top of page
Kübra Tüne Güven

Verona Festival ve Etkinlikler

Romeo ve Juliet’in romantik şehri Verona, hem İtalya’nın en turistik şehirlerinden biri olduğundan, hem de tarihi arenası ve Roman tiyatrosuyla adeta bir etkinlik merkezi olarak bilindiğinden, gittiğiniz hemen her dönemde size çok keyifli bir seyahat vadediyor. Verona Festival ve Etkinlikler listemize başlamadan önce, hava durumundan biraz bahsedelim. Verona şehri, çok soğuk ve yağışlı bir iklime sahip değil, bu sebeple aslında senenin tüm mevsimlerinde seyahat etmeye elverişli. Fakat “ben soğuktan hiç hoşlanmam” diyenler için uygun mevsim Mayıs ayından başlıyor ve Ekim sonuna kadar devam ediyor. Gitmişken sanatsal etkinliklere katılayım, şehrin bütün avantajlarından yararlanayım diyen gezginler için Opera sezonu Haziran sonundan Ağustos sonuna kadar, yaz aylarında açık oluyor. Fakat aynı zamanda şehrin en kalabalık zamanları da yaz aylarında yaşanıyor. Şimdi aydan aya hangi etkinlik ve festivalleri yakalayabileceğinizden bahsedelim.


Şubat


Valentine’s Day (Sevgililer Günü)

Her Verona içeriğimizde romantizmden ve Romeo-Juliet aşkından boşuna bahsetmediğimizi bu etkinlikle tam olarak anlayacaksınız. 14 Şubat Sevgililer gününden bir hafta öncesinden başlayan ve bütün dünyadan binlerce ziyaretçi çeken etkinlikler, Verona’da artık bir geleneğe dönüşmüş. Tüm meydanlarda kırmızı kalp şeklinde kurulmuş pazarlardan romantik ışıklara, yalnızca çiftlere özel indirimlerden özel etkinliklere kadar Verona, bu özel günü kutlamak için dünyanın en mantıklı destinasyonu olabilir. Biriyle birlikte değilseniz bu dönem şehirden uzak durmanızı öneririz, sinirinizi bozabilir. Sevgililer Günü haftası etkinliği olarak aynı zamanda, Juliet’e yazılan mektuplar değerlendirilerek en iyi aşk mektubu seçiliyor ve Juliet’in evindeki bir etkinlikle ödüllendiriliyor. Eğer kafanızda partnerinizle özel bir gün geçirmek varsa, Şubat ayına biletinizi erkenden alın.


Veronese Carnival (Carnevale)

Hristiyanların Paskalya öncesi oruçları başlamadan iki hafta önce (Paskalyadan önceki 6 hafta boyunca, tam anlamıyla İslam alemi gibi olmasa da, yalnızca temel gıda ürünleriyle minimal beslenerek oruç tutulur.) Verona’da karnaval zamanı başlar. Bu karnavalın tarihi, 16. Yüzyıla dayanıyor. 16. yüzyılda Verona St. Zeno bölgesinde, insanların aç kaldığını gören bir soylu (Tommaso Da Vico) onlara Gnocchi (Makarna benzeri, küçük toplar halinde hazırlanan bir hamur gıdası) yapabilmeleri için un dağıtır. Aynı zamanda her sene bu zamanda, insanlara un ve şarap dağıtılmasını vasiyet eder ve Verona Karnavalı, köklerini bu olaydan alır. Her sene Şubat ayında, karnavaldan bir ay kadar önce oylamayla seçilen bir temsilci elinde dev bir çatalın ucuna takılı dev bir Gnocco (İtalyancada Gnocchi’nin tekili) taşır. Yolunuz düşerse kostümlü insanları ve kalabalık karnavalı görmek için mutlaka St. Zeno meydanına uğrayın, kalabalığın üzerine atılan kilolarca şekerleme de cabası.


Nisan


Vinitaly


2018’de 13-16 Nisan tarihlerine denk gelecek olan, fakat her sene tarihi kontrol edilmesi gereken, şarapseverleri aşırı memnun edecek büyük şarap festivali. 30-35 farklı ülkeden katılımın sağlandığı bu muazzam etkinlikte, onlarca farklı şarap için ücretsiz deneme fırsatı (free wine tasting), size şarabın tanımadığınız yüzlerini gösterecek bir sürü stant bulabilirsiniz. Bu etkinlik, her sene Verona’nın sergi alanında gerçekleşiyor. Veronafiere isimli bu sergi alanı, merkezde değil, şehrin Borgo Roma kısmında. Ulaşımı kolaylıkla sağlayabilirsiniz, yürüyebilirsiniz bile. Eğer bu büyük sergi alanındaki diğer etkinlikleri ve tarihleri görmek isterseniz buraya bakabilirsiniz.


Haziran


Verona Jazz Festival


Yaz ayları Verona’da asla sıkıcı geçmiyor. Haziran ayının en kayda değer etkinliklerinden bir tanesi, Verona Caz Festivali. 1985 yılından beri düzenlenen bu festivalde, caz müzik fanları muhtemelen kendinden geçecek. Zira önemli caz müzik sanatçılarını konuk eden bu kültürel festival, şehrin en göz kamaştırıcı mekanlarında, Roman Theatre ve Cortile Mercato Vecchio meydanında gerçekleştiriliyor. Bu festival tarihi dışında da sene boyunca Arena ve Roman Theatre birçok caz sanatçısını misafir ediyor, fakat seyahatiniz Haziran ayına denk geliyorsa bu canlı müzik etkinliğini kaçırmamanızı öneririz.


Veronese Summer Theatre Festival


Haziran ayının bir başka kaçırılmaması gereken etkinliği, Roman Theatre sahnesinde gerçekleştirilen yaz tiyatrosu festivali. 1948 yılından beri Roman Theatre bu festivale ev sahipliği yapıyor ve Romeo ile Juliet’in şehrinde elbette ki bir sürü Shakespeare oyunu sergileniyor. Tiyatroya ilgi duymasanız bile o muazzam sahnede böyle bir etkinlik izlemek mutlaka hoşunuza gidecektir.


Temmuz- Ağustos


Opera Festival at the Arena of Verona

Geldik bütün senenin en fazla ziyaretçi alan ve en önemli festivaline. Opera sevip sevmemeniz hiç önemli değil, emin olabilirsiniz. Arena, akustik açıdan muazzam bir sahneye sahip ve burada sahne alan operalar, muhtemelen şimdiye kadar görmüş olduğunuz tüm sahne sanatlarından daha başarılı eserler. Yalnızca Arena’da gösteri izlemek bile başlı başına bir etkinlikken, dünyanın dört bir yanından insanların katıldığı, Arena kapısında kuyruk oluşturup heyecanla bekledikleri ve resmini gördüğünüz şu sahnede oynanan bir operayı izlediğinizi hayal edin. Eminiz siz de heyecanlanacaksınız. Ay olarak Temmuz ve Ağustos yazdık, fakat festival Haziran ayının sonunda başlar ve Eylül başlayana kadar devam eder. 2018 programını burada, Arena takvimini genel olarak burada bulabilirsiniz. Ölmeden önce katılmanız gereken etkinlikler/festivaller listenize bunu not düşün deriz.


Eylül


Tocatì – Festival Internazionale dei Giochi in Strada (Geleneksel Oyun Festivali)


Çocukluğundan hala kopamamış olanlar ve çocuklu aileler, bu festival hepinize hitap ediyor. Eylül ayında 4 gün boyunca gerçekleşen bu festivalde şehir belli bölgelere ayrılıyor ve herkes kendi bölgesinde, oyun tekniklerini anlatarak işe başlıyor. Şehri çocukluk zamanlarımızdaki mahallelere çeviren bu festivalin amacı, sadece yeni oyunlar öğrenmek değil, aynı zamanda eski geleneksel oyunları yeni nesle tanıtmak. Aynı zamanda ülke dışından gelen ziyaretçiler de festivale katılıp kendi çocukluklarından oyunlar tanıtabiliyorlar, böylece bir kültür alışverişi de gerçekleşmiş oluyor. Festivalin programını ve özelliklerini bu siteden öğrenebilirsiniz. Dili English seçseniz de sayfaların bazıları İtalyanca kalıyor, siz kullandığınız browser’a çevirterek anlayabilirsiniz.


The Festa dell'Uva (Üzüm Festivali)


Tam olarak Verona merkezde yer alan bir etkinlik olmamakla beraber, Verona’dan yarım saatlik kısa bir yolculukla varabileceğiniz (ve festival için olmasa bile mutlaka gitmeniz gereken) Garda Gölü çevresinde gerçekleşen Üzüm festivali, yine şarap düşkünlerine oldukça hitap edecek. Fakat şarap sevmeseniz bile, bu festival, hepsi üzüm içerikli yarışma ve etkinlikleriyle ziyaretçileri oldukça eğlendiriyor. En popüler yarışma ise üzüm ezme yarışması.


Aralık-Ocak


Christmas ve Yılbaşı Etkinlikleri

Avrupa’nın hemen hemen tüm turistik şehirleri gibi, Verona’da da Christmas ve Yeni Yıl oldukça renkli ve keyifli geçiyor. Arena içinde ve dışındaki muhteşem süslemelerin dışında International Exhibition of Nativity Scenes in Art and in Tradition denilen sergi yer alıyor. Bu sergide 400 farklı yerel kültürden ve bakış açısından yılın bu özel zamanını yansıtan dekorasyonlar ve sanat eserleri gösteriliyor. Aynı zamanda Arena’nın dışına konulan kocaman parlak kuyrukluyıldız da görülmeye değer. Bu etkinlik genelde Aralık ortalarından başlayıp Ocak ortalarına kadar devam ediyor.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti

Impossibile caricare i commenti
Si è verificato un problema tecnico. Prova a riconnetterti o ad aggiornare la pagina.
bottom of page