top of page
Harun Güven

Londra Alışveriş Rehberi

Londra, her bütçeye ve her tarza hitap eden alışveriş seçeneklerine sahip. Her bölgenin kendine ait bir tarzı olması, giyim kuşam tarzlarına da yansıyor. Bu yüzden incelememizi, alış veriş açısından bol seçeneğiniz olacak caddeler üzerinden yapalım.


Oxford Street ve Bond Street ( veya hatları ile Bond Street İstasyonu)


Gezilecek yerlerde de yazmıştık. Burası Londra’da alışveriş denince akla gelen ilk yer. Sabahın ilk ışıklarından başlayarak dünyadan gelen binlerce turistin harıl harıl alışveriş yapacağını göreceksiniz. Türkiye’den de tanıyacağınız markaların başka hiçbir yerde bulamayacağınız ürünlerini, bu cadde üzerindeki mağazalardan bulabilirsiniz. Bu cadde üzerindeki başlıca alışveriş merkezlerini inceleyelim:

Selfridges

Caddenin en nezih alışveriş merkezi. Eğer bütçeniz gerçekten iyiyse alt kattaki Wonder Room’a uğrayın -burada seçkin markaların mücevher ve saatlerinden satın alabilirsiniz -. Ayrıca iyi bir kot almak istiyorsanız, burada baya bir seçenek mevcut.

Topshop

İngilizlerin ünlü markası, size geniş bir alışveriş seçeneği sunacak. 5 katlı bu mağazada, dönemin modasına uygun, oldukça tarz elbiseler bulacaksınız. Fiyatlar ortalama seviyesinde.

Primark

Biliyorsunuz ki sterlin ve türk lirasında baya uçurum var. Diğer mağazalarda bu farktan ötürü ucuz gözükebilen eşyalar hesap yaptığınızda baya pahalıya gelebiliyor. İşte bu farkı ortadan kaldıran yegane mekanımız Primark. Primark’ta pijamadan tutunda ceketlere kadar uygun fiyatlara göre her şeyi bulabilirsiniz. Yani biz deriz ki boş bavulunuzu alın, ihtiyacınız ne varsa buradan doldurun. Tabi bunu bilen nice insan da Primark’ı bütün gün boş bırakmamaktadırlar. Bu yüzden sabahın erken saatlerinde gidip, alışverişinizi erken bitirmeniz tavsiyemizdir.

Schuh

Küçük bir mağaza olmasına rağmen gayet hoş ayakkabı seçenekleri bulabileceğiniz mağaza. Önemli ayakkabı markalarını içinde barındıran Schuh’ta fiyatlar Türkiye’dekinin neredeyse aynısı ama tarz olarak arada uçurum var denilebilir.


Regent ve Jermyn Street ( veya hattı ile Piccadilly Circus İstasyonu)


Piccadilly Circus meydanının karşısında klasik tarzda inşa edilmiş binaların arasında ışıltılı dükkanlara sahip cadde. Bu iki sokak, yaklaşık bir asırlık köklü mağazalara da ev sahipliği yapıyor. Ortanın yükseği gibi nitelendirebileceğimiz fiyatlara özellikle erkek giyim, T- shirt ve hediyelik eşya gibi seçenekler mevcut.


Carnaby Street ( , veya hatları ile Oxford Circus İstasyonu )


Oxford ve Regent Street arasında bulunan bu sokakta, ülkemizde de aşina olduğumuz markaların mağazalarını bulabilirsiniz. Ayrıca alışverişe bir ara verip Kingly Court’ta bir şeyler yiyip stresinizi atabilirsiniz. Tahta masalarda, çeşitli ülke mutfaklarının olduğu restorantlarda içkinizi yudumlayarak biraz ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz.


Covent Garden ( hattı ile Covent Garden İstasyonu)


Capcanlı sokağı ile ister mağazalardan ister tezgahlardan alışveriş yapabilir, isterseniz de elinize yiyecek alarak camekanlara bakıp gezinebilirsiniz. Alışveriş sevmeseniz de kalabalığın keyfini çıkarın. Caddenin karşısında, sizi içine çekecek Covent Garden Market’e girip sevdiklerinize ya da kendinize hediyeler alabilirsiniz. Yurtdışından telefon almak isteyenler için Apple Store’da büyük mağazasıyla burada mevcut.


İngiltere’den IPhone almak


İngiltere’den IPhone almak, fiyat olarak gerçekten çok avantajlı. Eğer belli bir prosedüre uyduğunuzda zaten ucuz olan fiyat daha da ucuzlayabiliyor (2016 itibariyle Iphone 6s plus 700 £, vergi indirimi ile 630 £’ne kadar düşebiliyor). Şöyle ki, İngiliz vatandaşı olmamanız nedeniyle İngiltere içerisindeki alışverişinizde vergi ödemek zorunda değilsiniz. Yani ilk etapta satın aldığınız eşyanın vergisini, daha sonra ilgili merkezlere giderek tahsil edebilirsiniz. Bunun için ilgili kurum Global Blue. Global Blue merkezi Bond Street’de, Bond Street Metro İstasyonunun 150 m sağında kalıyor.(Currency & Exchange Ofisi). Gelin, adım adım bu prosedürü nasıl gerçekleştirebileceğinizi anlatalım.

•Apple Store’dan telefonu aldınız. Eğer satıcı sizin turist olduğunuzu anlamazsa bu konuda fikir vermeyecektir. O zaman vergi ödemek istemediğinizi belirtin. Görevli size hangi evrakları göstereceğinizi ve prosedürün detaylarını anlatacaktır.

•Aldığınız fiş, pasaportunuz ve diğer belgelerle Bond Street’in oradaki Global Blue ofisine doğru yol alın. Global Blue ofisinin açık olduğu saatlere dikkat edin ( Öğleden önce 8 – 12, Öğleden sonra 18 – 20 arası hizmet alıyor.) Büyük ihtimalle sıra olacaktır, zira Londra’dan alışveriş yapan bütün turistler burada beliriyor. Pasaportunuzu ve alışveriş bilgilerinizi gösterdikten sonra 3,5 £’lik işlem bedeli ödeyeceksiniz. Onlar da size hem geri ödemeyi yapacaklar, hem de elinize havaalanındaki gümrük ofisine verilmek üzere bir mektup sıkıştıracaklardır. Bu mektubu sakın kaybetmeyin çünkü ilgili mektubu mühürlettirmezseniz yurda döndükten bir iki ay içerisinde verilen miktarı kartınızdan çekeceklerdir.

•Verilen geri ödemeyi Londra’da bir güzel yediniz, elinizde bavullar ve Global Blue’nun verdiği mektupla havaalanına geldiniz. Şimdi burada biraz uyanık olmak lazım çünkü Londra’da bazı havaalanlarında Custom Office (Gümrük Ofisi) varken bazılarında sadece bir posta kutusu olabiliyor. Bu yüzden havaalanında ilgili görevliye durumu belirtin. Eğer Custom Offisleri varsa aldığınız cep telefonunuzu gösterin ve Global Blue mektubunu açılmayacak şekilde mühürlettirin. Eğer sadece bir posta kutusu varsa, polise kutunun gümrük işleri ile alakalı olduğunu teyit ettirin. Polis, mühürleme işlemini kendilerinin yapacağını söyleyecektir. Siz de mektubu kapalı bir şekilde kutunun içine atın.

•Bu işlemleri yaparken, işlemin yapıldığına dair kanıt olarak bol bol kutunun veya ofisin fotolarını çekin. Çünkü, vergi iadesi konusunda İngiltere en sorunlu ülke ve yurdunuza döndüğünüzde büyük ihtimalle sorunla karşılaşabilirsiniz. Siz de olayın peşini bırakmayın, ilgili belge ve fotoğrafla prosedürü uyguladığınıza dair kanıtlar gösterin. Bu konuda Global Blue’nun Türkiye ofisine de danışabilirsiniz. Sizden parayı geri alsalar bile, olayın peşini bırakmayın, parayı mutlaka geri alacaksınız.


Knightsbridge Caddesi ( hattı ile Knightsbridge İstasyonu)


Yaklaşık 160 yıldır, Londra’da lüks denince akla gelen alışveriş merkezi Harrods’un bulunduğu cadde. Ultra pahalı mücevherleri, parfümleri ve şık sunumları burada bulabilir eğer gücünüz yetiyorsa da alış veriş yapabilirsiniz. İçerisinde restoranların da bulunduğu Harrods’da biz durmaya bile korktuk. Siz de lüks nasıl bir şeydir diye merak ediyorsanız, içeri girin ve birbirinden şatafatlı ürünleri inceleyin, ambiyansın tadını çıkarın.


Camden Town ( hattı ile Camden Town İstasyonu)




Şehrin en eğlenceli kısmında alışveriş de çok zevkli. Sıradışı kostümleri ve en ucuz hediyelik eşyaları bulacağınız Camden Town’da, sokak lezzetlerini de tatmayı unutmayın. Üstelik alışveriş sadece giyimle de sınırlı değil. İsterseniz takılara bakın, halılara bakın, dövme yaptırın. Kendine has bu şehrin, kendine has dükkanları da mevcut. Mesela Cyberdog adlı mekan trans ve elektronik müzik sevenler için bir mabet. Geleceğin dükkanı gibi tasarlanmış bu mağazada, çoğu UV temalı, elbise, takı, ayakkabı ve oyuncaklar bulabileceksiniz. Eğer Vintage takılmak istiyorsanız Camden Lock Market’e de uğramalısınız. Müziğin, yemeğin ve alışverişin iç içe geçtiği bu mekanın keyfini sonuna kadar çıkarın, göz koyduğunuz ne varsa alın. Tabii seçenekler bu mekanlar ile sınırlı değil. Şehir içinde istediğiniz mağazaya girip göz atabilirsiniz, çünkü tasarımları bile içine girip görmeye değer.


Notting Hill ( , veya hattı ile Notting Hill Gate İstasyonu)


Küçük, tatlı dükkanları ile daha çok salaş giyinenler için güzel seçenekler bulunduran alışveriş bölgesi… Özellikle Portobello Road Market ve civarındaki mağazalarda çok uygun fiyata, özgün kıyafetler satın alabilirsiniz. Genellikle tek fiyattan satılan giysilere iyice bir bakın, mutlaka beğeneceğiniz bir şey bulacaksınız.

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page