top of page
Kübra Tüne Güven

Edinburg Ulaşım Rehberi

Şehir içi ulaşım


Edinburg Ulaşım Rehberi yazımıza başlamadan şunu belirtmek gerek: Edinburg Old Town ve New Town olarak iki farklı kısımdan oluşur. Old Town Orta çağdan kalma binaların ve sokakların olduğu şehrin tarihi yüzü iken New Town daha çok alışveriş noktalarının olduğu turistik alandır. Şehir içinde metro hattı bulunmadığından ulaşım otobüslerle sağlanır. 2016 tarihi için otobüse bir biniş 1.80, tüm gün geçerli bilet 4 sterlin fiyatındadır, yani oldukça uygundur.

Şehri gezerken aslında hemen hemen tüm atraksiyonlar elinizin altında, yani yürümesi oldukça kolay. Fakat yokuşu çok fazla olduğundan örneğin gidişinizi yürüyerek yapıp dönüşünde bir otobüse binebilirsiniz. Biz Arthur’s Seat landmark’ının olduğu tepeye yürüyerek gittik ve tepeye tırmandık, fakat çıkıp indikten sonra öylesine yorulduk ki dönüşte tepenin arka tarafından inerek şehrin merkezine biraz daha uzak bir mahalleden çıktık. Buradan otobüsle New Town’un kalbi olan Princes Street’e geçtik. Kısacası otobüsler oldukça konforlu, fakat şehir içinde otobüs hatlarıyla ilgili çok fazla bilgilendirme hizmeti yok, daha çok şoförlerden fikir alarak ilerledik biz.


Havalimanı- Şehir merkezi ulaşımı


Edinburg Ulaşım Rehberi listesinde ilk belirtilmesi gereken şey şüphesiz şehir merkezi ve havalimanı arasındaki ulaşım. Edinburg havalimandan gelen ve merkezden havalimanına dönen havalimanı otobüsleri mevcut ve bu otobüslerin kalkış yeri merkez tren istasyonunun Princes Street çıkışı. Bu otobüsler 15-20 dk da bir kalkıyor ve fiyatları diğer Avrupa şehirlerindeki gibi uçuk değil, kişi başı 4 sterlin gibi bir fiyatı vardı yanlış hatırlamıyorsam. Zaten havalimanı da şehre hiç uzak değil, yarım saat içinde orada olabiliyorsunuz. Havalimanı gördüğüm en küçük ve başarısız havalimanlarından biri, ama bu başka bir içeriğin hikayesi :)


Tramvay


Şehrin merkezinde Princes Street üzerinden geçen tramvay hattında aldığınız otobüs bileti tam günlükse direk o bileti kullanabilirsiniz. Bizim gittiğimiz zamanda hem festival dolayısıyla çok kalabalıktı, hem de otobüsler bizim için yeterli oldu, bu yüzden hiç kullanmadık.


Tren




Şehrin merkez istasyonunun adı Edinburg Waverley istasyonu. Biz şehre York şehrinden bindiğimiz trenle bu istasyon üzerinden geldik. İstasyon zaten şehrin göbeğinde, çıkar çıkmaz sol tarafınızda tarihi karanlık şehir manzarasını, sağ tarafınızda ise New Town’un canlı alışveriş caddesi Princes Street’i göreceksiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page