top of page
Kübra Tüne Güven

Dublin Gezilecek Yerler

Güney İrlanda’nın yani İrlanda Cumhuriyetinin başkenti Dublin, gerçekten büyüleyici bir şehir. Dublin’de Gezilecek Yerler listesinde bir sürü madde bulacaksınız, seyahatiniz bunların hepsini gezmeye yetmeyebilir. Biz vakti yetiremedik ve mutlaka tekrar gelmek üzere şehre veda ettik. Size de rehber olmaya çalışalım.


Kilmainham Gaol




Dublin’de Gezilecek Yerler listemizin ilk maddesi: İrlanda Cumhuriyeti açısından önemli bir hapishane. Artık yalnızca müze olarak kullanılıyor. İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan ayrıldığı kanlı dönemde İrlanda devrimcileri burada idam edilmiş. Dublin’in en sevilen müzelerinden bir tanesi.


Glasnevin Mezarlığı




1832’de açılan bir Katolik mezarlığı. Bu mezarlık açılmadan önce Katolik insanların kendilerine özel bir mezarlıkları olmadığı gibi, halka açık alanlarda cenaze törenleri düzenlemeleri de cezalandırılıyormuş. Gezilecek yer olarak mezarlık yazmak biraz garip olsa da, gidip görülmeli, tarihi ve etkileyici bir mezarlık. Şehir merkezinde değil ne yazık ki, 40D ve 88N otobüsleriyle gidebilirsiniz. 88N çok nadir olduğu için 40D’yi tercih edin.


St. Stephen’s Green




Zaten kaçırmanızın mümkün olmadığı şehir parkı. Tam merkezde yer alıyor. Doğa yürüyüşlerine düşkünseniz bayılacaksınız. Ayrıca gerçekten çok ilginç bir tarihi hikayesi var, fakat bu hikayeyi hemen karşısında yer alan Little Museum of Dublin müzesinde dinleyeceksiniz, ipucu vermeyelim.


The Little Museum of Dublin


Dublin’in en çok sevilen müzesi seçilen bu tatlı müze, St. Stephen’s Green park girişinin hemen karşısında yer alıyor. Biz bu müzeye yetişemedik diye üzüntüden ölüyorduk, bir baktık ki 19:00’da bir tur daha koymuşlar. “Yarım saatte İrlanda Tarihi” sloganıyla tanıtım yapan bu müzeyi gezmek ve turu dinlemek yarım saatten kesinlikle fazla sürüyor, demedi demeyin. Çok çok iyi vakit geçirdik. 3 katlı bir evde kurulan bu müzede, tarihi obje ve fotoğraflar ve rehberlerin harika sunumuyla, İrlanda tarihinin can alıcı noktaları anlatılıyor. Kesinlikle tavsiye ediyoruz.


Guinness Storehouse




Dublin’de Gezilecek Yerler listesinin en çok ilgi gören etkinliklerinden biri olan Guinness Storehouse, Guinness birasının yapılış aşamalarını, ilk piyasaya çıkış anından günümüze kadar detaylarıyla anlatıyor. Biz iki kişi girdik ve 40 Euro verdik. Yani anlayacağınız çok pahalı bir müze. Kişi başı 20 Euro verecek kadar ne gördünüz derseniz, içeride çok etkileyici bir aktivite bulmayacaksınız. Atmosfer oluşturması amacıyla biranın yapılış malzemelerine dokunabiliyorsunuz, fakat sonuçta duvarlardan yazılar okuyarak ilerlediğiniz müzelerden birisi. Biz çok sevmedik, gidenlerin en çok sevme sebebi, hem bira denemesi yapılabilmesi. Hem de turun sonunda terasta yer alan Gravity Bar içerisinde bedava bir bardak bira verilmesi. Giriş 20 Euro olunca çok bedava gibi hissetmedik biz ama gene de birayı seven insanlar için gidilebilir, çünkü İrlanda’nın en büyük Storehouse’u burası aynı zamanda.


Temple Bar




Siz de ilk adını duyduğunuzda bizim gibi burayı bir bar sanmış olabilirsiniz, fakat burası bir bölge:) Nehrin yanında Dublin’in merkezinde yer alan bu bölge, şehrin en çok turist çeken ve gece hayatını en güzel yaşayabileceğiniz yer. Yerel İrlanda müziği çalan estetik barlardan birine girebilir ve irish cream’inizi yudumlayabilirsiniz:) Mutlaka uğrayın.


Dublin Castle




Merkezde yer alan Dublin Castle, aslında 1204 senesinde ilk kez açılmış olsa da, kaleden geriye çok bir şey kalmadığı için bir çok kez yenilenmiş. Yani ilk gittiğinizde göreceğiniz yapı çok da eski bir yapı değil, 1900’lü yıllara ait. Kale iki kısımdan oluşuyor. İki kısımdan ilki rehberli tur satın almış veya almamış tüm ziyaretçilere açık parlemento odaları. Tarihi sergilerin yer aldığı odaları kendiniz dolaşıyor ve bilgilendirme yazılarını okuyorsunuz. Diğer kısmı ise rehberli tur satın alanlar için. Bu kısımda kalenin gerçekten eski tarihlerden kalıntılarını göreceksiniz. Yapının çoğu kısmı yıkılmış tabi ama rehberin anlatımı ve kalıntıların üstündeki eski halinin çizimleri sayesinde ne gördüğünüzü anlayabiliyorsunuz. Rehberli-rehbersiz tur arasında 3 euro var, kesinlikle rehberliyi tercih edin. Giriş 10 Euro.


Croke Park Stadium Tour & GAA Museum




Dublin’de Gezilecek Yerler listesinde bana en az hitap eden fakat spor düşkünlerini eğlendirebilecek stadyum ve müze. Stadyum 100 yılı aşkın süredir İrlanda yerel sporlarının ikon yapısı olarak görülüyor. Müzede ise Hurling ve Gaelic football denen İrlanda sporlarının tarihsel gelişimlerini gözlemleyebilirsiniz.


Chester Beatty Kütüphanesi




Dublin Castle’ın alt tarafında yer alan bu kütüphane, aslında 1950’da farklı bir maden sergisi olarak açılmış fakat 2000 senesinde yeniden açılış yaparak senenin en iyi Avrupa müzesi seçilmiş. Zaten merkezde olduğundan gidip gezebilirsiniz.


Irish Whiskey Museum


Adı üstünde, İrlanda Viski müzesi, özel turlar düzenlenebiliyor. Klasik turu tercih ederseniz 16 Euro gibi bir giriş ücreti var. Rezervasyon yaptırarak gitmeniz mümkün.

http://www.irishwhiskeymuseum.ie/


Phoenix Park


Doğa yürüyüşlerine düşkün insanlar için harika olabilecek bir park, Nadas geyiklerine ev sahipliği yapıyor. Şehrin merkezinden 35-40 dk yürümeniz gerekecek, Old Jameson Distillery ve Dublin Zoo atraksiyonlarını da gezecekseniz, burada da bir yürüyüş yapabilirsiniz. Oldukça yakın mesafedeler.


National Botanic Gardens


Şehre 5-6 km kadar mesafede yer alan bu botanik bahçelerini, Glasnevin Mezarlığı’nı gezmeye gittiğinizde gezmeniz gerekecek. Glasnevin’de yer alıyor.


National Museum of Ireland – Archaeology


National Museum of Ireland’in bir bölümü olarak tasarlanan bu Arkeoloji müzesinde, Vikingler ve orta çağdan kalma bulgularla ilgili bir sergi gezebilirsiniz. İlgi çekici bir tarihi müze.


The Book of Kells and the Old Library Exhibition


Trinity College, yani İrlanda’nın en eski üniversitesinin kampüsü içerisinde yer alıyor. Anglosakson kökenlerinden kalma 6-9. Yüzyıla ait Latince yazıtların olduğu bu sergiyi kaçırmamak gerekiyor.


Dublin Zoo


1831 senesinde açılan İrlanda’nın en büyük hayvanat bahçesi.


Trinity College


Ülkenin en eski üniversitesi. Zaten merkezde yer alıyor ve kampüsü öyle güzel ki, kesinlikle tavsiye ediyoruz. Book of Kells de kampüsün içinde.


Teeling Whiskey Distillery


2015 senesinde daha yeni kurulmuş bir viski imalathanesi.


EPIC Ireland


İrlanda insanlarının tarihleriyle ilgili bir sergi. Girişi pahalı, 14 Euro. Fakat ilginizi çekebilir, gidilebilir.


The Old Jameson Distillery


1971’de kapatılan eski bir içki imalathanesi. Artık imalathane değil turist atraksiyonu olarak iş görüyor ve en çok turist çeken atraksiyonlardan biri.


The Famine Sculpture


İrlanda göçmenlerini anmak için yapılmış anıtlardan bir tanesi. Görülmeli.


National Museum of Ireland – Decorative Arts & History


Yine National Museum of Ireland’in bir parçası. İrlanda mobilya ve aksesuarlar, eski para koleksiyonları ve yerel kostümler sergileniyor. Dublin’de Gezilecek Yerler listesinde parça parça yer alıyor olsa da (Farklı bölümlerden oluşuyor çünkü) National Museum of Ireland müzesinin tamamı görülmeli.


Saint Patrick’s Cathedral


1191 senesinden kalma bu katedral, İrlanda’nın en uzun minareli ve en geniş katedrali. Kesinlikle uğramalısınız, merkeze yakın mesafede.


Christ Church Cathedral


1030 senesinde tamamlanan bu yapı, şehrin en eski iki katedralinden biri. (Diğeri St. Patrick) Biz içine girmedik fakat dış görüntüsü oldukça görkemli, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.


Abbey Theatre


Aynı zamanda National Theatre of Ireland olarak da bilinir. 1904’de yapılan bu yapı 1951’de çıkan bir yangında orijinal binasını kaybetmiş fakat yenilenmiş haliyle hala hizmet veriyor.


St. Michan’s Church


Orijinali 1095 yılında yapılmış, fakat 1686 yılında yenilenmiş kilise. Tarihi yapılardan hoşlananlar için görülmesi gereken bir mimari.


Jeanie Johnston Tall Ship and Famine Museum


19. yüzyıl göçlerine bir anma niteliğinde müzeye dönüştürülmüş bu gemi, orijinali Quebec Kanada’da yapılan geminin replikası.


GPO Witness History Visitor Centre


İrlanda Cumhuriyeti’nin Birleşik Krallık’tan ayrılması dönemindeki olayları merak ediyorsanız bu sergiyi ziyaret etmelisiniz.


Marsh’s Library


Rönesans döneminden kalma kütüphane. St.Patrich Katedralini gezerken burayı da gezebilirsiniz.


Dublin City Gallery The Hugh Lane


Sanat meraklısı gezginler için ideal sanat galerisi.


Gaiety Theatre


1971 Eurovision yarışmasının gerçekleştiği ve aktif olarak kullanılan sahne.


Dublinia: Experience Viking and Medieval Dublin


Şehrin Viking geçmişini merak edenler için müze. Christ Church Cathedral’in hemen sağ aşağı tarafında.


General Post Office (GPO)


İrlanda Posta Ofisi, Dublin’in en meşhur binalarından biri.


Samuel Beckett Bridge


Nehrin üstünden geçen normal bir köprü aslında, biz Beckett düşkünleri olarak adından dolayı bir kez geçmek istedik.


Molly Malone Statue


Molly Malone İrlanda’da yerel bir şarkıymış. Bu heykel de bir çeşit Dublin sembolü olarak yapılmış. Zaten merkezde Tourist Information önünde duruyor, her türlü göreceksiniz.


Farmleigh House and Estate


18. yüzyıla ait bu yapı Guinness ailesine ait bir ev ve çiftlikten oluşuyor.


The Irish Rock ‘N’ Roll Museum Experience


Adı üstünde İrlanda Rock’n Roll devlerini anlatıyor. Giriş bileti sitesinden alırsanız 12 Euro.


St. Audoen’s Church


Hala kullanımda olan ve eskiden beri merkez kilise olarak kullanılan bu yapı 1190’da yapılmış.


Iveagh Gardens


Etrafındaki binalardan dolayı bulunması epey zor olan bu bahçe, National Concert Hall’un yakınında yer alıyor.


Bank of Ireland


Dublin’de Gezilecek Yerler listemizin son maddesi: Merkezde yer alan ve gördüğünüzde banka olduğuna inanamayacağınız yapı.





71 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page