top of page
Kübra Tüne Güven

Verona Yapılacak Şeyler

1. Şehir merkezinde turist noktalarına bağlı kalmadan amaçsızca dolaşın. Verona şehri, yalnızca belli tarihi yapıların oluşturduğu birkaç meydandan ibaret değil. Tam her şeyi gördüğünüzü sandığınız bir anda size muhteşem bir manzarayla veya beklenmedik bir eğlenceyle karşılayabilir. Eğer şehirdeki vaktiniz çok kısıtlı değilse (2 günden fazlaysa) kendinize birkaç saat ayırın ve sırtınızı arenanın herhangi bir tarafına verip yürümeye başlayın. Karşınıza çıkan sürprizlere bayılacaksınız. Eğer ben plansız yapamam derseniz çok beğendiklerinizi haritanızda işaretler ve tarihini daha sonra araştırırsınız.

2. Ponte Pietra ve Ponte Scaligero köprülerinde hem gündüz hem gece ayrı ayrı vakit geçirin. Şehrin en eski köprüsü Ponte Pietra ve etkileyici mimarisiyle Ponte Scaligero manzara izlemeyi sevenler için muhteşem noktalar. Ama bu köprülerde manzaradan fazlası var, turistik noktaları birbirine bağlayan bu noktalarda şehrin en hareketli akşamlarına dahil olabilir, hatta bütçeniz sizi daraltmıyorsa bu civarlarda bir restorana oturup yemek de yiyebilirsiniz. Kendinizi farklı bir dünyada hissedeceğinize hiç şüphemiz yok. 3. Bra meydanına çok yakın mesafede yer alan La Tradision barında oturun, birer bardak Valpolicella söyleyin (2.5-3.5 Euro arası fiyatlar), şehrin en güzel peynirlerinin ve prosciutto’larinin tadına bakın. Şehirde uygun fiyatlı ve güzel bir çok bar var fakat bizim favorimiz La Tradision. Barın içine girdiğinizde atmosfer size hemen sarıyor ve sigara içenler için arka tarafta mütevazı ve çok keyifli bir bahçesi de var. Şehrin en güzel şaraplarını çok ucuz fiyatlara yudumlayabilir ve aşırı lezzetli aperitiflerle kendinizi şımartabilirsiniz.

4. Via Mazzini caddesinde kendinizi dünyanın moda merkezinde gibi hissedin. Moda ve alışveriş deyince elbette akla gelen şehirler genelde Paris, Milano gibi moda merkezleri oluyor. Fakat bu daracık ve estetik caddede kendinizi bir moda dergisinde gibi hissedebilirsiniz. Gucci, Prada gibi büyük markaların da dükkânlarının olduğu, fakat aynı zamanda gücünüzün yeteceği kıyafetler ve ürünler bulabileceğiniz bu cadde, şehrin en güzel caddelerinden. Alışveriş yapmayı asla düşünmeseniz bile birkaç tur atıp fotoğraflamadan kesinlikle dönmemelisiniz.

5. Piazza delle Erbe’de kurulan pazarı gezin, çok aşırı beğenmediğiniz şeyleri satın almayın, şehrin başka yerlerinde daha uygun fiyata bulursunuz. Piazza delle Erbe çok güzel bir meydan, ve meydanda sürekli açık pazarlar kuruluyor. Eğer özel bir festival veya etkinlik yoksa (Christmas veya 14 Şubat gibi) bu pazarlarda hediyelik magnet, kıyafet gibi turist eşyaları ve meyve satılıyor. Fakat eğer özel bir etkinliğe denk gelirseniz çok canlı bir pazara adım atmış olursunuz, zira özel etkinliklerde muhteşem pazarlar sergileniyor, özellikle Christmas ve Sevgililer gününde. Ayrıca Sevgililer Gününde giderseniz meydanda konser de yakalayabilirsiniz.

6. Şehrin merkezi olmayan kısımlarını da keşfedin. Şehir sadece tarihi merkezden oluşmuyor, merkezde olmayan bir çok bölgede çok kaliteli restoranlar, alışveriş noktaları ve etkinlik bulabilirsiniz. Hem de çok turistik olmayan bölgeleri gezerseniz ödeyeceğiniz bütün ücretler de hatrı sayılır miktarda azalacaktır. Örneğin bizim ikamet ettiğimiz Borgo Roma bölgesinde yer alan sergi alanı Verona Fiere, şehrin en önemli festivallerinden bazılarına ev sahipliği yapıyordu. Ayrıca mimariyle ilgilenen gezginler için, şehrin ara sokaklarında gizlenmiş mimari harikalar bulabilirsiniz. 7. Surların etrafında dolaşın, bisiklet sürmeyi biliyorsanız mutlaka bisikletle gezin. Bunu birden fazla kez ifade ettik belki ama gerçekten çok önemli, eğer bisiklete binmeyi biliyorsanız mutlaka ama mutlaka bisiklet kiralayın. Gerekli bilgiyi Verona Ulaşım Rehberi yazımızda bulabilirsiniz. Bisikletinize atlayıp şehrin surlarının etrafında dolaşın, köprülerinden geçin. Bütün şehri çok daha kısa sürede turlayabilir ve emin olun tüm seyahat turlarının size sunacağı zamandan çok daha iyi ve kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

8. Kendi fotoğraf turunuzu yaratın. Gidince göreceksiniz, Verona fotoğraf meraklıları için muhteşem bir şehir. Roman tiyatrosundan arenaya, eski boyaları ve yeşil panjurlarıyla romantik evlerden unutulmuş meydanlara kadar fotoğraflayacak onlarca nokta bulacaksınız. Eğer bu konuyla ilgiliyseniz gezilecek yerleri turlarken kendi notlarınızı alarak bir fotoğraf turu yaratabilirsiniz. Şehir merkezinde olduğu kadar Garda gölü çevresinde de muhteşem noktalar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

9. Garda golünü ve çevresini keşfedin. Madem Garda gölünden bahsettik, ilgili maddemize gelelim. Verona şehir merkezindeki tren istasyonundan yarım saatlik bir yol giderek trenle varabileceğiniz Garda gölü, gerek yeme içme (özellikle içme, bkz:şarap) gerek gezme açısından eşi bulunmaz ve bir o kadar da mütevazı bir mekan. Garda gölü kıyısından geçen tren durakları (Peschiera Del Garda ve Desenzano del Garda) size kolayca Garda gölüne ulaştıracak fakat sonrasından istasyondan ya otobüs, ya bisiklet ya araba kullanmanız gerekiyor. Eğer kuzey tarafına giderseniz Bardolino kasabasında, güneybatı tarafına giderseniz Sirmione kasabasında muhteşem vakit geçirebilirsiniz. Eğer Bardolino’yu seçerseniz Zeni Şarap Evini ve Zeytinyağı müzesini gezmeden asla geri dönmeyin, tadımları yaptıktan sonra zaten kendinizi tutamayıp bir şeyler satın alacaksınız. 10. Yemek yiyin. Bu kadar basit mi diye düşünebilirsiniz, ama İtalya’da seyahat ediyorsanız en ama en önemli gezi notlarından biri elbette bu, bol bol yemek yiyin. Doymak için değil, bir zevk, bir tutku olarak yemek yiyin. Merkezdeyseniz, arenadan birkaç adım uzaklıkta Peperino diye bir pizzacı var, size dünyanın en iyi pizzası olan Napoli pizzalarından bir deneyim sunacak. Mutlaka ama mutlaka deneyin. Leon D’oro isimli pizzacı da şehrin en iyilerinden. Üniversitenin hemen Adige nehrine bakan tarafındaki La Panzerotteria dükkanına uğrayıp muhteşem panzerotto’larin tadına bakın. La Tradision barındaki atıştırmalıklardan zaten bahsetmiştik, şarap eşliğinde bol bol yiyin. Karadeniz bölgesinde yapılan muhlamayi andıran Polenta’dan deneyin, şehrin her bölgesinde bulabilirsiniz. Yiyebiliyorsanız at etini deneyin ve ne olursa olsun mutlaka bir kez Verona’nin meşhur risottosunun tadına bakın. Ayrıca Garda Gölüne vakit ayıracaksanız Bardolino’da yer alan zeytinyağı müzesini ziyaret edin ve muhteşem atıştırmalıkların tadına bakın. İtalya’nın hemen her yerinde olduğu gibi Verona’da da yemek yemek bir sanat, aklınızdan çıkarmayın.

11. Şarap tadımı yapın. Verona şehir merkezinde bir çok şarap evi mevcut, buralardan şişe olarak alabildiğiniz gibi istediğiniz boyuttaki pet şişelere doldurtarak da inanılmaz ucuz fiyatlara çok kaliteli şaraplardan alabilirsiniz. Fakat şarap tadımını bir tecrübeye dönüştürmek isterseniz rotanızı Garda gölüne çevirmeniz gerekecek. Gölün etrafında bütün dünyaya dağıtılan muhteşem şarapları deneyebilir, şarap evlerine tadım yapmaya gidebilir, şarap festivallerine katılıp üzüm ezme yarışmalarına girebilir ve şarap içmeyi bir aktivite haline getirebilirsiniz. Bardolino’ya yolunuz düşerse Zeni Şarap Evi içlerinde en meşhur olanlardan biridir. 12. Vaktinizi seçme şansınız varsa Verona şehrini Christmas zamanı ziyaret edin. Her şehir Christmas zamanı güzel olur diyebilirsiniz, fakat Avrupa seyahatlerimiz sırasında hiçbir şehirde Verona kadar coşkuyla ve estetikle Christmas kutlayan bir şehir görmemiştik(Londra hariç). Arena’ya inşa edilen devasa kuyrukluyıldız, meydanlarda kurulan Christmas pazarları, ışıklar, kalabalık ve sokak yemekleri, konserler ve daha da fazlası size Kasım sonundan Ocak başına kadar Verona’da bekliyor. 13. Mutlaka trene atlayıp yakındaki yerleri keşfe çıkın. Verona konum itibariyle çok şanslı bir yerde, çok kısa süreler içinde Venedik, Milano gibi bütün İtalyan şehirlerine ulaşabileceğiniz gibi etrafında da bir çok ufak kasaba ve küçük şehirler mevcut. Brescia, Mantova, Sirmione gibi keşfedilmemiş güzellikleri 10 dakikadan 1 saate kadar kısa süreler içinde ziyaret edebilirsiniz. İtalya’da her zaman hakkı verilmemiş büyüleyici güzellikler olacaktır, turist kitaplarına bağlı kalmayın. Bir trene atlayıp kendiniz keşfedin.

14. Romantizmin tadına bakın. Evet duymaktan sıkıldınız ama havada bile soluyabileceğiniz bir gerçek bu, Verona bir aşk şehri. Romeo ve Juliet’e ilham olmuş bu güzeller güzeli şehre eşli de eşsiz de gelmiş olsanız mutlaka size uygun bir şeyler bulacaksınız. Juliet’in evine gidin, aşk duvarına sevdiğinizi veya dileklerinizi yazın, isterseniz Juliet’e mektup yazıp içinizi dokun. Romantizm yaşamak istiyorsanız daha ideal bir yer bulamayacaksınız. Tadını çıkarın. 15. Arena’da bir opera veya konser yakalayın. Piazza Bra meydanında yer alan ve birinci yüzyıldan bu yana korunmuş muhteşem görkemli Arena di Verona, aynı zamanda çok iyi bir akustiğe sahip. Bu sebeple her sene yazın şehirde Opera festivali burada düzenleniyor. Bu festivale denk gelemeseniz bile Arena’da senenin her zamanı mutlaka bir atraksiyon düzenleniyor, seyahat tarihinize uyan bir etkinliğe katilin. Pişman olmayacaksınız.

16. Adige nehrinin kıyısında bisiklet sürüp mola verdiğinizde kenarlarda dizilmiş banklarda oturun. Turist noktalarını gezdiniz, kendinize biraz zaman ayırmak istiyorsunuz. Yapabileceğiniz en zevkli etkinliklerden biri şehri ikiye ayıran güzeller güzeli Adige nehrinin kıyısında bisiklet sürmek. Manzarayı izleyin, rüzgârı içinize çekin ve kendinizi yola bırakın. Yoruldukça nehir kenarlarına mütevazı bir biçimde yerleştirilmiş banklara oturun, nehrin seyrinin keyfini çıkarın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page