top of page
Kübra Tüne Güven

Edinburg Gezilecek Yerler

İskoçya’nın başkenti olan Edinburg, gotik manzarasıyla ve özgün havasıyla oldukça ilgi çekici ve farklı bir şehir. Edinburg Gezilecek Yerler yazımıza başlamadan şehir hakkında kısaca bilgi verelim. Edinburg, İskoçya’nın en büyük ikinci şehri. Orta Çağ ve Georgian dönemlerine ait mimarisiyle ve kuzey denizine yakın konumuyla manzara açısından oldukça zengin. Orta çağdan kalma tarih kokan sokakların ve gezilecek yerlerin keyfini çıkarın.


Arthur’s Seat



Edinburg Gezilecek Yerler deyince akla ilk gelen yer: Arthur’s Seat. HolyRood parkından yukarılara tırmandıktan sonra zafer kazanmış bir komutan edasıyla fotoğraf çekinebileceğiniz, mükemmel manzaralı yer. Tepesine çıkmak yorucu ve zor, ama değer. Hem de para harcamazsınız.


Edinburg Kalesi




Manzara izlemek için gene bilmem kaç basamak tırmanarak varabileceğiniz yer. Dışardan görüntüsü çok görkemli, güzel. Şehrin tam göbeğinde ve çıkan kişilerden genelde güzel yorumlar almış ama biz hem çok pahalı olmasından (Kişi başı 20 sterlin civarındaydı), hem de manzara izlemek için Arthur’s Seat’e tırmanmış olmamızdan dolayı girmek istemedik. Ama Edinburg’a Ne Zaman Gidilir yazısında detayını anlattığım havai fişek şovu sırasında gerçekten görülmeye değerdi, girmeseniz bile zaten en az 3-4 kez önünden geçeceksiniz.


National Museum of Scotland


Müzeseverleri çok memnun edebilecek, epey bir sergi alanının olduğu merkezdeki müze, üstelik giriş ücretsiz, mutlaka uğrayın.


Royal Mile




Edinburg kalesine kadar uzanan tarihi Old Town kısmının en önemli yolu. Her tarafınızda tarihi gotik büyüleyici yapılar göreceksiniz ve asla sıkılmayacaksınız, en turistik bölgelerden biri olduğu için hem çoğu zaman kalabalık hem de sokaklar dükkanlarla dolu, kendinize hatıralık eşyalar alabilirsiniz. Biz İskoç eteği ve gayda satın aldık, ikisine birlikte 40 sterlin verdik :)


Scottish National Gallery


Klasik tabloların yer aldığı galeri. Epey geniş bir koleksiyon var ve biz resim sanatından çok zevk alan insanlar olmamamıza rağmen iyi vakit geçirdik, üstelik giriş ücretsiz. Princes street üzerinde hemen merkezde yer alıyor.


St. Giles’ Cathedral




Royal Mile üzerinde yer alan gotik katedral. Tavanı ve renkli camlarıyla etkileyici bir yer. Fotoğraf çekebilmek için 2 sterlin ödemeniz gerekiyor.


The Scotch Whisky Experience


Kalenin çok yakınında solda, girişi çok çok pahalı etkinlik. Çeşitli giriş biçimleri var, daha kısa ve uzun turlar. En kısa ve ucuza turun sonunda bir viski shot bardağı hediye ediyorlarmış ve viski denetiyorlarmış. Biz çok viski insanı olmadığımızdan bu kadar para vermek istemedik. İki önemli konu var, birincisi mekanın barı çok güzelmiş, biz oturmak istedik ama yer olmadığını söylediler, ikincisi de dükkanında dünyanın en iyi viski koleksiyonu var, meraklıları için cennet olabilir, ayrıca bilet alanlara bu dükkanda indirim veriyorlarmış.


Camera Obscura And World of Illusions


Giriş parası 15 sterlin olan, ama her kuruşuna değecek sergi. 6 kat dolusu eğlence, ilüzyon, oyun ve bilim sizi bekliyor. Biz çok keyif aldık, giderseniz mutlaka girmenizi tavsiye ederiz. Kalenin hemen yanında yer alıyor.


Holyrood Park


Arthur’s Seat’e uğrayacaksanız, oraya tırmanmadan karşınıza çıkan yeşil park. Rahat ayakkabılarınızı giyip yürüyüşün keyfini çıkarabilirsiniz.


Scott Monument


Princes Street üzerinde başınızı çevirdiğinizde kaçırmanızın imkansız olduğu siyah büyük anıt. Hemen yanında da dönme dolap ve küçük kafeler var. Çok estetik bir yapı, tepesine tırmanıldığında da çok güzel manzarası varmış fakat gene bir 300 basamak tırmanamadık açıkçası Ayrıca merdivenler çok dar olduğundan klostrofobik insanları rahatsız edebiliyormuş, bilginize. Arthur’s Seat’den sonra en iyi manzara burada diye söylüyor tırmananlar.


Cowgate


Büyük bir kapı ve takibinde dükkanlar, kafeler ve barlarla dolu bir cadde, akşam saatlerinde gidebilirsiniz.


Grassmarket Street


Genelde restoranların toplandığı ve pazarın kurulduğu büyük cadde, bu caddenin sonunda Mary’s Milk Bar isimli dondurmacıdan mutlaka bir dondurma yemelisiniz.


Princes Street Gardens


Edinburg’da gezilecek yerler listemizde geçen maddelerden muhtemelen en çok yolunuzun düşeceği yer burası. Adı üstünde Princes caddesi üzerinde yer alan, dönme dolabın alt tarafına doğru uzanan cennet gibi bahçe. Kale ve Old Town manzarası izleyebilir, dinlenmek için birkaç saat geçirip waffle yiyebilirsiniz. Akşam bu bahçe de kapanıyor, bilginize.





39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page