top of page
Harun Güven

İtalya Vizesi

İtalya Schengen bölgesi içerisinde yer aldığından, turistik seyahat için Schengen vizesi almanız gerekmekte. Dolayısıyla, İtalya’ya turistik seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız ya Schengen vizesine ya da yeşil pasaporta sahip olmalısınız.


İtalya için Schengen vizesi almanın türlü yolları var. Aracı firma dolayısıyla vize işlemlerini halletmek istemeyenler direkt olarak konsolosluğa da başvurabilir. Tabii bu durumda işlem süreci ya da işlemlerin kolaylığı konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Eğer aracı kurum vasıtasıyla işlemleri halletmek istiyorsanız, İtalya vizesi için aracı kurum IDATA. IDATA merkezi Taksim’de, TRT Binasının karşısında yer alıyor. Kuruma gitmeden önce randevu almanız gerekiyor. Randevuları şu link üzerinden alabilirsiniz.



Randevunuzu aldıktan sonra belgelerinizi hazırlamaya başlayın. Bu işlemleri 1,5 – 2 ay öncesinden yapmaya başlarsanız sizin için faydalı olacaktır. Hazırlamanız gereken belgeler şunlardır:


Başvuru Formu:

İlgili aracı kurumun sitesinde bulunan başvuru formunu ve talimatın çıktısını alın, soruları doğru ve eksiksiz olarak tamamladıktan sonra imzalayın. Gitmeden doldurmanızı ve yanınızda yedek çıktı bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Biometrik fotoğraf:

Son 6 ay içinde stüdyo ortamında çektireceğiniz fotoğrafı vermeniz gerekmekte. Yine gitmeden halledin, aracı kurumda gergin gergin çekinmeyin, fazladan para da bayılmayın.

Pasaport:

Zaten pasaportsuz başvurmayı beklemiyorsunuzdur herhalde. Eğer pasaportunuz yoksa emniyet müdürlüğünden çıkartabilirsiniz. Adres olarak da iş adresi gibi her zaman bulunduğunuz adresi verin, sıkıntı yaşamayın. Eski pasaportunuz varsa onu da başvuru sürecinde yanında bulundurmanızda fayda var.

Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi:

Getirin, temin edin.

Seyahat Sağlık Sigortası:

IDATA merkezinin yanındaki ilgili kurumlardan da yaptırabileceğiniz gibi başka kurumlardan da yapabilirsiniz. Fiyatı kalacağınız gün sayısına göre değişiyor. Ama öyle çok matah bir miktar değil. (Bir haftalık seyahat için 15 -20 € arası)

Şirket Dilekçesi:

İşvereninizin firmanın antetli kağıdına, size izin verdiğini belirttiğine dair dilekçe. Sizin göreviniz, işe giriş tarihiniz, maaşınız ve izin sürenizin bu dilekçede belirtilmesi gerekiyor. Kaşelemeyi ve ıslak imza attırmayı unutmayınız.

İmza Sirküleri:

İmza attırdığınız işvereninizin imzasının gerçekliğini kanıtlayan belgedir. Firmanız temin edecektir.

Faaliyet Belgesi:

Şirketinizin 3 aylık faaliyet belgesi… Şirketinizde yoksa mutlaka muhasebecisinde bulunacaktır. Aslını da fotokopisini de alın yanınıza.

Vergi Levhası Fotokopisi:

İşyerinde kesin asılıdır da, eğer yoksa yine muhasebeciden isteyiniz.

SGK İşe Girişi Bildirgesi ve SGK Hizmet Dökümü:

Çalıştığınız firmadan ve muhasebecisinden isteyebilirsiniz. Eğer firma sahibiyseniz Ticaret Sicil Gazete ve bağlı bulunan oda kaydının fotokopisini getirmeniz gerekmekte.

Son 3 aylık Maaş Bordronuz:

Gideceğiniz yerde, masraflarınızı karşılayabileceğinize dair teminat göstermeniz lazım. Maaş bordronuzu, maaşınızı aldığınız banka görevlisinden imza ve kaşeli olarak alınız.

Tapu, Kira Kontratı:

Fotokopisini çekin yanınızda bulunsun.

Gidiş- Dönüş Uçak Bilet Rezervasyonlarınız:

İnternet ortamından çıktı almanız yeterlidir.

Otel Rezervasyonlarınız:

Nerede kalacağınıza dair belge. Yine internet ortamından çıktı almanız yeterli olacaktır.

Vize Harç Ücreti ve IDATA Koordinasyon Ücreti :

IDATA sitesinde gerekli bilgilerin verdikten sonra bulabilirsiniz. 2017 başları itibariyle 212 TL (Vize Ücreti) + 118 TL(IDATA Koordinasyon Ücreti) olmak üzere 330 TL’dir. Gereken Belgeler ile ilgili ayrıntılı bilgilere şu linkten de ulaşabilirsiniz.


Bundan sonra, özel durumu olanlar veya eksik belgeler veren başvuru sahipleri için aracı kurum sizinle tekrar görüşmek isteyebilir. Eğer bankanızda yeterli miktarda paranız (yeterli derken milyarder olmanıza gerek yok) ya da şüpheli bir durumunuz yoksa Schengen vizeniz hazır. İtalya’da Schengen süresi konusunda bonkör devletlerden biridir. Yani Schengen vizenizi uzun çıkarabilirler, siz de böylece başka seyahatleri de araya sıkıştırabilirsiniz.



22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page