top of page
Kübra Tüne Güven

Brüksel Yeme-İçme

Geldik Brüksel şehrinin fikrimce en eğlenceli içeriği olan Brüksel Yeme-İçme konulu listemize. Brüksel bizim kalbimizi sanırım en çok yemek konusunda kazandı, özellikle sokak lezzetlerinin cenneti olan şehirde atıştırmaya doyamadık. Size de denemeden gelmemeniz gereken yiyeceklerin listesini hazırladık.


Çikolata




Brüksel Yeme-İçme konusunda soru sorana vereceğimiz kaçınılmaz cevap: Çikolata. Dünya üzerinde en iyi çikolataları üreten iki adet ülke var, İsviçre ve Belçika. Bu söylediğimizi Brüksel şehrinde gezerken adım başı göreceğiniz görkemli çikolata dükkanlarından zaten tahmin edeceksiniz. 2000’den fazla çikolata dükkanına ev sahipliği yapmasının yanı sıra, Mart ayında ülkede (Brüksel’de değil, Mons şehrinde) çikolata festivali düzenleniyor. Brüksel’e gitmişken, en meşhur çikolata dükkanlarına uğrayıp mükemmel trüflerden ve dolgulu çikolatalardan tadın. En meşhur markalar ve dükkanlar için Brüksel Alışveriş Rehberi yazımızı takip etmeyi unutmayın!


Patates kızartması


İngilizce dilinde patates kızartmasına “French fries” dendiğini duymuşsunuzdur. Patates kızartmasının Fransızlar tarafından bulunduğunu düşünebilirsiniz, ama yanlıştır. Asıl patates kızartması cenneti Belçika’dır. Hatta Brugge şehrinde de anlatacağımız üzere, patates kızartması müzesi mevcuttur ve gezmesi çok keyiflidir. Brüksel’e gittiğinizde birçok sokak satıcısında ve dükkanda, kartondan bir külahta satılan nefis patates kızartmalarını göreceksiniz. Harika soslarından bol bol koydurarak her gün yemeyi eksik etmeyin, denemeden gelirseniz pişmanlık duyarsınız.


Waffle




Asıl Hollanda ile adı anılsa da Belçika ve Hollanda ülkelerinin ikisinde de waffle, yenmeden dönülmemesi gereken lezzetlerden. Türkiye’de yediğiniz gibi yumuşak bir hamurdan yuvarlak şekilde yapılmaz. Daha sert bir hamurdan dikdörtgen şeklinde yapılır ve üstüne pudra şekeri, çikolata sosu, taze meyve, şekerlemeler ekstra ücretle koydurulabilir. Bizim favorimiz çikolata sosu ve taze çilek, siz da favori çeşidinizi Brüksel’de keşfedin.


Waterzooï


Waterzooï, tavuk ya da balık etinin patates, havuç, pırasanın beyaz kısmı, bulyon, krema, tereyağı ve yumurta sarısı ile pişirilmesi ile pişirilen yöresel Belçika yemeği.


Filet Americaine


Benim asla deneyemeyeceğim yemek Çok az pişmiş, neredeyse çiğ dana kıymadan yapılan yemek, patates kızartması ile servis edilir.


Cuisse de Canard


Avrupa’nın ördek etine olan merakının bir başka ürünü. Ördek etinden yapılan yemek, salata ve patates kızartması ile servis edilir.


Stoemp


Patates ve çeşitli sebzelerin haşlanması ve içine domuz eti (bacon) veya sosis eklenmesiyle hazırlanan yemek. Denenebilir.


Lapin à la Kriek


Tavşan bacağının bira ile pişirilmesi ile yapılan yemek. Ben denemedim, fakat yöresel yemeklere meraklı gezginler deneyip yorumlarını iletebilir.


Anguille au Vert


Brüksel Yeme-İçme listemizin kişisel görüşümüzce en göz korkutan maddesi: Yılan balığı. Yiyenler çok beğeniyor ve kesinlikle öneriyorlarmış. Fakat.. Yılan balığı ile yapılıyor :)


Chou rouge à la flamande


Mor lahanadan yapılan vejeteryan dostu yemek. İçinde şarap, sirke, elma bulunuyor. Etten hoşlanmayanlar güvenle deneyebilir.


Bira




Belçika’nın bira markaları da en az çikolatası kadar ünlüdür. Denemeniz gereken belli başlı birkaç marka Leffe, Omer Vander Ghinste, Westmalle, Trappistes Rochefort, La Chouffe olarak gözümüze çarpıyor, biz birkaçını ancak deneyebildik.



67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page