top of page
Kübra Tüne Güven

İspanya Vizesi

Size belki de sitemizde en çok yardımcı olacak içerik: İspanya Vizesi. Sistem çok yakın zamanda (Aralık 2016) değiştiği ve İspanya vizesi farklı bir aracı kuruluşa devredildiği için bizi epey sıkıntıya sokmuştu. Araştırma yaptığımızda konuyla ilgili net bir bilgi bulamadık, yalnız eski aracı şirket olan VFS Global websitesinde İspanya ile olan anlaşmanın sonlandırıldığını gördük. Her neyse, bu detaylarda boğulmayıp rehberimize geçelim.




BLS Spain


Hemen hemen tüm Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi İspanya’da da vize için aracı bir firmadan randevu almanız ve gerekli belgelerle randevu günü gidip başvurunuzu yapmanız gerekiyor. İspanya için görüşeceğiniz firma 2017 itibariyle BLS isimli bir firma. Detaylı bilgiyi burada bulabileceğiniz vize başvuru süreci ile ilgili, size birinci ağızdan bilgi verelim.

Öncelikle linkine yukarıdan ulaşabileceğiniz BLS sitesinden randevu almanız gerekiyor. Randevu gününü ve saatini mail adresinizde göreceksiniz. Sitede bir başvuru formu var, gitmeden önce onu mutlaka düzgünce doldurun. Başvuru formunu burada bulabilirsiniz.

Gelelim randevu gününe. İspanya Vizesi başvurunuzu yapacağınız gün için bazı belgeleri toplamış olmanız gerekiyor, bu belgeler aslında oldukça standart. Vize başvuru formunuz, gelir-gider durumunuzu kanıtlar belgeler (Hesap dökümü, maaş bordrosu, işe giriş bildirgesi, öğrenciyseniz sponsorunuz için bu saydığım belgeler), Sağlık seyahat sigortası (Orada geçireceğiniz süreyi kapsamak zorunda), seyahat süresince izinli olduğunuzu gösterir belge, seyahatinizi kanıtlar belgeler (Otel ve uçak rezervasyonları, varsa tren ve otobüs biletleri, akraba yanına gidiyorsanız davet mektubu), çalıştığınız kuruluşun geçerliliğini gösterir belgeler (ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, orijinal faaliyet belgesi) ve elbette dönüşünüzden sonra en az 3 ay daha geçerliliği olan pasaportunuz ve son 6 içinde çekilmiş Biyometrik fotoğrafınız. Gitmeden önce pasaport, nüfus cüzdanı gibi kimlik belgelerinizin mutlaka birer fotokopisini bulundurun, isteyecekler. Vize ücreti 222 TL vize+57,20 TL hizmet harcı + 4 TL SMS takip bedeli olarak toplamda 283,2 TL. Ücreti başvuru günü gişeye nakit ve TL olarak ödeyebilirsiniz.


Öneri ve Uyarılar


Şimdi gelelim tecrübe kısmına. Buraya kadar anlattığımız prosedür aslında tüm Avrupa Birliği ülkeleri için oldukça standart. Olumsuz tecrübelerimiz ise şu şekilde:

BLS firması anladığımız kadarıyla İspanya Vizesi için sorumluluğu yeni almış bir firma, bu yüzden her ama her şirketin kabul ettiği standart belgelerde sıkıntı çıkarabiliyor. Örneğin benim Emekli Sandığından aldığım belgeyi kağıt tipi A4 olmadığı, biraz daha yayvan bir kağıda basılı olduğu için kabul etmeyeceğini söyledi. Ufak bir tartışmadan sonra içerideki ofise sordu ve zorla kabul etti. Harun’la beraber yaptığımız başvuruda bize evlilik cüzdanı sordu ki ibraz etmek gibi bir yükümlülüğümüz yok. Yani lafı uzatmadan söyleyelim ki, biraz ne için olduğunu kendilerinin de bilmedikleri belgeler sorabiliyorlar, sabırlı olun, gerekli belgeleri sağlayın ve tamamladığınızı söyleyin. Ek bilgi olarak verelim, unuttuğunuz bir belge veya çıktı olduğunda, çıktı 1 TL, fakat internete bağlanma ücreti 20 TL. Yani yalnızca mailinize girip bir çıktı almak isterseniz 21 TL ödeyeceksiniz. Bunun için unuttuğunuz bir şey olursa, telefonunuzdan belgeyi edinip oradaki görevlinin vereceği mail adresine atarsanız ve yalnız çıktıyı alırsanız, sayfası 1 TL’ye kurtarabilirsiniz.


İkinci olumsuz tecrübemiz vize süresi. Biz sık seyahat eden insanlar olduğumuzdan pasaportumuz en az 6 aylık Avrupa Birliği vizeleriyle dolu, fakat İspanya Konsolosluğu bize 3 aylık vize verdi. Ayrıca iş yerinde diğer arkadaşlardan da öğrendiğimiz kadarıyla, uzun süre Schengen vizesinde gözünüz varsa, İspanya bunu denemek için yanlış bir ülke.

Son olarak, normalde vize aracı şirketleri, pasaportunuz konsolosluktan geri döndüğü zaman size SMS atar, “Pasaportunuz ulaşmıştır, şu saatler arası alabilirsiniz” diye. BLS şirketi de attığını iddia ediyor, pasaportumuz konsolosluğa giderken mesaj geldi, pasaportumuzun döndüğü haber verilmedi. 3 günde çıkmış vizeyi haberimiz olmadığı için tam 2 hafta bekledik. Size başvuru sonrası verdikleri fiş üzerinde Tracking number var, bu numarayla sitesinden pasaport durumunuzu mutlaka kontrol edin, SMS’e güvenmeyin.

Umarım tecrübelerimiz size faydalı olur, sevgiler ve kolaylıklar.



47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page