaprağa sarılarak ve üstüne ekmek parçaları konularak pişirilen hali. Deniz mahsüllerini sevenler denemeli.


Boxty


Nişastalı patates ekmeği. Evet İrlanda’lılar patatesten çok hoşlanıyor. Pancake görünümünde yapılan bu patatesli yiyecek genelde domuz etinden yapılan Bacon ile tüketiliyor.


Pasties


Sosis, soğan ve patates püresinden yapılan ve karabiber katılarak hazırlanan bu karışımın görüntüsü poğaçayla hamburger arası bir şey. Deneyebilirsiniz.


Traditional Butcher’s Sausages




Sosis İrlanda ve İskoçya’da oldukça tüketilen bir et ürünü. Öğrendiğimiz kadarıyla her kasabın kendine özgü bir aile tarifi ve sosis yapım tarzı varmış.


Buttermilk


Türkçe’ye çevirmeye çalıştığınızda “Yayık Altı Suyu” gibi garip bir tabir çıksa da, bakteriyle üretilen bir süt ürünüdür. Fakat yoğurt değildir. Yukarıda anlattığımız yöresel Kuzey İrlanda hamur işlerinin hemen hemen hepsinde kullanılır ve diğer hamur işlerinden ayırıcı tadı Buttermilk verir.



62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page