top of page
Harun Güven

Napoli Gezilecek Yerler

İlk önce şunu belirtelim, ziyaret etme olasılığınız bulunduğu kale ve müzelerin çoğu çarşamba günler kapalı oluyor. Gezi planınızı bu bilgiye dikkat ederek yapmanızı öneriyoruz. O zaman gelin, Napoli'de Gezilecek Yerler içeriğimize Napoli'nin canlı sokaklarını inceleyerek başlayalım.


Via Dei Tribunali Sokağı




Napoli’yi sıcak kılan yaşamın içine girmiş ara sokakları. Bu ara sokakların en canlısı bence Via Dei Tribunali Sokağı’dır. Birbirinden tatlı marketleri, hediyelik eşya satıcılarını, Limonçello’sunu, pizzanın da peyniri olan Mozarella’nın en lezzetlisini, tabii ki en iyi pizzacıların kendisini burada bulacaksınız. Sokakta gezerken alışveriş yapmayı ve ilginç şeyler satın almayı ihmal etmeyin. Benim tavsiyem buraya akşam gitmeniz zira dar sokaklarda sıkışık kalabalıkta gezmek sizin içinde zevkli olacaktır. Sokağı sonuna kadar gitmenizi kesinlikle öneririm çünkü sonlara doğru abartısız dünyanın en iyi pizzacısı, “Sorbillo”’yu göreceksiniz. Via Dei Tribunali sokağı, yukarıda da bahsettiğim Via Duomo caddesinden girdikten 500 m ileride, 5. Solda…


Spaccanapoli (Via San Biagio dei Librai)




Tıpkı Via Dei Tribunali gibi pazarları, ayaküstü pizza yeme yerleri, hediyelik eşya satın alabileceğiniz yerlerle dolu sokak. Aslında en meşhur sokağı da diyebiliriz çünkü bu sokak şehri ikiye ayırıyor. “Spaccanapoli” nin kelime anlamı da bu. Daha çok kilise ve çeşme gibi yapılar barındırdığından mutlaka gezmeniz gerekiyor. Sokağı gezerken dükkanların vitrinlerini inceleyin hatta mümkünse dışarıdaki masalara oturup İtalyan mutfağının keyfini çıkarın. Öğle sonrası ve akşamüstü saatlerindeki kalabalığa yakalanmamaya özen gösterin. Özellikle mal güvenliğiniz için dikkatli olun. Spaccanapoli, Via Duomo caddesinden girdikten 400 m ileride, 4. Solda…


Castel Nuovo


Kıyı kenti olması sebebiyle büyük kalelere sahip olan bu kentin en meşhur kalelerinden biri. Çıkmasanız bile görkeminden büyüleneceğinize eminiz. 750 senelik geçmişe sahip, Napoli Krallığı’ndan kalma bir eser bu kale. Bulunduğu yer itibari ile manzarası ile büyüleneceğinizden eminiz. Kale, şehrin kıyı kısmında, Vittorio Emanuele III caddesi üzerinde. Girerseniz eğer bizim için de Bronz kapıları inceleyin.


Castel dell’Ovo


En az Castel Nuovo kadar ihtişamlı olan şehrin diğer güzel kalelerinden bir tanesi. Daha sakin bir yerde konumlanması ve denize direk teması olması nedeniyle içinizi daha ferahlatacak bir lokasyonda. Sahil kısmı liman veya tabelalarla kapatıldığı için denizi görebileceğiniz ender mekanlardan. Kale Napoli’nin en eski yapılarından. Kaynaklara göre yapım aşaması milattan önceye kadar varıyor. Kalenin adı Romalı şair ve büyücü Virgil’den geliyor. Virgil, kale temellerine sakladığı yumurtalarının kırıldığı zaman kenti büyük felaket bekliyormuş. Kalenin zirve manzarası çok güzel. Fotoğraf çektirmeyi unutmayın. Bu arada bilginiz olsun, kaleye Çarşamba günleri giremiyorsunuz. Kale Via Partenope caddesi üzerinde, şehrin en güney kısmında bulunuyor.


Santa Lucia


Castel dell’Ovo’ya girdikten sonra gezebileceğiniz hoş lokanta ve cafelerin bulunduğu sokak. Şehrin bu tarafına gelmenin yorgunluğunu, burada içeceğiniz kahve ile giderebilirsiniz.


Piazza del Plebiscito


Napoli'de Gezilecek Yerler içeriğinde olmazsa olmaz diyebileceğimiz yere geldik. Piazza del Plebiscito, şehrin en eski ve en geniş meydanlarından biri. Meydan, zamanın en önemli adamlarının konakladığı Palazzo Reale ile şehrin önemli yapılarından Basilica San Francesco di Paola’nın çevrelediği yerde kalıyor. Meydana geldiğinizde hem bu yapıları inceleyebilir, hem de çevrede gezinti yapıp foto çektirebilirsiniz. Meydana Castel Nuovo’nın karşısındaki Via San Carlo caddesinden ulaşabilirsiniz.


Basilica San Francesco di Paola


Roma’da bulunan Panthenon’dan esinlenerek yapılmış bazilika. Meraklıları için geniş ve gayet büyük bir ibadethane. Gelmişken görülmesi gerekir.


Palazzo Reale


Piazza del Plebiscito içinde kalan, 17. Yüzyıldan kalma krallık sarayı. Sarayın dışında bulunan heykeller, Napoli Krallığı’nın krallarının heykelleri. İçeriye girdiğiniz zaman sarayın merdivenlerden çıkarak taç giyme odasını ziyaret edebilir, dönemin ambiyansını yaşayabilirsiniz. Saray, Çarşamba günleri ziyarete kapalı.


Piazza Triesto E Trento & Via Toledo


Yukarıda, Napoli'de Gezilecek Yerler içeriğimizde bahsettiğimiz Palazzo Reale’den hemen sola döndüğünüzde şehrin en hareketli caddelerinden birine girmiş olacaksınız. Burada çeşitli mağazalardan alış veriş yapabileceğiniz gibi civarın en iyi cafesi olan Gran Caffe Gambrinus’a uğrayabilirsiniz.


Castel Saint Elmo


Via Toledo’dan giderek bulacağınız Augusteo’da, füniküler trenine binerek Piazza Fuga durağında inin. Yaklaşık 700 m daha yukarı çıkarak kaleye ulaşmış olacaksınız. Özellikle kalenin iç mimarisi çok güzel. Ve tabii ki manzarası da... Hem şehri hem de Akdeniz’i içine alan manzaranın keyfini çıkarın.


Museo di Capodimonte


Napoli'de Gezilecek Yerler içeriğimizde isterseniz biraz da şehirden uzaklaşalım. Şimdi sizi şehrin 6 km dışında yeşillikler içinde bir müzeye götürüyoruz. Bu müzeye ulaşım için National Archaeological Museum’dan kalkan servisler mevcut. Müzede barok dönemine ait resimler, heykeller ve mobilyalar var. İlgili iseniz sonradan müzeye çevrilmiş bu yapı size güzel gelebilir. Hem şehir dışında rahatlamak için de gayet güzel bir yer. Ama uzaklığını da hesaba katmalısınız.


National Archaeological Museum


Eğer müze meraklısı iseniz burası sizin için çok güzel yer olabilir. Şehrin 5 km dışında olmasına rağmen tarih öncesi bu kadar fazla eseri bir arada göremeyebilirsiniz. Müze küçük olmasına rağmen Pompei kalıntıları ve erotik eserleri ile ilginizi çekebilir. Secret Room’a girmeniz tavsiye edilir. Şehir merkezinden otobüs ve metro ile buraya ulaşımı sağlayabilirsiniz.Metroyla gitmek isteyenler L1 (sarı hat) hattı ile ilgili yere ulaşabilirler. Metro durağının adı haliyle "Museo" diye geçiyor ve müzenin tam dibinde iniyorsunuz.




Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page