top of page
Kübra Tüne Güven

York Gezilecek Yerler

York, İngiltere’nin en eski ve etkileyici şehirlerinden biri. York’ta gezilecek yerler deyince insanın aklına ilk görkemli mimarisiyle York Minster ve şehrin surları geliyor, ama şehirde bundan çok daha fazlası var. Listemizi okuyun ve bu küçük ama büyüleyici şehrin keyfini çıkarın.


York Minster




Özette bahsettiğim gibi, şehrin en önemli landmark’ı, tarihini verdikleri broşürden okuyun ve içerideki müzenin, kulenin ve sergilerin tadını çıkarın. Giriş kuleyle 15, kulesiz 10 sterlin. Müze girişi bütün sene geçerli. Ben çok beğendim, zaten dışarıdan bakınca anlıyorsunuz gezmeniz gereken bir yer olduğunu. Tavsiye ederiz.


York Castle Museum




Şehrin merkezinden 5-10 dk ileride klasik bir kalenin içine kurulmuş müze. Kalenin adı Clifford’s Tower. Etrafına otopark koymaları garip görünüyor bence. Çimenlik bir tepenin üstündeki kaleye giriş yapıp tırmanabiliyorsunuz, biz Minster kulesine tırmandığımız için tekrar girmek istemedik. Ama girenler genelde memnun kalmışlar. Dışardan görüntüsü pek etkileyici gelmedi bize, ama içini bilmiyorum.


Shambles




Küçük taş ev ve dükkanların, Arnavut kaldırımlı dar sokakların ve bir avlunun oluşturduğu yer. Burada avlu kısmında pazar kuruluyor ve gezmesi oldukça keyifli. Dükkanlar da zaten orijinal, eski ve şirin. Bol bol vakit geçirebilirsiniz.


York City Walls


York’ta gezilecek yerler konusundan bahsederken surlardan bahsetmemek olmaz. Şehri çevreleyen surların üstünde yürüyüş yapın. Bütün açılardan manzaranın keyfini çıkarın ve ağaçların arasında şehri izleyerek fotoğraflar çekin. Biz çok keyif aldık.


National Railway Museum




Tren istasyonunun arkasında yer alan, girişi zorunlu bir ücretli olmayan fakat bağış yapmanızın beklendiği güzel tasarlanmış müze. York’un en sevilen atraksiyonu seçilmiş. Ama hakikaten çok keyifli, üstelik de fotoğraf çekmek için müthiş bir alan.


York Maze


Burası bir günlük tur şeklinde gidebileceğiniz bir labirent turu ve mekanda çeşitli etkinlikler de düzenleniyormuş (havai fişek şovu vs gibi). Biz gitmedik, vakit olarak yetişebilecek gibi değildik. Giriş 15 sterlin civarıymış ve genelde çocuklu misafirler daha çok eğlenmiş anladığımız kadarıyla.


Yorkshire Museum


Şehir tarihiyle ilgili koleksiyonların sergilendiği, bahçesinde çok eskilerden kalmış St. Mary’s Abbey kalıntılarının olduğu nehir kıyısındaki müze. Gidilebilir.


Museum Gardens


Adı üstünde Yorkshire müzesinin nehir kıyısında uzanan güzel bahçesi. Biz çok sevdik, her tarafta sincapların gezindiğini görünce bizce siz de seveceksiniz. Oturup dinlenebilir, vakit geçirebilirsiniz. Giriş ücretsiz.


St. Mary’s Abbey


Müze bahçesinde yer alan St. Mary’s Abbey ‘e ait duvar kalıntıları. Ücretsiz olarak gezebilir, fotoğraf çekebilir ve sonrasında bahçede vakit geçirebilirsiniz. Genelde bu kalıntılar turla gelen misafirlere uzun uzun anlatılıyor.


York’s chocolate story


Gelenlerin ilgisini çeken bir atraksiyonmuş, biz en iyi şeklini farklı bir şehirde (Brugge) gördüğümüz için girmek istemedik. Fakat şehre yaydığı kakao ve çikolata kokusu harika.


York Cold War Bunker


Bir saatlik turların düzenlendiği soğuk savaşı anlatan bir müze. Biz ziyaret etmedik, gidenler olumlu yorumlar yapmış.


Yorkshire Air Museum


York Maze atraksiyonuna yakın bir hava müzesi. Öğrendiğimize göre zaman zaman kafalarına göre turları iptal edebiliyor ve bilet almaya çalışanlara zorluk çıkarabiliyorlarmış, dolayısıyla turu önceden ayarlamak iyi bir fikir olabilir.


Holy Trinity Church


York’un merkezinde ziyaret edebileceğiniz, çok eski ve bozulmamış bir kilise. Mimari yapılar ve kiliseler ilginizi çekiyorsa çok beğenebilirsiniz, ziyaret etmeye değer. Bahçesinde bile oturup vakit geçirebilirsiniz.


Treasurer’s House


York Minster’ın hemen yanında yer alan Tarihi ev. İçini gezebilir ve bahçesinde oturabilirsiniz, yerinin merkeziliğinden dolayı uğramaya değer, çok vakit almaz.


Merchant Adventurers’ Hall


Gene merkezde yer alan mimarisi müthiş bir bina. Tam bir ortaçağ binası, tarihini rehberler veya otomatik rehber cihazları anlatıyor. Surlarda yürüyüş yaparken görebilir veya gidip ziyaret edebilirsiniz.


Micklegate Bar Museum: Henry VII experience


Şehir surlarına girerken hemen reklamını görebileceğiniz müze. Biz gittiğimizde kapalıydı giremedik, giriş ücretliydi ama çok ekstrem değildi. Bu da çok merdivenli bi yermiş sanırım, York’ta gezilecek yerler listesindeki tüm atraksiyonları göreyim diyorsanız bacak kaslarınızı çalıştırsanız iyi olur zira hiçbir yerde asansör yok:)




58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page