top of page
Harun Güven

Napoli Festival ve Etkinlikler

Tam bir Akdeniz kenti olan Napoli’de yılın çoğunluğunda ılıman iklim kendini gösterir. İtalyanlar’ın sıcak kanlı kişiliklerinden bahsedenleri duymuşsunuzdur. Bu genellemeyi biraz da özele çekersek -gittiğinizde de muhtemelen tecrübe edeceksiniz- aslında sıcak kanlı olanlar Napolililer. Bunda tabii ki mevsimin etkisi var. Diğer bütün aylarda bulunabileceğiniz gibi tavsiye olarak yaz mevsiminde Napoli’ye gitmeniz önerebilir. Mevsim şartları dolayısıyla neme bariz bir şekilde maruz kalacaksınız ama yazın ara sokakları ve caddeleri daha canlı oluyor. Eğer ne zaman gideceğinize kendiniz belirleme yetisine sahipseniz, mayıs ve haziran ayları seçeneğiniz olmalı. Bu tarihler arasında hem kentin yazı karşılama coşkusuna, hem de şehrin en bilindik festivallerine tanıklık edebilirsiniz. O zaman biz de size kentle artık bütünleşmiş festivaller hakkında şöyle bilgiler geçelim:


Maggio Dei Monumenti


Festivalin Türkçe meali “Mayıs’ın Anıtları”. Festival, adından da anlaşılacağı üzere Mayıs ayında gerçekleşiyor. Yılın bu ayında etkinlikler, şehrin dört bir köşesine yayılıyor. Festival temaları, her yıl değişiklik gösteriyor. Örneğin, 2016 yılının festival, eski Parma dükü King Charles of Bourbon adına düzenlendi. Sergilerin, toplantıların, gösterilerin ve konserlerin hepsi King Charles of Bourbon ve devri ile alakalı gerçekleşti. Bu döneme yabancı olanlar turlu rehber yardımıyla bilgiler edindi. Yıl boyunca, kapalı bulacağınız çoğu kilise ve saray, bu festival kapsamında açılacak. Siz teşrif etmeniz de, eğer bu ay içerisinde şehre uğrarsanız bu festival sizi bulacaktır.


Pizzafest “Pizza Village” (Pizza Festivali)


Her yılın 17 ve 25 haziranları arasında Castel dell’Ovo’nun 2,5 km doğusunda bulunan Via Francesco Caracciolo’da bir panayır kurulur. Bu panayırda müzik, tiyatro ve gösteriler ama en çok Pizza’ya doyacağını bir ortam sizler için yaratılmıştır. Bu öyle bir ortamdır ki, en güzel pizzaları en iyi pizzaiololardan (bildiğiniz pizza ustası) yiyebileceğiniz, Capri adası manzarası ile eğlenceyi tatmanız için sizi çepeçevre sarar. Sadece pizza tüketmenizden ziyade tarihi hakkında bilgi alır, en güzel pizzayı yapmanın sırlarını da öğrenirsiniz. Tabii ki festivali festival yapan “World Pizza Maker Championship” yarışmasını takip etmeyi unutmayın.


San Gennaro


Gezilecek Yerlerde de bahsettiğimiz Via Duomo sokağının içerisinde Napoli (San Gennaro) Katedrali bulunmakta. İşte bu katedral Eylül’ün 19’unda hınca hınç kalabalık olur. Bunun sebebi ise bir tüp içindeki pıhtılaşmış kandır. Efsanemiz şöyle: Bu pıhtılaşmış kan, yılda 3 kere sulanır, ve eğer sulanmazsa felaket bu şehri bekliyordur. Kanın sulandığı 16. yüzyıldan beri defalarca gözlenmiş. https://www.youtube.com/watch?v=7RvJpplJIFg

Bu kanın sahibi şehrin aziz koruyucusu San Gennaro nam-ı diğer Januarius’dur. 19 Eylül gününü Napoliler kendileri için mübarek olan bu adama adamışlardır. Bu günde, Katedralin önünde tezgahlarda şekerlemeler ve çeşitli dini aksesuarlar satılmakta olduğunu göreceksiniz. Gideceklere bir not: Her zaman Aralık’ta sulandığı gözlenen bu kan, asırlar sonra 2016 Aralık’ta sulanmamıştır!


Christmas


Eğer yolunuz Christmas zamanı Napoli’ye düşerse, hemen kıyıya gidin, buradaki yöresel marketleri, yiyecek içecek etkinliklerini ve tabii ki gösterilecek havai fişek gösterilerini kaçırmayın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page