top of page
Harun Güven

Londra Festival ve Etkinlikler

Ne zaman giderseniz gidelim yağmurla karşılaşacağınıza garanti verebiliriz o yüzden yanınıza kapşonlu üst ya da şemsiye almayı unutmayın. Yaz mevsiminde uğrayabileceğiniz gibi özel günleri de (Noel, Yılbaşı vs.) denk getirebilirsiniz. Tavsiyem şudur ki en azından Londra’da bir festivale denk gelecek şekilde seyahatinizi düzenleyin. Sürekli canlı olan bu şehirdeki belli başlı festivalleri ben size Londra Festival ve Etkinlikler listemizde söyleyeyim. Ama bir ara sokağa girip de bambaşka bir festival keşfedebilirsiniz. Burası da böyle bir şehir işte…


Ocak

  • Burns Night: İskoç yazar Robert Burns’un onuruna, onun doğum günü olan 25 Ocak’ta kutlanılan festival. Londra’nın çoğu restoran ve barında özel etkinlik düzenlenir. Özellikle İskoç Whisky Bar’larında daha bir başka kutlanır.

  • Yeni Çin Yılı Kutlamaları: Hâlihazırda Londra’nın meşhur Chinatown’ında ve Trafalgar Square’de kutlanır. Uzakdoğu kültürüyle haşır neşir olabileceğiniz bu kutlamalar ayın 28’i veya o civarda kutlanır.

  • Londra Kısa Film Festivali: Sanatseverler için güzel bir tecrübe içeren bu festivalin tam tarihleri ay içinde belli olur.

Şubat

  • Kanser Araştırmaları için Maraton: Kanser hastalarına dikkat çekmek için dondurucu soğukta yapılan maraton. Eğer 40 ’lik bağış yapıp İngiltere’nin tarihi yerlerini geçerek soğukta ben koşarım diyecek kadar isteğiniz varsa yapabilirsiniz.

  • Pancake Günü: Dini temeli olan, insanların pancake yaptığı veya tükettiği festival. 28 Şubat ve 2 Mart arasında şehrin çeşitli yerlerinde bu festivale dair etkinlikler gözlemleyebilirsiniz.

Mart

  • St. Patrick’s Day: İrlandalıların geleneksel festivali. İrlanda yeşiline boyanan Londra sokaklarında geçit törenine katılabilir veyahut Irısh Publarda neşeli vakit geçirebilirsiniz. Mart’ın 17’sine en yakın pazar günü gerçekleşen bu festivalde geçit törenine katılmayı unutmayın. Geçit töreni The Ritz’den başlayıp Piccadilly Circus, Trafalgar Square’den geçerek Whitehall’da sona eriyor.

Nisan

  • St. George’s Day: İngiltere’nin ulusal günü kabul edilen bu günde Trafalgar Square’de çeşitlikli kutlamalar gerçekleştiriliyor. Kutlamalar, 23 Nisan’da gerçekleştiriliyor.

  • Paskalya: Çeşitli konserler, aile ve dini aktiveleri ile İngilizlerin ‘Easter Ruhu’nu hissedeceğiniz gün. 10 – 20 Nisan arasındaki Cuma ve Pazartesi günleri kutlanır. Bu günler halk için de tatil günleridir.

Mayıs

  • Chelsea Çiçek Festivali: Dediklerine göre dünyanın en prestijli çiçek festivali. 23 – 27 Mayıs arası düzenlenen bu festivali, saatine göre 23 , 35 gibi ücretler ile ziyaret edebiliyorsunuz.

  • Parlamento Açılışı: Bu seremoni Kraliçe meraklıları için. Eğer Kraliçeyi görmek istiyorsanız, Buckingham Palace’dan Palace of Westminister’a kadar olan güzergahta en başta bulunan at arabasına dikkat edin. Kraliçe arabanın içinde size el sallayacaktır :).

Haziran

  • West End LIVE: Londra’nın göbeğindeki Trafalgar Square’de ünlü Brit grupların sahne aldığı müthiş bir festivale hazır mısınız? O zaman erkenden yer kapın çünkü bu festival bedava.

  • Kraliçe’nin Doğum Günü: Kraliçe’ciler için başka bir fırsat daha. Kraliçe, bando ve askeri geçişle beraber, onuruna düzenlenen uçak gösterilerini izlemek için diğer aile mensuplarıyla Buckingham Palace’ın balkonunda olacak. Bizden söylemesi… Etkinlik ayın 17’sinde ama bilet almanız gerekiyor. 30 olan bileti aldığınızda da giremiyorsunuz çünkü kurayla seçiyorlar sizleri.

  • Taste of London: Ayın 14 ve 18’inde gerçekleşen dünyaca ünlü yemek festivali. Her yıl yaklaşık 55,000 kişinin katıldığı festivalde Londra’nın en iyi aşçıları hünerlerini sergiliyorlar. Festival, Black Street Station metro istasyonu ile ulaşabileceğiniz Regent’s Park’ta gerçekleşiyor. 15 giriş ücreti, isteyenler daha tuzlu fiyatlara sahip şampanyalı paketleri tercih edebilirler.

Temmuz

  • Wimbledon Tenis Turnuvası: Grand Slam’in bir ayağı olan bu tenis organizasyonunu bilmeyen yoktur. Normal bir vatandaş olarak izlemek için kuralara girebilirsiniz ama maçın tarihi ve zamanını siz belirleyemiyorsunuz. Yine de ortamı teneffüs etmek, içkinizi içip heyecana ortak olmak için çok güzel bir etkinlik. Tenis kortlarına Wimbledon Park Station (District Line) metro istasyonu ile ulaşabilirsiniz.

  • Pride in London: LGBT örgütlerinin dans, sinema ve tiyatro gibi etkinliklerini sergilediği yürüyüş. Trafalgar Square’da renkli gösteriler ile kalabalığın coşkusunun tadını çıkarabilrsiniz.

Ağustos

  • Notting Hill Festivali:

Karayip kültürüne ait eğlence anlayışını ortaya koyan coşkulu festival. Ağustosun 27 ve 28’inde gerçekleşen bu festivalde renkli kostümlü dansçıların yürüyüşüne tanıklık edecek ve müziğin keyfini çıkaracaksınız. Festival ücretsiz ve katılmak için sadece Notting Hill’e gitmeniz gerek. Central, Circle veya District metro hatlarıyla Notting Hill Gate metro istasyonuna ulaşabilirsiniz. Festival alanı çok kalabalık olduğundan bazen metro seferleri durdurulabilir. Ve bir de çantaya, cüzdana dikkat edin.

  • Film4 Açık Hava Sineması: Klasik, festival veya yeni çıkan filmleri açık havada seyretmek çok zevkli olacaktır. Bunun için yapmanız gereken şey sadece Somerset House’a gitmeniz. Somerset House’a Temple Station istasyonuna giderek varabilirsiniz. (Circle veya District hattı ile). Londra’nın en büyük ekranında film izlemenin keyfini çıkarın.

Eylül

  • MERGE Bankside Performans Günleri: Sanat, müzik ve komedi etkinlikleri ile dolu bir hafta… Blackfriars ve London Bridge arasında gerçekleşen etkinlikleri öğrenmek için bir program alın ve günleri not edin. Bu etkinlik, Eylül’ün ilk haftasında gerçekleşiyor.

  • Londra Moda Haftasi: Ayın 25’ine kadar süre moda etkinlikleri için Saatchi Gallery’e gitmeniz gerekmektedir. Bronz, Gümüş ve Altın kategorili biletler 20 den başlayan fiyatlarla talepkarlara sunuluyor. Saatchi Gallery’e en yakın ulaşım Sloane Square metro durağından sağlanmaktadır. (Circle ve District metro hattı)

Ekim

  • Londra Kokteyl Festivali: Kokteyl sevenler için güzel bir deneyim. 10 ’a alacağınız bileklikle çeşitli kokteylleri deneyebilirsiniz. Etkinlik bu yıllar Old Spitafields Market’te gerçekleşiyor. Aldgate East metro durağına gelerek buraya varabilirsiniz.( District veya Hammersmith & City hattı ile ulaşılabilir.)

  • Çikolata Festivali: Birbirinden güzel kekleri, tatlıları, dondurmaları deneyimleyeceğiniz güzel bir etkinlik. Gitmeden önce çeşitli internet sitelerinden biletler için fırsat kovalamayı ihmal etmeyiniz. Siz konusu festival Olympia yerleşkesinde, buraya da Kensington(Olympia) metro durağına giderek (District hattı) ulaşabilirsiniz. Bilet fiyatları yetişkinler için 12.5 ’dur.

  • Afrika Günleri: Ayın 15’inde Trafalgar Square’da gerçekleşen gösterilerde afrika kökenleri insanları coşkulu kültürlerini tecrübe edebilirsiniz.

Kasım

  • Bonfire Night: “Remember, remember the fifth of November”… V for Vendetta filminden alıntı yapılan bu replikleri hatırlıyorsunuz. Parlemento binasını havaya uçurmayı planlayan Guy Fawkes’ın onuruna düzenlenen havai fişek gösterileri ayın 5’inde, Londra’nın çeşitli alanlarından izleyebilirsiniz. Bu keyfi çıkarmak için bulunduğunuz yere göre bazı yerler tavsiye edebilirim.

Londra’nın merkezinde iseniz: Battersea Park veya Soutwark

Londra’nın güneyinde iseniz: Crystal Palace Park

Londra’nın kuzeyinde iseniz: Alexandra Palace, Brent veya Harrow

Londra’nın doğusunda iseniz: Blackheath veya Waltham

Londra’nın batısında iseniz: Bishop’s Park veya Wimbledon Park

  • Buz Pateni: Tabii Christmas yaklaşınca Londra’nın merkezi yerlerine hemen kurulur buz pistleri. Kasım ve Aralık ayında aşağıda belirttiğim yerlerdeki pistlere gidip kaymayı, en azından denemeyi düşünebilirsiniz:

  • Hampton Court Place (South West Treni ile Hampton Court durağı)

  • Somerset House (Circle veya District Line ile Temple Station)

  • Natural History Museum (Circle, District veya Piccadily hattı ile South Kensington İstasyonu)

  • Westfield London (Circle veya Hammersmith & City hattı ile Shepherd’s Bush Market İstasyonu)

Not: 2016’da yapılması planlanmıyor ama bazı seneler London Eye’da da açık hava buz pisti kuruluyor. Fakat aynı yerde eğlenceli kış mevsimi etkinliklerinin olacağı söyleniyor, benden söylemesi.


Aralık


Büyük Pudding Koşusu: Yarışmacıların, ellerindeki tabaklarla pudinglerini garip kostümlerle taşıyarak varış noktasına ulaştırdığı koşu. 3 Aralıkta gerçekleşen bu geleneksel koşuda toplanan bütün hasılat kanser araştırmalarına gidiyor. Pudding Koşusu Covent Garden’da (Piccadily Hattı ile Covent Garden İstasyonu) gerçekleşiyor.

Christmas ve Yeni Yıl Kutlamaları:


Christmas’ın dini bir olgusu olması sebebiyle London sokaklarının daha sakin olduğu söylenir ama Yılbaşı kutlamaları için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Havai fişekli kutlamalar, sokakların büyüsü, geçit törenleriyle kutlamalar, yılbaşında Londra’da olacaksanız sizi bekliyor. Yine yukarıda belirttiğimiz mekanlarda buz pateni yaparak bu günün keyfini çıkarabilirsiniz. Bu arada şunu da söylemek gerekir, yılbaşında havai fişek kutlamaları maalesef biletli. Londra belediyesinin sitesinden bilet fiyatlarını ve lokasyonları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar

Yorumlar Yüklenemedi
Teknik bir sorun oluştu. Yeniden bağlanmayı veya sayfayı yenilemeyi deneyin.
bottom of page