top of page
Harun Güven

Bergamo Gezilecek Yerler

BERGAMO ALTA


Via Gombito ve Via Bartolomeo Colleoni Caddeleri


Fünikelerden indikten sonra göreceğiniz, bölgeyi ikiye ayıran caddenin isimleri. Önemi, üstünde bulundurdukları küçük ama bir o kadar sıcak pastane ve mağazalarından geliyor. Büyük binaların arasında dar bir caddede, özellikle kaliteli tasarım dükkanlarında beğeneceğiniz mutlaka güzel elbiseler bulacaksınız. Ayrıca yöresel ürünlerle yapılmış et ya da fırın mamullerinin de tadına bakabilirsiniz. Kendine has tasarımlarıyla yapılmış hediyelik ve süs eşyalar da bu cadde üzerindeki mağazalarda. Kentin ünlü meydanı Piazza Vecchia’ya da bu caddeleri gezerken rastlayacaksınız.

Piazza Vecchia ve Contarini Çeşmesi

Şehrin en önemli meydanı. Karşılaşabileceğiniz diğer Avrupa kentlerindeki meydanlara göre daha küçük bir alana sahip. Ortasında 1780’de kente belediye başkanları tarafından bağışlanmış Contarini Çeşmesi bulunmaktadır. Meydanın etrafını eskiden kaplayan Buğday ve yem dükkanları, günümüzde yerlerini kafe ve restoranlara bırakmıştır. Eski Venedik belediye binası olan Ragione Palace ve kuleyi de içine alan manzarası ile gezmekten keyif alacağınızı umuyoruz.

Piazza Duomo


Basilica di Santa Maria Maggiorte ve Colleoni Şapelin önündeki küçük alana verilen isim. Burası muhtemelen gözünüze önemsiz gibi gözükecek ama zamanında şehrin kalbinin attığı yer olarak tarihte yeri var. Zamanında bürokratik duyurular halka buradan duyurulur, insanlar burada ticaret işlerini halledermiş.

Basilica di Santa Maria Maggiorte

Piazza Vechia’nın içinden geçerek ulaşacağınız bazilika. Ambiyansı gerçekten güzel ve bazilikanın duvarları çok sık yerde göremeyeceğiniz ayrıntılarla dolu. Bazilikanın bu kadar büyüleyici olmasının sebebi, Rönesans döneminin ünlü ressamı Lorenzo Lotto tarafından işlenmesi. 12 yıl Bergamo’da yaşamış olan bu ünlü ressamın freskleri, halıları ve ahşap kakmaları ile büyülediği bu bazilika neredeyse 1000 yaşında.

Colleoni Chapel


Venedik hükümdarlığında yaşamış büyük kahraman olarak görülen Bartolomeo Colleoni’nin anısında yapılmış şapel. Bakmayın kahraman dediklerine; zamanında dibinde şapel yapılmasına karşı çıkmış Santa Maria Maggiorte kilisesinin papazlarına inat yıkmış geçmiş güzelim bazilikayı. Onun yerine kurulan şapel ise Rönesans döneminin inceliklerini taşıyor şu anda. Şehrin de hüviyeti olmuş zamanla. Bu şapelle ilgili bir batıl inanış da şu; eğer gece yarısı kapıdaki armaya dokunursanız size şans getiriyormuş. Bize bir faydası dokunmadı, umarım size bol şans getirir.

Campanone (Kent’in Kulesi)

52 metrelik uzunluğuyla şehrin en yüksek kulesi. Asansörle de çıkabileceğiniz tepesinde güzel fotoğraflar çekinebilir, Orobie dağlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Venedik Duvarları

Şehrin tarihinden de anlaşılacağı üzere burayı uzun bir süre Venedik Hükümdarlığı yönetmiş. Şehrin güvenliği için de kapılarıyla beraber Bergamo Alta’yı ( Üst Bergamo ) surlarla çevirmişler. Bölgeyi çevreleyen bu surlar, şimdilerde güvenlik için değil de artık temiz havasıyla ve manzarasıyla beraber gezmek isteyenlere güzel bir yürüyüş imkanı sunuyor.


BERGAMO BESSA


Viale Papa Giovanni XXII Caddesi

Bergamo Bessa (Aşağı Bergamo) kentin sosyal hayatının yaşandığı yer. Küçük çapta alış veriş merkezleri, kafeler ve parkları ile çok da cıvıl cıvıl olmasa da kendine has bir güzelliği olduğu kesin. İşte bu bölgenin en büyük caddesi Viale Papa Giovanni XXII Caddesi olarak geçiyor. Ferah bir şekilde dizayn edilmiş bu cadde, tren istasyonundan Monumento Al Partigiano Anıtı’na kadar uzanıyor. Tren istasyonuna gitmeniz kuvvetle muhtemel olduğu için bu caddeyi de mutlaka göreceksiniz.

Borgo San Leonardo Bölgesi (Via Broseta, Piazza Pontida ve Via XX Settembre Caddeleri)

Şehrin biraz da iç kısımlarına gidelim. Viale Papa Giovanni XXII Caddesi’nin sonlarına geldiğinizde Monumento Al Partigiano anıtını göreceksiniz demiştik. Bu anıtı geçtikten hemen sonra sola döndüğünüzde Borgo San Leonardo bölgesine girmiş olacaksınız. Borgo San Leonardo, ahşap panjurlu evleri ve mütevazi dükkanları ile kentin yerlilerinin konakladığı canlı bir bölgedir. Yaz ve sonbahar dönemi çeşitli sokak sanatçılarının performanslarını sergilediği Piazza Pontida Meydanı da bu bölge içindedir. Diğer dönemlerde de zamanınızı geçirebileceğiniz türlü bar, restoran ve mağaza seçenekleri de mevcuttur. Yine Via XX Settembre Cadde’sinde ünlü markaların mağazalarından alış veriş yapabilirsiniz. Fakat şunu hatırlatalım, Milano’daki pahalılık burada da geçerli.

Academia Carrara

Yalnız kentin değil İtalya’nın da en önemli sanat galerilerinden bir tanesidir. Ünlü Rönesans ressamı Mantegna da dahil olmak üzere bir çok ünlü ressamın tablolarını da burada bulabilirsiniz. Ayrıca yıl içinde çeşitli sergiler ve etkinliklerde düzenleniyor. Academia Carrara’yı Borgo Santa Caterina caddesine girmeden hemen önce görebilirsiniz.

Borgo Santa Caterina Bölgesi ve Caddesi

Şehrin yukarısında, şehrin doğallığını kaybetmemiş bölgesidir. Arnavut kaldırımıyla döşenmiş zemini ve minik dükkanları ile karşılanacağız bu caddede Cuma günleri bir başkadır. Özellikleri yaz günlerinin Cuma günlerinde sokak, masalarla donatılır, ve ziyaretçilerine yöresel yemekleri ve içkileri sunulur. Sokak Christmas döneminde de baya canlıdır. Bu dönemde de mağazalar süslenir, kiliseler ve evlerle zamanının ruhu yaşatılmaya çalışılır.


SAN VIGILIO


Citta Alta’dan kalkan finüküler ile şehrin manzarasını izleyip, havasını içine çekebileceğiniz yerleşim bölgesi. Bergamo Bessa ve Bergamo Alta’dan farklı bir yerde konumlandığı için, buraya gideceğiniz zamanı farklı programlayın. Tepeye çıkmışken, yaklaşık 15 asırlık geçmişi bulunan kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, çok sevimli ve kendi çapında güzel olan kafelerinde, manzara eşliğinde capuccinonuzu yudumlamayı kendinizden mahrum etmeyen. Dar bir patikada yürüyerek, şehrin panoromasının keyfini çıkarın, manzarayı zihninize kazıyın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page