top of page
Kübra Tüne Güven

Verona Yeme-İçme

Aşıklarıyla olduğu kadar yemekleriyle ve şaraplarıyla da ünlü Verona şehrine hoş geldiniz. Verona Yeme-İçme yazımızda size, Verona yerlisi kadar olmasak da, burada yaşayan gezginler olarak içeriden öneriler vermeye çalışacağız. Şimdiden afiyet olsun.


Risotto (Verona’ya özel Vialone Nano pirinciyle)

Risotto yemeğini mutlaka duymuşsunuzdur, İtalya mutfağının dünyaya attığı imzalardan biridir. Hatta Türkiye’de de bu yemeği yiyebileceğiniz onlarca restoran var, fakat Verona, bu lezzeti denemek için kesinlikle doğru şehir. Önce daha önce tadına bakmayanlar için belirtelim, Risotto bizim bildiğimiz pirinç pilavının daha sulu ve özel soslarla hazırlanmış halidir. Bir sürü farklı çeşidini bulabilir ve kendi zevkinize göre bir öğün oluşturabilirsiniz. Peki bu yemeği denemek için neden Verona’yı seçmelisiniz? Bu sorunun birden fazla cevabı var. Öncelikle Verona’nın, kendine özgü kalın bir pirinci var, Vialone Nano ismi verilen yöresel bir pirinç. Vialone Nano kullanılarak hazırlanan risotto yemeklerine, bir de Verona’nın yöresel lezzetlerinden ekleyince, bulabileceğiniz en iyisini bu şehirde elde etmiş oluyorsunuz. Buna bariz bir örnek verecek olursak, Risotto all'Amarone şehrin en yöresel ve özel yemeğini yemek isteyenler için harika bir öneri olabilir. Risotto all'Amarone yemeği, Vialone Nano pirincinin, Valpolicello şarabı (Verona bölgesine ait muhteşem bir şarap markası) ve ince kesilmiş etle pişirilmesiyle yapılan ve Monte Veronese (Kuzey Verona’da üretilen bir çeşit peynir) peyniriyle servis edilen muhteşem bir Verona yemeğidir. Mutlaka denemenizi öneririz, eğer bütçeniz kısıtlı değilse merkezde yer alan Antica Bottega del Vino mekanı bu yemeği denemek için uygun bir restoran olabilir.


Bigoli Pasta

Makarnanın (yani yabancı adıyla Pasta’nın) anavatanına hoş geldiniz! Sadece Verona şehri değil, İtalya’nın her bir köşesi sizi farklı makarna şekilleriyle şaşırtacak. Madem bu seyahatinizde makarnayı Verona’da yiyeceksiniz, size şehrin meşhur makarnasını tanıtalım, Bigoli. Spagettiyi anımsatan, uzun fakat spagettiye göre daha kalın olan bu makarnayı şehrin tüm İtalyan sofrası sunan restoranlarında yiyebilirsiniz. Farklı soslar ve sunumlarla hazırlanan bu makarnayı salsa soslu yemeden dönmemenizi kişisel olarak öneririm.


Pandoro

Benim gibi tatlıseverleri mutlu edecek bir maddeye geldik, Pandoro! Sekiz uçlu bir yıldız şeklinde hazırlanan ve genellikle pudra şekeri serpilerek servis edilen Pandoro, klasik kek malzemelerinin yanı sıra maya, kakao yağı ve vanilya kullanılarak hazırlanan sarı renkte vanilya kokulu bir kek çeşididir. Eski zamanlarda bu kek, (Verona’nın da içinde olduğu) Veneto bölgesinde soylulara golden bread (altın ekmek) olarak sunulurmuş, şimdi ise Verona’nın hatırı sayılır tüm pastanelerinin vitrinlerini süslüyor. Özellikle Christmas zamanlarında fazlasıyla tüketilen ve ısıtılarak yendiğinde daha güzel olan bu keki kesinlikle denemeden gitmeyin. Fakat ufak bir öneri, turistlere hitap etmesi açısından bazı yerlerde bu kekin içine krema, çikolata gibi içerikler dolduruyorlar, siz orijinalini, yani sade olanını tercih edin.


Bistecca di Cavallo


Can sıkıcı bir maddeye geldik :) Dostlar, gezginler, Verona’da ne yazık ki at eti yaygınlıkla tüketiliyor. Menüde Cavallo, Cavalli ile biten (İtalyanca’da at demek) ne varsa anlayın ki kelimenin tam anlamıyla AT ETİ yiyeceksiniz. Bistecca di Cavallo ise Verona’da bir çok restoranda bulabileceğiniz, at etinden yapılmış bir bifteğin adı. Çok fazla yorum yapmıyor ve deneme fikrini size bırakıyorum.


Panzerotto

Verona Yeme-İçme listemizin en lezzetlilerinden ve bizim mutfağa en yakın maddelerinden birine geldik: nefis kokusuyla Panzerotto! Öncelikle belirtelim, bu yiyecek Verona’ya özgü değil, hatta güney İtalya’da daha çok tüketiliyor. Fakat Verona’ya geldiğinizde görebileceğiniz gibi her yerde bulabileceğiniz ve çok da lezzetli bir yiyecek olduğundan yazmasak olmazdı. Bizim pişi olarak bildiğimiz mayalı hamur kızartmasını, içinde domates ve muhteşem mozzarella peyniriyle hayal edin. Gerçekten fikrimce muhteşem. Üstelik ufak boyutunu 2-2.5 Euro gibi bir fiyata alabilirsiniz. Bu arada bizim söylediğimiz orijinal içeriği, orijinalinin yanı sıra birçok farklı dolgu çeşidi (et ürünleri özellikle) mevcut. Kendi zevkinize göre seçin. Biz Verona’da en iyisini, Università degli Studi di Verona ana kampüsünün yakınında, nehre bakan kısmındaki La Panzerotteria dükkanında yedik. Kesinlikle tavsiye ediyoruz.


Polenta


Eğer biraz araştırır, resimlerine ve içeriğine bakarsanız, Karadeniz yöresinin muhlamasına benzediğini düşünebileceğiniz atıştırmalık: Polenta. Mısır ununun uzun süre kaynatılmasıyla yapılan bu yemek, aslında genelde et yemeklerinin altında meze gibi de servis ediliyor. Fakat özel olarak alıp yiyebilmeniz de mümkün. Eğer yemeğin yanında yemez de alıp yemeye karar verirseniz, tercihinize göre farklı ürünlerle (geyik eti, domuz eti, tavuk eti, tavşan eti, mantar vs.) ve soslarla (peynir, salsa, domates sosu vs) servis edilecektir. Biz muhlama aşıkları olarak hemen denedik, fakat kişisel fikrimce yakınından bile geçemez. Yine de kötü bir tadı yok, yemeğinizin yanında söyleyip deneyebilirsiniz.


Castagnaccio

İtalya’nın bir çok farklı şehrinde olduğu gibi Verona’da da deneyebileceğiniz bir İtalyan tatlısıdır. Klasik Castagnaccio, kestane unu, zeytinyağı, su, çam fıstığı(dolmalık fıstık) ve kuru üzümle yapılır. Genelde yanında Ricotta (peynir ile kaymak karışımı bir süt ürünü, İtalya’da bir çok yemekte kullanılır.), kestane balı veya tatlı şarap ile servis edilir. Görüntüsü çok çekici değil belki ama tatlı yemeyi seviyorsanız denemenizde fayda var.


Şarap


Şarap tutkunları, Verona şehrinde çok mutlu olacaksınız. İtalya’nın şarap üretiminde en önde gelen şehirlerinden olan Verona’da, şehir merkezine maksimum yarım saat mesafedeki asma bahçeleri ve şarap mahzenleri size bu tezimizi ispat etmeye yeter sanırım. Kısaca bahsetmek gerekirse, Verona’nın beş temel şarap üretim bölgesi var: Valpolicella, Soave, Bardolino, Custoza ve Lugana. Bu bölgelerde inanılmaz kalitede ve farklı aromalarda şaraplar üretiliyor ve özellikle başta Valpolicella olmak üzere, üretilen şarapların tümü de dünyaca ünlü. En meşhur şarap mahzenlerinden Zeni Winery and Wine Museum’u size anlatmayı Bordolino yazımıza bırakalım ve devam edelim. Verona’yı ziyarete Nisan ayında geliyorsanız, seyahat tarihlerinizi Vinitaly festivaline denk getirebilir ve onlarca farklı şarap denemesine katılabilirsiniz. Detaylı bilgileri Verona Festival ve Etkinlikler yazımızdan edinebilirsiniz.


Prosciutto

Verona Yeme-İçme listemizin, yalnızca domuz eti tüketen okuyucularına hitap eden maddesine geldik. Prosciutto, Verona şehrine özgü bir lezzet değil, fakat şehirde tüm restoran menülerinde, marketlerde ve hatta içkinin yanında meze olarak göreceğiniz için kesinlikle bilmenizde fayda var. Domuz budunun veya kolunun çok ince dilimlenerek tuzlanması, daha sonra masaj yapılması ve uzun süre kuru bir ortamda bekletilmesiyle yapılır. Yurt dışında her yerde “ham” olayını görmüşsünüzdür, bir çeşit dry ham (kuru ham) olduğunu söylemek mümkün. Denemek isterseniz, sizi Arena’ya çok yakın mesafedeki salaş ve ucuz bir restoran/bar olan La Tradision’a alalım. Fikrimizce şehrin en iyi Prosciutto’sunu burada yersiniz.


Pizza


Bu İtalyan lezzetlerinin yanı sıra, Pizza gerçeğini es geçmememiz gerektiğinin farkındayız. Pizza, zaten İtalya’nın neresine giderseniz gidin size ilk önerilen yemek, biliyoruz. Aslında en iyisi elbette Napoli’de yenir ama Verona’ya gelmişken en iyilerden denemek istiyoruz derseniz size birkaç önerimiz olacak. İlk olarak Arena’ya yakın bir restoran önerelim: Peperino. Napoli pizzasını Verona'ya taşıyan bu restoran, tartışmasız şehrin en iyi pizzacısı. Bir diğer seçenek ise Pizzeria Leon d'Oro. Hiç de fahiş olmayan fiyatlarıyla ve muhteşem pizzasıyla kesinlikle denemeye değer bir mekan. Gitmek isterseniz adresi Via Pallone 10. Margherita pizzasını yemiş ve çok beğenmiştik. Diğer bir önerimiz ise Roman Theatre bölgesinde acıkan gezginler için, Ristorante Pizzeria Redentore. Bu mekanın fiyatları çok da ucuz sayılmaz fakat biz 4 peynirli pizzasına bayılmıştık, şiddetle tavsiye ederiz. Adresi ise Via Regaste Redentore, 15/17.

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page