top of page
Kübra Tüne Güven

Verona Ulaşım Rehberi

Verona, bisiklete atlayıp bir günde baştan aşağı tamamını dolaşabileceğiniz bir şehir. Aynı zamanda İtalya’nın en turistik şehirlerinden biri olduğundan ve en işlek İtalya şehri Milano’ya çok yakın mesafede bulunduğundan, ulaşım sıkıntısı yaşamayacaksınız. Verona Ulaşım Rehberi yazımıza Verona şehrine gidiş yolculuğunuz ile başlayalım.


Verona Şehrine Ulaşım


Verona şehrine gidiş için iki adet havalimanı seçeneğiniz var. Birincisi Verona şehrinin içinde bulunan Verona Villafranca Airport (Valerio Catullo Airport olarak da bilinir), diğeri ise Verona Brescia Airport. (Karşınıza daha çok Brescia Airport olarak çıkacak) Bu havalimanlarının ikisine de Türkiye’den aktarmasız uçuş bulunmuyor. Mutlaka Verona’ya kadar hava yoluyla geleceğim diyorsanız Verona Villafranca havalimanını tercih edin, şehir merkezine ulaşımınız çok daha kolay olur. Fakat aktarmalı uçuşla ve pahalı fiyatlarla Verona’ya gelmek yerine çok daha mantıklı bir seçeneğiniz var.


Türkiye’den Milano’ya aktarmasız uçuş bulmanız çok kolay, öyle ki biletinizi önceden alırsanız çok uygun fiyatlara seyahat edebilirsiniz. Milano’dan Verona’ya ise trenle ulaşabilirsiniz. Hem Verona’nın şehir merkezinde inmiş olursunuz, hem de kesinlikle biletiniz daha ucuza gelir. Yalnız şu konuda uyaralım, İtalya’da trenle seyahat için iki seçeneğiniz var, biri hızlı tren grubu (Freccia), diğeri ise yerel tren hattı (Regionale). Eğer seyahatinizi hızlı trenle yapacaksanız, biletinizi, tıpkı uçak bileti alır gibi önceden almalısınız, çünkü fiyatları seyahat yaklaştıkça artar. Fakat yerel trene biner gelirim diyorsanız problem yok, son gün de alabilirsiniz. (Regionale tren ile Milano-Verona arası 2017 senesi için 12.75 Euro)


Şimdi Verona şehrine vardıktan sonrasından bahsedelim.


Verona Villafranca (Valerio Catullo Airport) Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım

Verona Villafranca havalimanından Verona’nın merkez istasyonu olan Porta Nuova tren istasyonuna her 20 dakikada bir Aerobus isimli shuttle’lar kalkıyor. Bu araçlar sabah 5:35’de başlayıp akşam 20:30’a kadar hizmet veriyor. (5:35’den bir sonraki araç 6:30’da, sonrakiler ise 20 dakika arayla) Aynı şekilde tren istasyonundan havalimanına da servis sağlıyor. Aerobus aracının bir biniş ücreti 2017 senesi itibariyle 6 Euro. Biletinizi buradan satın alabilirsiniz.

Arabanız yoksa bu shuttle dışındaki tek şansınız taksi tutmak, ki bunu fiyatından dolayı tavsiye etmiyoruz.


Verona Porta Nuova tren istasyonuna vardıktan sonra, şehir merkezi 15 dakikalık yürüme mesafesinde, bagajım var ve yürümem derseniz ister taksi tutarsınız (istasyonun önünde taksi durağı var), veya isterseniz hemen istasyonun önündeki otobüs duraklarına gider ve 11,12,13 veya 52 otobüs hatlarından birine binerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüs fiyatları hakkında Şehir İçi Ulaşım başlığı altında bilgi edinebilirsiniz.


Verona Brescia Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım


Verona şehrini gezmeye geliyorsanız, bu tavsiye ettiğimiz bir havalimanı değil. Fakat ucuz bir uçuş bulduk ve illa ki buraya geleceğiz diyorsanız, havalimanından Verona Porta Nuova tren istasyonuna yalnız bir hat var, her gün 15:15’de kalkıyor ve fiyatı tek yön için 11, gidiş dönüş bileti alırsanız 16 Euro (CGA Verona Shuttle Bus No:1). Tren istasyonuna vardıktan sonra merkeze nasıl ulaşacağınızı yukarıda tarif etmiştik.


Şehir merkezine veya oteliniz her neredeyse oraya vardınız ve artık geriye Verona’yı gezmesi kaldı, harika. Şimdi sizin için şehir içi ulaşım yollarından bahsedelim.


Şehir İçi Ulaşım


Bir Amsterdam kadar olmasa da, Verona da Avrupa’da en çok bisiklet kullanılan şehirlerden bir tanesi. Zaten çok büyük olmayan bu şehirde hemen hemen hiç yokuşlu bölge olmadığından, şehrin yerlileri genelde bisikletle ulaşımını sağlıyor. Size bisiklet kiralamanız için bazı seçeneklerden bahsedeceğiz, fakat önce şehir içi toplu ulaşımla giriş yapalım.

Ne yazık ki şehirde metro veya tramvay hattı bulunmuyor, ulaşım otobüslerle sağlanıyor. Otobüs bileti 2017 itibariyle 1.30 Euro ve 90 dakika geçerliliği var. Ama “ben yürümekle veya bisikletle ilgilenmiyorum, bütün gün otobüsle gezeceğim” diyorsanız, günlük biletlerden 4 Euro’ya satın almalı ve şehir içindeki tüm otobüslere bu biletle binmelisiniz. Verona’da daha uzun kalmak isteyenler veya özel durumu olan gezginler için güncel ulaşım fiyatları detaylarıyla burada.


Verona şehri dışında çıkacaksanız, Verona Porta Nuova tren istasyonunda gerekli tüm bilgileri edinebilirsiniz, özellikle vaktiniz varsa Garda gölünü ve çevresini muhakkak gezmelisiniz. Garda Gölü ve çevresinin gezi rehberini sitemizde ayrı bir yazıda bulacaksınız.


Şimdi şehir içinde otobüsle seyahat etmekten bahsettiğimize göre, işin keyifli kısmına geçebiliriz. Bisiklet kullanmayı sever misiniz bilmiyorum ama cevabınız evetse, Verona sizin için harika bisiklet yolları ve birçok bisiklet kiralama seçenekleriyle biçilmiş kaftan. Bunlardan ilki şehir bisikletleri, yani Verona bike isimli hizmet. Belediyenin sağladığı bu bisikletler, şehrin belli yerlerine konumlanmış bisiklet park alanlarında kilitli duruyor ve alacağınız üyelikle şifrenizi girerek kullanmaya başlıyorsunuz. Aldığınız bir bisikleti aralıksız olarak maksimum 2 saat kullanabilirsiniz, daha sonrasında onu başka bir park yerine kilitleyip kendinize başka yerden bisiklet alabilirsiniz, üstelik üyeliği satın aldıktan sonra ilk yarım saati ücretsiz! Yani yarım saatte bir başka park yerine elinizdekini bırakıp yeni bir bisiklete binerseniz, yalnızca günlük 2 Euro’luk üyelik ücretiyle bu hizmeti kullanabilirsiniz. Diğer saat koşulları ise şöyle: 2 Euro’luk üyelik ücretini en baştan ödüyorsunuz. Daha sonra bisikleti size en yakın Verona bile park yerinden şifrenizi kullanarak alıyorsunuz. İlk yarım saat ücretsiz, ikinci yarım saat 0.5 Euro, üçüncü ve dördüncü yarım saat ise 0.75 Euro olarak ücretlendiriliyor. Verona bike park yerleri, şehrin gezmek isteyebileceğiniz bütün bölgelerinde mevcut, haritasından kontrol edebilirsiniz. Daha uzun kalmak isteyenler için, haftalık, aylık ve yıllık seçenekleri de mevcut. Üye olmak isteyenler bu sayfadan online işlem yapabilirler: https://www.bikeverona.it/


Bu söylediğim hizmet dışında özel bisiklet kiralama yerleri de var, (bisikletçilerin çoğu kiralama da yapıyor, Extreme bike, Osteria a la Carega gibi özel kiralama şirketleri de mevcut) fakat bu hizmetler size çok daha fazlaya mal olur. Günlük 15-20 Euro’nun altında bisiklet kiralamanız mümkün değil. Bu yüzden yukarıda anlattığımız hizmeti kullanmanızı tavsiye ediyoruz ve size keyifli seyahatler diliyoruz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page