top of page
Kübra Tüne Güven

Prag Yeme-İçme

Çek mutfağı, kendine özgü lezzetlerinin yanı sıra, Macaristan mutfağından da oldukça etkilenmiş bir mutfak. Budapeşte Yeme-İçme yazımızda yazdığımız bir çok yemeğin Çek versiyonunu Prag'da bulabilirsiniz. Biz Prag Yeme-İçme listemizde size daha çok Çek mutfağının özgün lezzetlerinden bahsetmek istedik. Genelde et ve hamur ağırlıklı Prag mutfağına beraber göz atalım.

Czech Roast Pork with Dumplings and Sauerkraut (Vepro Knedlo Zelo)

Çek mutfağının meşhur yemeklerinden Vepro Knedlo Zelo, domuz etinden yapılmış rosto, patates püresini andıran dumplings ve lahana turşusundan oluşuyor. Rosto köfteyi bilirsiniz, onun domuz etinden yapılanını hayal edin. Dumplings denen yiyecek ise, patates püresi ve kahvaltılık gevreğin karıştırılarak kaynamış suda haşlanması ve ingilizlerin black pudding'ini andıran bir biçimde kesilmesiyle yapılıyor. Lahana turşusunu anlatmama gerek yok zaten. Domuz eti sevenler için denenmesi gereken bir seçenek.


Chlebíčky

Sandviçle kanepe arası bir atıştırmalık olan Chlebíčky, Çek ve Slovak mutfağına özgü bir yiyecek türü. Prag şehrini gezerken kahvenizin veya biranızın yanında atıştırmalık bir şeyler isterseniz, Chlebíčky tam size göre. Genelde kızarmış ekmeğin üstüne tereyağı sürülerek, üstüne çeşitli et ürünleri (jambon, domuz salamı, sosis vs), peynir çeşitleri (çoğunda ekmeğin üzerinde krem peynir de sürülür) ve domates, salatalık, turşu, balık ezmesi gibi sandviç malzemeleri konularak yapılır. Prag'da restoran ve barların çoğunda rastlayabilirsiniz, zevkinize göre bir tane seçin ve deneyin.


Czech Fried Cheese (Smažený Sýr)

Kızarmış peyniri sevmeyecek biri var mıdır? Sanmıyorum. Prag'a gelmişken bu lezzeti denemeden gitmemelisiniz. Genelde Hollanda yapımı Edam peynirinden yapılır. Peynirden bir dilim kesip (kalınlığı bizdeki Hellim peynirinden biraz daha fazla) un, yumurta ve ekmek kırıntılarına batırılır ve bir tavada yağın içinde kızartılır. Genelde fast food zincirlerinde burger veya sandviç yapılmış halde bulabileceğiniz bu yiyeceği denemeden Prag'dan ayrılmayın deriz.


Czech Dumpling (Knedlíky)

Avrupa'da bir çok ülkede bulunan (Almanya, Hırvatistan, İtalya vs) ve yemeğin yanında servis edilen Dumpling'in Çek versiyonundan bahsedelim. Mayalanmış hamur, patates gibi karbonhidratlı besinlerle hazırlanan dumplings, mayalı hamurun veya buğday lifiyle karıştırılmış patates püresinin, derin bir kapta kaynamış suda 25 dk kadar haşlanmasıyla yapılıyor. Eğer et yemeği sipariş ederseniz muhtemelen yemeğinizin yanında gelecektir, tadına gönül rahatlığıyla bakabilirsiniz.


Grilled Sausages (Grilované Klobásy)

Sosis sevenleri buraya alalım. Çek mutfağında önemli bir yere sahip sosis, bir çok çeşidiyle karşımıza çıkıyor. Hot dog şeklinde sokaklarda bulup tüketebileceğiniz sosislilerin yanı sıra, peynirle ve etle yapılmış, domates ve biber kızartmasıyla servis edilen meşhur sosis yemeklerinden de deneyebilirsiniz.


Trdelnik

Budapeşte Yeme-İçme yazımızda farklı bir adla bahsettiğimiz (Macaristan'daki adı ile) ve benim Prag'ın en sevdiğim yanlarından birine dönüşen Trdelnik tatlısı, Macar mutfağından buraya sıçramış olmasına rağmen yazmadan geçemeyeceğimiz yiyeceklerden bir tanesi. Prag'a ne şekilde geldi ve yayıldı bilmiyoruz fakat şu anda bütün meydanlarda, turistik bölgelerde ve sokaklarda onlarca Trdelnik satıcısı bulunuyor. Portakallı tatlı hamurun merdane benzeri pişirme tahtalarına dolanması ve odun ateşinde pişirilmesinden sonra, tarçın, şeker ve tatlı baharatlara banılarak servis edilmesi ile hazırlanan bu inanılmaz lezzetteki tatlı, benim gibi bir tatlısever için seyahat sebebi olabilir. Mutlaka ama mutlaka deneyin, sıcak havada gittiyseniz içine dondurma da koydurabilirsiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page