top of page
Kübra Tüne Güven

Sevilla Alışveriş Rehberi

Güney İspanya'nın en estetik şehirlerinden Sevilla, alışveriş yapmaktan hoşlanan gezginler için kaçırılmaması gereken bir şehir, zira hem kendinize alabileceğiniz, hem de eve götürebileceğiniz bir sürü orijinal hediyelik eşyayı kültüründe barındırıyor. Size Sevilla Alışveriş Rehberi yazımızda bu konuda yardımcı olmaya çalışacağız. Tavsiyemiz, fiyat araştırmasını iyi yapmanız fakat çok da ucuza kaçmamanız(genelde her ürünün çok kalitesiz ve ucuz versiyonlarını bulmak mümkün) ve turist kazıklama tuzaklarına düşmemenizdir.

Şimdi listemize, Sevilla şehrinin ünlü seramikleriyle başlayalım.


Cartuja Ceramics

cartuja seramik


1841 senesinde Charles Pickman isimli İngiliz bir adamın İspanya'da seramik fabrikası kurarak lokal üretime geçmesiyle başlayan seramik kültürü, şimdi Sevilla şehriyle özdeşleşen sembollerden birine dönüşmüş durumda. 3-5 Euro'luk ufak seramik biblolardan tutun binlerce Euro'luk seramik takımlarına kadar, Sevilla bu işin merkezi haline gelmiş durumda. Dekorasyon ve seramik konularına ilgi duyan sevdiklerinize ve tabi ki anısı olması açısından kendi evinize almak için Cartuja seramikleri, harika bir seçim.


El yapımı yelpazeler

yelpaze


İspanya'nın altın çağında, sanat eserlerinden fotoğraflara kadar her İspanyol kadınının elinde göreceğiniz bu el yapımı ve boyaması yelpazeler, size muhteşem bir hediyelik seçeneği yaratıyor. Her renk, desen ve çeşidini rahatlıkla bulabileceğiniz bu yelpazelerin çok ucuz olanları, genelde fabrikasyon olup el boyaması olmayan çeşitleridir, ucuza kaçmayın derken aslında bunu kastediyoruz. 2,5 Euro'dan başlayıp 5000-5500 Euro'luk ürünlere kadar çıkan fiyatlara sahip bu hediyelik eşyaların ufak boyda ve el boyaması olanlarını 15-20 Euro'ya rahatlıkla iyi kalitede bulmanız mümkün. Kesinlikle almadan dönmemeniz gereken bu yelpazelerin en fazla satışına Sevilla'nın meşhur alışveriş caddesi Calle Sierpes üzerinde rastlayabilirsiniz.


Flamenko elbiseleri ve aksesuarları

flamenko elbisesi


Flamenko'nun şehrine gelip de alışveriş listemizi bu dansın kıyafetleriyle süslememek büyük bir haksızlık olur. Onlarca farklı renkte ve desende, değişik dikiş tarzlarıyla şekillendirilmiş Flamenko eteklerini ve elbiselerini gördüğünüz zaman kendinizi bir İspanyol gibi hissedeceksiniz. Eski zamanların Çingene kıyafetlerini andıran bu renkli ve eşsiz kıyafetler, ne yazık ki pek de ucuz değil. Çok az işçilikli ve kalitesi düşük Flamenko elbiseleri bile, 100 Euro'dan başlıyor ve tahmin ettiğinizden çok daha yukarılara kadar çıkıyor. Yine de özellikle Flamenko müzesine yakın Calle Francos caddesinde olmak üzere, Sevilla şehrinin alışveriş caddelerinde Flamenko kıyafeti dükkanlarına girmeyi ihmal etmeyin, yalnızca görmek bile sizin için büyük bir kazanç olacaktır. Aksesuar konusuna gelince, özellikle saçınıza takılan büyük çiçekler, sallantılı Flamenko küpeleri ve şallar gibi tamamlayıcı Flamenko aksesuarlarını tüm kıyafet dükkanlarında ve hediyelik eşyacılarda bulabilirsiniz. Yalnız eğer kaliteli ve el yapımı aksesuarlar bekliyorsanız, ucuz bir fiyata alabileceğinizi ummayın, bunlar da bir hayli pahalı, bizden söylemesi.


El işlemesi şallar

şal


Sevilla Alışveriş Rehberi yazımızın bu maddesi, belki size bir flamenko aksesuarı olarak gözükebilir, fakat sizi temin ederim ki, işlemeli şallar, Andaluzya'lı kadınlar için bir dans aksesuarından çok daha fazlası. Düğünlerde, boğa güreşlerinde, festivallerde ve dans kıyafetleriyle kullanılan bu rengarenk işlemeli şallar, şehrin her tarafında kuşkusuz dikkatinizi çekecek. Fabrika ürünü olup hediyelik eşya dükkanlarında satılanlar daha uygun fiyatlarda iken (25-30 Euro), tasarım ve kıyafet dükkanlarında satılıp el işlemesi olarak yapılmış olanlar çok pahalı olabiliyor (100-1000 Euro arası). Bütçenizin yeterli olduğu kadarını harika bir hediyelik veya anı olarak satın alabilirsiniz, fakat el yapımı olanları fabrika ürünü olanlardan ayırmak oldukça kolay, bunu da eklemek gerek.


Kastanyet (Castanet, İspanyol Çalparası)

kastanyet


Belki adı size yabancı gelebilir, fakat gördüğünüzde kesinlikle aşina olduğunuz bir ürün olduğunu anlayacaksınız. Kastanyet, İspanya'nın en yöresel ve kültürel hediyeliklerinden biri olup, sokak dansı festivallerinde bolca kullanılır. Dans etmeseniz ve kullanmayacak olsanız dahi, çeşit çeşit renk ve desenlerde satışını gördüğünüz zaman, dayanamayıp dostlarınıza ve kendinize satın alacağınızdan hiç şüphemiz yok. Fiyatları 3 Euro'dan başlıyor, 150-200 Euro'ya kadar bulmak mümkün. Ses kalitesi ve görüntüsü elbette fiyatla beraber değişiyor. Şehrin alışveriş mekanlarının bulunduğu tüm caddelerinde bulabilirsiniz, biz Calle Sierpes caddesi üzerinden satın almayı tercih ettik.


Zeytinyağı

zeytinyağı


Türkiye gibi zeytinyağının direkt üretildiği bir ülkeden giden bizler için çok ilginç bir madde olmayabilir, fakat meraklısı için (biz satın aldık mesela) buraya eklenmesi şart. Andaluzya, İspanya'nın en çok zeytinyağı üretimi yapan eyaleti. Üretimi Sevilla'da gerçekleştirilmiş katkısız zeytinyağlarından, dükkanlarına girerek tadabilir ve çok da pahalı olmayan fiyatlara kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.


Portakallı Şarap

şarap


Eğer Sevilla şehrini şöyle bir dolaştıysanız, bahçelerini ve parklarını görme veya inceleme fırsatı bulduysanız, bu madde sizi hiç şaşırtmayacak. Zira portakal ağaçlarıyla kaplı bu güzel şehirde, portakal ile yapılan onlarca ürün var, portakallı şarap ise bunlardan yalnızca bir tanesi. Güzel bir hediyelik olarak gittiği yerlerden içki almayı tercih eden gezginler için, portakal aromalı, içimi kolay ve tadı sangria'yı andıran bu içecek, harika bir anı olabilir. Direk Sevilla'da üretilen bir marka tercih edebilir ve bu yöresel içeceğin tadını sevdiklerinizle çıkarabilirsiniz. Fiyatları ise yalnızca 3-4 Euro'dan başlıyor, denemenizi öneririz.


Şapka

sevilla şapka


Yalnızca Sevilla'da değil, Güney İspanya'nın tamamında oldukça moda olan bir maddeye geldik: Şapka. Güney İspanya'nın yakan güneşinde, meşhur olmas pek de şaşırtıcı olmayan şapkaların yüzlerce çeşidini ve rengini Sevilla'da bulmanız mümkün. En meşhur markası Antonio García olan bu şapkalarla sevdiklerinizi ve kendinizi mutlu edebilirsiniz. Yalnız ne yazık ki fiyatları hiç de ucuz değil, ortalama olarak 40 ile 200 Euro arasında değişiyor, ekstrem örnekler de var tabi.


Capirote

capirote


Eğer Mart veya Nisan aylarında, Paskalya döneminde Sevilla şehrini ziyaret ediyorsanız, çevrenizde biblosundan tutun, kumaştan veya kağıttan yapılmış versiyonlarına kadar tüm çeşitlerini bulabileceğiniz, tarihi sivri uçlu şapkanın adı Capirote. Tarihi olarak, İspanya'nın dini kültüründe, günah işlemiş olanların bir toplumsal utanç kaynağı olarak kağıttan yapılmış capirote şapkalarını giyip insan içinde yürütüldüğü bir geçmişe sahip bu şapkalar, günümüzde dini bir “brotherhood” yani kardeşlik sembolü olarak kullanılıyor. Paskalya dönemlerinde özellikle sıkça rastlayacağınız bu şapkalar, tabi ki turistik olarak da satıcıları memnun eden hediyeliklerden biri.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page