top of page
Kübra Tüne Güven

İrlanda Vizesi

İrlanda aslında, Birleşik Krallık’a bağlı Kuzey İrlanda ve bağımsız ülke İrlanda Cumhuriyeti (Güney İrlanda) olarak ikiye ayrıldığından İrlanda Vizesi yazısını iki bölümde incelemek gerekecek. Çünkü bu iki ülkeye giriş kuralları birbirinden farklı.


Birleşik Krallık’a bağlı Kuzey İrlanda Vizesi


Eğer başkenti olan Belfast şehrine veya başka bir Kuzey İrlanda şehrine gidecekseniz yazının sizi ilgilendiren kısmı burası. Kuzey İrlanda Birleşik Krallık’tan kopmamış İrlanda kısmı. Bu yüzden buraya giriş yapabilmek için İngiltere Vizesine, yani Birleşik Krallık vizesine sahip olmak gerekiyor. Birleşik Krallık vizesinin nasıl alındığını merak ediyorsanız sizi İngiltere Vizesi yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Biz de bu arada asıl kafaları karıştıran mevzu olan İrlanda Cumhuriyeti’ne girişten bahsedelim.




İrlanda Cumhuriyeti (Güney İrlanda) Vizesi


Başkenti güzelliğiyle dillere destan şehir Dublin olan İrlanda Cumhuriyeti, Birleşik Krallık’tan ayrılmış. Bu sebeple burayı ziyaret edecekseniz vize almanız için gerekli bilgileri aşağıda vereceğim. Fakat önce, Birleşik Krallık’a gelmişken Dublin’i görmeden mi gidelim diye soranlar için Birleşik Krallık vizesiyle giriş hakkından bahsedelim.

Diyelim ki Birleşik Krallık vizesini çıkardınız ve Dublin’i veya başka bir Güney İrlanda şehrini görmek istiyorsunuz. Bu durumda vizenizi burada da kullanabilmek için, öncesinde Birleşik Krallık ülkelerinden birine giriş yapmış olmanız gerekiyor. Örneğin Londra’ya geldikten sonra buradan Dublin’e geçebilirsiniz. Kalma süresi olarak da aslında Birleşik Krallık sınırları içerisinde kalma sürenizin en az bir veya iki gün olarak pasaportunuzda görünmesi gerekiyor. Yani Birleşik Krallık vizesini alıp Londra’dan aktarmalı olarak Dublin’e giriş yapamazsınız. Biz Londra ve Belfast’ta kaldıktan sonra Belfast’tan otobüsle Dublin’e geçtik ve herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Bu arada söyleyelim, yukarıda anlattığımız durum Birleşik Krallık vizesiyle Güney İrlanda’ya girmek üzerine. Tam tersi için herhangi bir izniniz yok, Birleşik Krallık vizesi haricinde hiçbir vizeyle Birleşik Krallık sınırlarından giremezsiniz.

Şimdi gelelim İrlanda Cumhuriyeti için vize alma sürecine. İrlanda Cumhuriyeti vize süreci VFS Global şirketiyle yürütülüyor. Genelde var olan Schengen vizesi uygulamalarının aksine, İrlanda vizesi için randevu alma şartı yok. Direk VFS Global ofisine giderek belgelerinizi teslim edebiliyorsunuz. Belge olarak gelirinizi ispatlayan, çalışıyorsanız şirketinizin legal bir şirket olduğunu gösteren belgeler ve sağlık seyahat sigortası isteniyor. Yani İrlanda Vizesi alırken normal vize belgelerinin dışında ekstra bir duruma rastlamayacaksınız. Tabi ki online olarak VFS Global sitesinden bir başvuru formu doldurmanız gerekiyor. Ücreti ise çok girişli vize için 320 TL (Vize ücreti) + 75 TL (Hizmet bedeli) olmak üzere 395 TL’ye denk düşüyor. Ödemenizi TL olarak yapıyorsunuz.

Vize hakkında daha detaylı bilgi, gerekli belgeler listesi ve online başvuru formu için aşağıdaki linki takip edebilirsiniz:

http://www.vfsglobal.com/ireland/turkey/Visit.html

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page