top of page
Kübra Tüne Güven

Prag Gezilecek Yerler

Çek Cumhuriyeti'nin romantik ve gri şehri Prag, Avrupa gezginleri için kaçırılmaması gereken bir destinasyon. Prag Gezilecek Yerler yazımızda, sizlere en önemli turist atraksiyonlarını sıralamaya çalışacağız. Elbette ilk maddemiz, şehrin simgesi haline gelmiş olan Charles Bridge, yani Karl Köprüsü olacak.


Charles Bridge (Karl Köprüsü)

Karl Köprüsü


14. yüzyılda yapımına başlanarak 1402 yılında tamamlanan köprü, Prag şehrinin tarihi görünümünde önemli bir rol oynuyor. Nehrin güzel manzarasının yanı sıra, bu taş köprünün üzerinde yürümenin zevkini gece ve gündüz ayrı ayrı tecrübe etmenizi tavsiye ederiz. Köprü, 1800'lü yıllarda üzerine yapılan heykeller ve etkileyici ışıklandırması ile her saat başka bir güzellik sunuyor. Ayrıca çok işlek bir turist noktası olduğundan, yol üstündeki seyyar satıcılar, sokak sanatçıları ve atraksiyonlar, köprüyü daha da gidilesi kılıyor.


Old Town Bölgesi

Old Town Prague


Avrupa'daki her şehirde olduğu gibi, Prag'da da bir eski şehir merkezi mevcut. Şehrin en kalabalık noktalarından olan bu meydan, aynı zamanda en önemli turist atraksiyonlarından bazılarına da ev sahipliği yapıyor. Tarihi kiliseler, eski belediye binası ve Astronomical Clock bu meydanı çekici kılan yapılardan birkaçı. Meydanda çalan müzisyenlerin şarkıları eşliğinde Trdelnik tatlısından bolca tüketmeyi ve kış mevsiminde gitmişseniz, bir bardak sıcak şarap içmeyi unutmayın.


Astronomical Clock (Astronomik Saat)

astronomik saat


1410 senesinde inşa edilmiş bu estetik saat kulesi, dünyanın en eski üçüncü saat kulesi olup, hala çalışır halde olan en eski saatidir. Temel olarak saat mekanizması üç bölümden oluşur. Bunlardan birincisi, Astronomik kadran, güneşin ve ayın konumunu temsil eder. İkincisi, “The Walk of the Apostles” bölümü, yani Havarilerin yürüyüşü, havarilerin ve heykellerin saat başı temsili gösterimini, ve son olarak üçüncüsü, takvim bölümü, ayların gösterimini üstlenir. Saat kulesine tırmanarak şehrin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz, giriş kişi başı 250 CZK yani yaklaşık 9,5 Euro.


Convent of Saint Agnes

saint agnes convent


Bohemya Kralının küçük kızı Agnes tarafından 1231 yılında kurulan bu yapı, Old Town bölgesinin görkemli yapılarından bir tanesi. Uzun tarihi boyunca, bir sürü farklı amaçla kullanılmış bu yapıda, günümüzde sanat galerileri ve koleksiyonlarının sergilendiği bir galeri bulunuyor. National Gallery isimli bu mekana girip 15 ve 16. yüzyıldan kalma sanat koleksiyonlarını görmek isterseniz, giriş ücreti kişi başı 150 CZK, yani yaklaşık 5.75 Euro.


Church of Our Lady

church of our lady


Yapımına 14. yüzyılda başlanan ve tüm parçalarıyla 1511 senesinde ancak tamamlanan bu Gotik kilise, Prag şehrinin Old Town meydanını süsleyen göz alıcı yapılardan biri. Kilisenin içinde yer alan meşhur Meryem heykelinin altın halesi, 12. yüzyıldan kalma eski Tyn kilisesinin altın avizesinin eritilerek şekillendirilmesiyle yapılmış. Ayrıca kilisenin içinde, 1673 yılında yapılmış ve Prag'ın en eski kilise orgu sıfatına sahip org bulunuyor. Kısaca bu tarihi kilisenin içi de dışı da, görülmeye değer detaylarla dolu, uğramanızı tavsiye ederiz. Giriş ücretsizdir, dilerseniz 25 CZK, yani 1 Euro'luk bağış yapabilirsiniz.


Prag Kalesi


Dünyanın en büyük antik kalesi olarak bilinen ve üzerinde St. Vitus Katedrali, Golden Lane gibi bir çok turist atraksiyonu barındıran bu göz alıcı kale kompleksinin ilk yapılmaya başlanması, 9. yüzyıla dayanıyor. Kalenin tamamını gezmek için çeşitli kültür turları mevcut, fakat kendiniz bilet alarak da, bir harita yardımıyla gezebilirsiniz. Ufak bir not olarak belirtelim, burayı gezmek için epey bir zaman ayırmanız gerekiyor, bir iki saatte tamamını bitirebileceğiniz bir yapı değil. Bilet ücretleri ve paket içerikleri için buraya bakabilirsiniz: https://www.hrad.cz/en/prague-castle-for-visitors/tickets


St. Vitus Katedrali


Prag Kalesi kompleksinin içinde yer alan bu gotik katedral, yalnızca dış görüntüsüyle bile turistleri büyülüyor. 1997'ye kadar yalnızca Aziz Vitus'a adanmış bu yapının adı, 1997'de The Metropolitan Cathedral of Saints Vitus, Wenceslas and Adalbert olarak değiştirilmiş fakat hala St. Vitus katedrali olarak biliniyor. 14. yüzyılda inşa edilen bu görkemli yapı, bir Roma Katolik kilisesidir. Giriş biletini Prag Kalesi kompleksiyle beraber satın alıyorsunuz, paket bilet fiyatları ve ücretleri için Prag Kalesi maddesindeki linki inceleyebilirsiniz.


Golden Lane

golden lane


16.yüzyılda yapılmış ve Prag kalesi sınırları içinde yer alan bu cadde, benim Prag Gezilecek Yerler listesindeki kişisel favorilerimden. Parlak renklerde boyanmış minicik evlerden oluşan bu cadde, aslında adını 17. yüzyılda orada yaşamış ve çalışmış kuyumculardan alıyor. Her ne kadar caddenin adı bir süre Simyacılar Caddesi olarak kalmış olsa da Simyacılar hiçbir zaman burada yaşamamış. Prag Kalesi kompleksiyle beraber biletini alabileceğiniz bu caddeyi ziyaret ederken, Kafka'nın 2 sene boyunca kaldığı daireyi de görmeyi ihmal etmeyin.


Mala Strana bölgesi


Mala Strana, nehrin kenarında kalan ve Karl Köprüsüyle birleşen bir bölgeye verilen ad olup, Çek dilinde “(nehir kıyısındaki) Küçük Bölge” anlamına geliyor. Bu bölge, içinde bir çok önemli yapı barındırıyor, Wallenstein Sarayı, St. Nicholas Kilisesi, Lennon Wall gibi turist atraksiyonları, bunlardan bazıları. 13. yüzyılda bu bölge ilk kurulduğunda, adına yeni şehir diyorlarmış, sonra Mala Strana olarak değiştirilmiş. Şehrin en önemli bölgelerinden biri olan bu kompleksi ziyaret ederken, Memorial to the Victims of Communism, yani Komünizm Kurbanları anıtını kaçırmayın.


St.Nicholas Kilisesi


Şehirde, biri Old Town içinde, biri ise Mala Strana bölgesinde yer alan iki tane St. Nicholas kilisesi var, bizim anlattığımız Mala Strana bölgesinde yer alıyor. 13. yüzyıldan kalma ve gene St. Nicholas'a adanmış gotik bir yapının yerine yapılan ve yapımı 1752'de tamamlanan bu kilise, Prag şehrinin en etkileyici Barok mimari örneklerinden biri.


Petrin Tepesi


Bir füniküler hattı ile Mala Strana bölgesine bağlanan Petrin tepesi, en güzel şehir parklarına sahip olmasının yanı sıra, aynı zamanda şehrin en iyi manzara izleme noktalarından bir tanesi. Tepesinde Eyfel kulesine benzeyen Petrin Kulesi bulunuyor, biz gittiğimizde ne yazık ki füniküler kapalıydı, bu sebeple tepeye çıkamadık. Fotoğraf çekmek ve manzara izlemek isteyen gezginler için iyi bir nokta olan Petrin tepesi, hiçbir şey yapmasanız dahi, parkında soluklanıp yürüyüş yapabileceğiniz hoş bir mekan. Uğramanızı tavsiye ederiz.


Kafka Müzesi

kafka müzesi


Franz Kafka'nın doğup büyüdüğü şehir Prag'da Mala Strana bölgesinde yer alan şehrin en keyifli müzelerinden biri, Kafka Müzesi. Yazarın hayatından eserlerine, aşk hayatının detaylarından kendi el yazısıyla yazılmış mektuplarına kadar detaylı bilgi bulabileceğiniz bu müze, şehrin kaçırılmaması gereken atraksiyonlarından biri. Müzede çalan müzikler, atmosfer ve başka hiçbir yerde bulamayacağınız detaylar, sizi Kafka'nın zamanına götürecek, kesinlikle tavsiye ederiz. Giriş kişi başı 200 CZK, yani yaklaşık 7.75 Euro.


John Lennon Wall


lennon wall

Mala Strana bölgesinde yer alan bir başka turist noktası, Lennon duvarı. John Lennon'ı bilmeyen yoktur, komünist rejimde şarkıları yasaklanmış, özgürlük ve barış yanlısı bir müzik dehasıdır. 1980'de Lennon öldürüldükten sonra, bu duvara özgürlüğü savunan graffitiler ile beraber Lennon'ın yüzü çizilmiş. Böylece başlayan bu akım, bu duvarı aktif bir özgürlük söylemi ve oldukça ilgi çekici bir turist atraksiyonu haline getirmiş. Duvarı ziyaret edip, bol bol fotoğraf çekebilir, hatta yanınıza sprey boyalar alıp mesajınızı dünyaya duyurabilirsiniz. Prag Gezilecek Yerler listesinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri.


Belediye Binası (Municipal House Hall)


14. yüzyılda Bohemya Kralına ev sahipliği yapan bina, 15. yüzyılda terkedilmiş. Şehir merkezinde yer alan bu yapı, 1905'de yenilenmiş ve bir konser salonu olarak kullanılmaya başlamış. Şehrin en görkemli yapılarından biri olan bu binaya giriş, kişi başı 290 CZK, yani yaklaşık 11 Euro.


Yahudi Mahallesi (Josefov)


Old Town içinde yer alan ve adından anlaşılacağı gibi bir Yahudi bölgesi olan Josefov, modern yapılaşmayla eski görüntüsünü kaybetmiş olsa da, içinde 6 adet tarihi sinagog, eski Yahudi mezarlığı ve eski Yahudi belediye binasını barındırıyor. 10. yüzyılda Prag'a yerleşmiş Yahudiler, 1389 senesinde çıkan bir korkunç bir isyanda katledilmişler. Eski Yahudi Mezarlığını görmeye gittiğinizde zaten tarihini okuyacağınız bu bölge, Prag'ın kesinlikle görülmesi gerekli olan bölgelerinden bir tanesi. Aynı zamanda şehrin en önemli yapılarından Old-New Synagogue (Eski-Yeni Sinagogu)'a da ev sahipliği yapıyor.


Old-New Synagogue (Eski-Yeni Sinagogu)

old new synagogue


Yahudi Mahallesinde yer alan ve 1270 senesinde yapılmıış Old-New Synagogue, Avrupa'nın hala işlev gören en eski sinegogu olma sıfatına sahip. Efsaneye göre, meleklerin, Kudüs Tapınağı'ndan ödünç aldıkları taşlarla inşa edildiği ve Mesih geri döndüğünde, Kudüs'e geri gönderileceğine inanılıyor. Dışarıdan bakınca çok da görkemli durmayan bu yapı, aslında şehrin en tarihi ve görülmesi gereken yapılarından biri. Biletler 200 CZK, yani yaklaşık 7,70 Euro.


Strahov Manastırı


Premonstrant mezhebine mensup kişilerce 12. yüzyılda inşa edilen bu manastır, 13. yüzyılda çıkan büyük bir yangında büyük hasar görmüş ve daha sonra tekrar inşa edilmiş. Dinin detayını tam bilmesem de, uzun seneler boyunca savaşlar ve felaketler görmüş yapı, bu dinin mensuplarına 1989'da iade edilmiş ve 1994 senesinde de yenilenmiş. Yapının içerisinde şehrin en detaylı ve büyük kütüphanelerinden biri mevcut, kaçırmamanız gereken detaylardan.


Wenceslas Meydanı (Wenceslas Square)

wenceslas meydanı


Şehrin en canlı ve popüler meydanlarından biri olan Wenceslas veya Vaclav meydanı, alışverişin ve eğlencenin her türlüsüne ev sahipliği yapıyor. 14. yüzyılda, ticaret meydanı olarak, kurulması planlanan New Town, yani yeni şehrin bir parçası olarak inşa edilen ve ismini yapıldıktan çok sonra alan meydan bir çok tarihi olaya ev sahipliği yapmış. Bunlardan biri ise yakın tarihte, 1969 senesinde meydana gelmiş. Çekoslovakya'nın Sovyetler Birliği tarafından istila edilmesini protesto etmek amacıyla, bir öğrenci bu meydanda kendini yakmış. Şu anda ise, şehrin büyük sosyal etkinliklerine ve hareketli mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Akşam saatlerinde gitmenizi öneririz.


National Museum (Prag Ulusal Müzesi)


19. yüzyılın sonlarında inşa edilen bu gösterişli bina, Prag şehrinin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor. Vaclav Meydanı (Wenceslas Square) üzerinde yer alan müzede sanat, tarih, doğa ve arkeoloji sergileri düzenleniyor. Müze girişi 120 CZK, yani yaklaşık 4,60 Euro. Güncel etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz: http://www.nm.cz/?xSET=lang&xLANG=2 (Genelde çocuklu gezginlere hitap edecek etkinlikler düzenleniyor.)


Dancing House (Dans Eden Ev)

dans eden ev


Pek tarihi bir yapı sayılmaz, ama mutlaka Prag Gezilecek Yerler listesinde yer alması gereken bi yapıdır kendisi. 1992-1996 yılları arasında inşa edilen nehir kıyısındaki bu iki bina, birbiriyle dans eden bir çift görünümünde tasarlanmış. Sarhoş ev olarak da adlandırılan bu binaların üst katında lüksten hoşlananlar için manzaları bir restoran yer alıyor, altlar ise genelde iş merkezleri. En azından görmeye değer bir mekan olduğu kesin.







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page