top of page
Kübra Tüne Güven

Budapeşte Yeme-İçme

Budapeşte Yeme-İçme yazımıza şehrin mutfağı hakkında genel bir bilgi vererek başlayalım. Budapeşte ve dolayısıyla Macar mutfağı, bizim damak tadımıza hiç de uzak bir mutfak değil. Muhtemelen Avrupa şehirlerinde, yemeklerini bizimkine en çok benzeteceğiniz mutfak buradadır. İlk olarak Macarların en meşhur yemeğiyle ve Budapeşte Yeme-İçme listemizin olmazsa olmazıyla başlayalım.


Goulash:




Macar gulaşı olarak duymuş olabileceğiniz bu harika yemek, sebzeli ve baharatlı bir et yahnisi. Bunun en iyisini kim yapar diye ararsanız Blue Rose isimli bir restoran çıkıyor. Ama benim size çok daha orijinal bir önerim olacak. Zira bana da Budapeşte’nin yerlisi olan hostel sahibi önermişti. For Sale Pub isimli bir mekan var, yerlerde fıstık kabukları ve tavanından sarkan kağıtlarla dikkatinizi çekecek bir yer. Orada mutlaka ama mutlaka bir kez gulaş yemeyi deneyin. Önemli not: İki kişiyiz diye iki porsiyon söylemeyin, bir porsiyon dediğinizde tencereyle geliyor.


Lángos:




Türkiye’de yediğiniz nefis mayalı hamur kızartmalarını alın, boyutunu biraz büyütün, üstüne harika soslardan (sarımsak mutlaka koydurun) ve peynirden koydurun. İşte Lángos böyle bir yiyecek. Parklarda rahatlıkla bulabileceğiniz bir sokak yemeğidir, şehirde bir çok yerde satılır. Biz nerede bulduysak yedik açıkçası, çok lezzetli bir atıştırmalık.


Fisherman’s Soup (Halászlé):


Deniz ürünlerini seviyorsanız bu çorba size gore. Paprikalı bir balık çorbası olan Fisherman’s soup’un en iyisini Szegedi Halbisztró Kiskőrössy 2.0 isimli restoranda deneyebilirsiniz.


Fried Goose Liver (Libamáj):


Adından anlayabileceğiniz üzere kızarmış kaz ciğeri, Budapeşte mutfağının en çok yenilenlerinden. Harun bir restoranda konyakla kızartılmış olanını tattı, çok tatmin olmuş gibi görünmese de beğendiğini söylüyor.


Dumplings (Nokedli):


Makarnayla noodle arası bir görüntüsü olan Macar mutfağının hamur işi. Goulash gibi yemeklerin yanına söyleyebilirsiniz, güzel gider.


Kruvasan (Kifli):


Kahvaltıda reçel ve tereyağıyla veya sade olarak yiyebileceğiniz Macar kruvasanı.


Kürtőskalács:




Bu tatlı, Prag ve Budapeşte’de yapılıyor ve Prag’da ismi “Trdelnik” olarak geçiyor. Açık ara söyleyebilirim ki yurt dışında yediğim en başarılı tatlıdır. Bir merdanenin etrafına sarılan tatlımsı hamur, odun ateşinde kızartılır ve şekere bulanır. Etrafına fındık, şekerleme, badem vs gibi birçok şey eklettirebilirsiniz. Mutlaka ama mutlaka deneyin, seveceğinize eminiz.




82 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page