top of page
Kübra Tüne Güven

Stockholm Yeme-İçme

İskandinav şehirlerinin tümünde olduğu gibi Stockholm’de de yemek kültürü bizden biraz farklı. Stockholm Yeme-İçme yazımıza tabi ki hepimizin bildiği İsveç köftesiyle başlamak lazım. Meşhur köftesini severek yiyor olsak da yerel yemeklerinden denediklerimizin bazıları bize oldukça yabancı geldi. Genel olarak konuşmak gerekirse, ekmek çok az tüketiliyor ve aslında meraklısına deneyecek onlarca farklı lezzet sunuluyor. Özellikle deniz ürünlerinden hoşlanıyorsanız, Stockholm mutfağı sizi tatmin edebilir.


Köttbullar


Bizim bildiğimiz haliyle İsveç köftesi. (Ya da kısaca IKEA da yediğiniz köfte:)) İsveç’te hemen her lokal restoranda bulabilirsiniz. Yanında kırmızı bir marmelatla (lingonberry jam) ve üstünde sosla servis edilir. Fakat yediğimiz hiçbir restoran bize ekmek ikram etmedi, doymakta zorlandık


Pizza


Tabi ki burası bir İtalya değil, fakat İsveç’in kendine özgü pizzaları var, üstünde üzümlü değişik soslar mevcut. Seveceğinizin garantisi yok, damak tadınıza bağlı.


Gravlax


Benim gözümde özetle çiğ, şekerli somon balığı Hem deniz ürünleriyle aram olmadığından hem de çiğ eti asla yemeyeceğimden ben denemedim, ama sizi alıkoymayayım, oldukça iyi olduğunu söyleyenler var.


Ostkaka


İsveç’e özgü bademli bir tatlı. Genelde marmelatla beraber servis edilir. Denemelisiniz, genelde beğenilen bir tatlıdır.


Lingonberry Jam




Bu aslında sürekli bahsedip durduğumuz marmelat. İsveç’te yediğimiz hemen her şeyin yanında veya üstünde bu marmelattan vardı Ekşimsi ve hoş bir tadı var, mutlaka denemelisiniz.


İçki


Stockholm’ün denenmesi gereken yerel lezzetlerinden bahsettikten sonra, özellikle içki içen insanlar için denenmesi gereken “snaps”‘lerden söz edilmesi gerek. Shot halinde içilen ve yalnız özel “Systembolaget” mağazalarında satılan her çeşitten yüksek alkollü bu içkileri denemelisiniz. Limon, fesleğen ve daha birçok farklı çeşidiyle bulabileceğiniz bu içkilerin detayı için Stockholm Alışveriş Rehberi listemizi okumayı unutmayın, çünkü bu içkiler aynı zamanda İsveç’ten arkadaşlarınıza götürebileceğiniz birer hediyelik eşya niteliği de taşıyor.


Son olarak Stockholm’de ne yenir diye düşünüp de yöresel lezzetleri beğenmeyen gezginler için, Old Town çevresinde sokak lezzetlerini denemelerini ve Ben&Jerry’s dükkanında dondurma yemelerini öneriyoruz. Buraya özgü bir marka olmadığını herkes biliyordur ama kış gününde bile bayılarak çeşit çeşit dondurma ve tatlılardan yiyebilirsiniz.



79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น

ไม่สามารถโหลดความคิดเห็น
ดูเหมือนจะมีปัญหาทางเทคนิคบางอย่าง ลองเชื่อมต่ออีกครั้งหรือรีเฟรชหน้าเพจ
bottom of page