top of page
Kübra Tüne Güven

Çek Cumhuriyeti Vizesi

Türkiye'den oldukça geniş bir turist kitlesi ağırlayan Prag şehrine girebilmek için, AB sınırlarına dahil Çek Cumhuriyeti, veya yeni adıyla Çekya'dan Schengen Çekya vizesi almanız gerekiyor. Vize başvuru süreci konusunda size yardımcı olmaya çalışalım.


Diğer AB ülkelerinden turist vizesi almış olanların hatırlayacağı gibi, Çek Cumhuriyeti vizesi alırken de aracı bir firma aracılığıyla konsolosluğa başvuru yapmanız gerekecek. Bu firma da, şu anda bir çok Avrupa ülkesinin vize işlemlerini tekelinde bulunduran VFS Global. Ofisleri Harbiye'de bulunan VFS Global'e, Turistik Çek Cumhuriyeti vizesi almak için en genel özetiyle aşağıdaki belgeleri götürmeniz gerekiyor.



Gerekli Belgeler:


-Başvuru formu (Bu bağlantıdan indirebilirsiniz.)


-Ek Bilgi Formu (Bu bağlantıdan indirebilirsiniz.)


-Pasaport (Pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının ve vize basılı tüm sayfalarının fotokopisini çektirip gidiniz, ofiste daha fazla para vermek zorunda kalırsınız.)


-2 adet beyaz fonlu biyometrik fotoğraf (Özelliklerini fotoğrafçılar Çek Cumhuriyeti deyince biliyorlar, fakat kendini sağlama almak isteyenler için en altta linkini vereceğimiz VFS Global sayfasında detayı var.)


-Seyahat Sağlık Sigortası (Islak imzalı ve kaşeli şekilde alınız, mail çıktısına sorun çıkarabilirler.)


-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve evli iseniz Evlilik Cüzdanı fotokopisi (Orijinallerini de yanınızda bulundurunuz.)


-Seyahatin yapılacağını kanıtlar belgeler. Uçak biletleriniz ve otel rezervasyonunuz bulunmalı. Eğer yanınızda biriyle seyahat edecekseniz otel rezervasyonlarının misafirler kısmında diğer kişinin de adı bulunmalı.


-Seyahatin maddi anlamda nasıl karşılanacağını gösteren belgeler. Hesap dökümleriniz, son 4 aylık maaş bordrolarınız, eğer reşit değil iseniz sponsor olan kişinin mektubu ve hesap dökümleri. Yalnız şunu ekleyelim, reşit olmayan kişilerden veya evli çiftlerden sponsorluk kabul ediliyor. 18 yaşın üstünde iseniz kendi hesabınızda para göstermeniz gerekiyor. Hesabınızda seyahatinizin her günü için en az 100 Euro bulunmalı.


-Mesleğe ilişkin belgeler. Örneğin bir şirkette çalışıyor iseniz, çalıştığınız yerden seyahat günleri için antetli kağıtta yöneticinizden imzalı izin mektubunuz, şirketin vergi levhasi, ticari sicil gazetesi, faaliyet raporu, SGK Hizmet Dökümü ve SGK işe giriş belgesi belgelerini getirmeniz gerekiyor. Şirket sahibi iseniz de başvurunuzda şirkete ait bu bilgiler bulunmalı. Diğer tüm meslek grupları için (Emekli, Çiftçi, Öğrenci, Ev Hanımı vs.) mesleğinizi kanıtlar belgeleri e-devlet hesabınızdan barkodlu olarak indirebilirsiniz.


Belgelerinizin tümünü hazırladıktan sonra, VFS Global ofisine gelip belgelerinizi teslim etmeniz ve başvuru yapmanız gerekiyor. Bu işlem için randevu almalısınız, gitmeden önce mutlaka çağrı merkezini arayın. Randevuya gerek olmadığını söylerlerse erken saatlerde gidin, zira oldukça kalabalık bir ofisle karşılaşacaksınız. Vize ücreti 60 Euro, hizmet bedeli ise 20 Euro, yani toplamda 80 Euro'luk bir nakit ödeme gerçekleştirmeniz gerekecek, VFS Global ofisinde Türk Lirası olarak gişede ödeyebilirsiniz.


Gerekli belgeler, Fotoğraf Özellikleri, İletişim adresi ve çağrı merkezinin telefon numarası için, VFS Global'in resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page